İlaca kişi başına yılda 140 dolar

Türkiye, 140 dolarlık ilaç harcama seviyesiyle Batılı ülkelerin çok uzağında

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye, kişi başına 140 dolarlık ilaç harcamasıyla OECD ülkeleri ortalamasının altında yer aldı.

Deloitte’un, 'Türkiye’de ve Dünyada İlaç Sanayi: Gelişme Potansiyelleri' raporuna göre, Türkler ilaca sanıldığı kadar fazla harcama yapmıyor. Türkiye’nin ilaç giderleri, toplam sağlık harcamalarının yaklaşık üçte birini oluştururken, Türkiye 140 dolarlık kişi başına yıllık ilaç harcama seviyesiyle Batılı ülkelerin çok uzağında yer aldı.

Kişi başı ilaç harcaması ABD’de 680 doları bulurken, İngiltere’de 257, Fransa’da 378 ve Almanya’da 301 dolar seviyesinde gerçekleştiği görüldü.

Raporu göre, köklü bir geçmişe sahip Türkiye ilaç sanayinde bugün 53’ü üretim tesisine sahip olan yaklaşık 300 firma faaliyet gösteriyor. Dünyanın 15 büyük pazarından biri olan Türkiye, sekiz gelişmiş ülkenin ardından gelen ve Çin, Hindistan, Rusya, Brezilya, Meksika ve Güney Kore’nin de yer aldığı gelişmekte olan ülkeler kategorisinde bulunuyor.

Türkiye’de ilaç arzı yaklaşık 23 bin eczane ve 500’e yakın ecza deposu tarafından sağlanıyor. Türkiye’de eczanelerin ve eczacıların ilaç arzında hastaları doğru yönlendirmede önemli işlevleri bulunuyor. Eğitim düzeyinin yetersizliği ve kendi kendine tedavi yöntemlerinin henüz gelişmemiş olduğu göz önüne alındığında, ilaçların eczanelerden satılmasının kamu sağlığına katkı sağlıyor.

İlaç pazarı iki kat büyüdü

2008 yılı itibariyle 12.1 milyar TL olan Türkiye reçeteli ilaç pazarının büyüklüğü, 2003 yılında 6.2 milyar TL düzeyinde gerçekleşmişti. 2003-2008 yılları arasında Türkiye ilaç pazarının TL bazında yaklaşık iki kat büyüdüğü dikkat çekiyor.

OECD Sağlık Sistemi İncelemeleri 2008 Türkiye Raporu’na göre, Türkiye’nin ilaç giderleri, toplam sağlık harcamalarının yaklaşık üçte birini oluşturuyor. Türkiye 140 dolarlık kişi başına yıllık ilaç harcama seviyesiyle Batılı ülkelerin çok uzağında yer alıyor.

Kişi başı ilaç harcaması ABD’de 680 doları bulurken, İngiltere’de 257, Fransa’da 378 ve Almanya’da 301 dolar seviyesinde olduğu görüldü. Raporda, ilacın sağlık harcamaları içindeki payının yüksek olmasının nedenleri ise şöyle sıralandı:

Türkiye’de ilaca yapılan harcamalar gerçek rakamları ile eksiksiz ölçümleniyor. Buna karşılık doktor ücretleri veya teşhis için yapılan harcamalar, gibi diğer sağlık harcamalarındaki bazı sübvansiyonların dikkate alınmadığı anlaşılıyor. Üstelik kayıt altına alınamayan ilaç dışı sağlık harcamaları da olabiliyor. Ayrıca hastanelerde yatarak tedavi gören hastalara sağlanan ilaçlar, OECD ülkelerinde ilaç harcaması içinde değerlendirilmezken Türkiye’de hastalar bu ilaçları önemli oranlarda kendileri serbest eczanelerden temin etmek durumunda kalıyorlar. Dolayısıyla, Türkiye’de ilaç harcamalarının toplam sağlık harcamaları içindeki oranı olduğundan yüksek görünüyor"

Deloitte Türkiye Sağlık ve İlaç Endüstrisi Lideri ve Ortak Güler Hülya Yılmaz, "Bütün gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki gibi Türkiye’de de üretilen ve satışa sunulan ilaçların en büyük alıcısı Devlettir. Türkiye’de kişi başına düşen ilaç harcaması halen OECD ülkeleri içinde oldukça düşük olmasına rağmen gelecek yıllarda kişi başına düşen ilaç harcamalarında artış beklenmelidir" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir