İlaçta protokol feshine durdurma

SGK'dan savunma alınıp yeni bir karar verilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Danıştay 8. ve 10. Daireleri Müşterek Heyeti, SGK ile TEB arasındaki ilaç temini protokolünün feshine ilişkin SGK işlemi ile eczacılarla tek tek sözleşme yapılmasını öngören işlemin yürütmelerini "SGK'dan savunma alınıp yeni bir karar verilinceye kadar" durdurdu. 
İstanbul Eczacı Odası, SGK ile TEB arasında imzalanan "Sosyal Güvenlik Kurumu Kapsamındaki Kişilerin TEB Üyesi Eczanelerden İlaç Teminine İlişkin Protokol"ün, SGK tarafından tek taraflı feshine ilişkin noter aracılığıyla gönderilen işlemin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştayda dava açtı. 
Oda ayrıca, SGK'nın fesih işlemleri tamamlanana kadar kurumca hazırlanan yeni sözleşmeyi imzalayan eczacıların reçete karşılamaya devam edecekleri yönünde tesis edilen ve kurum internet sitesinde duyurulan işlemin de iptali ve yürütmesinin durdurulmasını talep etti. 
İki ayrı davada da ilk incelemeye yapan Danıştay 8. ve 10. Daireleri Müşterek heyeti, her iki işlemin de yürütmesini "SGK'dan savunma alınıp yeni bir karar verilinceye kadar" oy birliğiyle durdurdu. 
Kararda, SGK'nın protokolün feshine yönelik işlemi ile kurumca hazırlanan yeni sözleşmeyi imzalayan eczacıların reçete karşılamaya devam edecekleri yönündeki işleminin, Danıştayın ilk derece mahkeme sıfatıyla bakacağı "düzenleyici işlemler" niteliğinde olduğu belirtildi.
Dairenin kararında, davanın durumu ve uyuşmazlığın hukuki niteliğine göre işlemlerin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğabileceği düşünülerek, davalı SGK'nın savunması alındıktan veya yasal savunma süresi geçtikten sonra bu konuda yeniden bir karar verilinceye kadar dava konusu işlemlerin yürütmelerinin durdurulmasına oy birliğiyle karar verildiği bildirildi. 
Dinçer, yürütmeyi durdurmaya itiraz edecek
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Danıştay'ın, eczanelerle protokol feshine durdurma kararına ilişkin, yürütmeyi durdurmaya itiraz edeceğini bildirdi.
Danıştay 8. ve 10. Daireleri Müşterek Heyetinin, SGK ile TEB arasındaki ilaç temini protokolünün feshi ile eczacılarla tek tek sözleşme yapılmasını öngören işlemin yürütmelerini "SGK'dan savunma alınıp yeni bir karar verilinceye kadar" durdurmasına ilişkin soruya Dinçer, "Danıştayın kararını henüz görmedim. Gerekçesini öğreneceğim. Yürütmeyi durdurmaya itiraz edeceğim. Bu hukuki bir süreç. Hakkımızı kullanırız. Her halükarda sorunun çözüleceğini umut ediyorum. Endişemiz yok" yanıtını verdi.
Eczacılar Birliği'nden yanıt bekleniyor
Bakan Dinçer, dün ve önceki gün akşam Sosyal Güvenlik Kurumunda eczacılarla görüştüğünü söyledi.
Geçtiğimiz süreçte de eczacılarla ve illerdeki eczacı odaları ile görüşmeler yaptığını anımsatan Dinçer, sektörle ilgili sorunlar ve beklentilerin konuşulduğunu kaydetti.
Eczacıların yansıttığı görüşleri, Türk Eczacılar Birliğine ulaştırdıklarını anlatan Dinçer, şunları söyledi: 
"Eczacılar temelde iki unsurdan şikayet ettiler. Bunlardan biri, bizimle yapılan sözleşmeleri, eczacılara devrederken bunun ücretle devredilmesiydi. İkincisi ise ilaçların sıralı dağıtımında, eczacılar odasının komisyon alması meselesiydi. 
Bunun mahiyeti şu; fiyat olarak çok yüksek olan, hacim olarak büyük olan ilaçlar, diyaliz ya da kanser ilaçları gibi ilaçları eczacılar, depolarında ya da raflarında bulundurmuyorlar. İhtiyaç duyulduğu zaman eczacılar odası vasıtasıyla temin edip getiriyorlar. Eczacılar odası da bu ilacı temin ettikten sonra, bunu, adaletsizlik olmasın diye eczanelere sırayla dağıtıyor. Bu ilaç üzerinden yüzde 1 civarında komisyon alıyor. Yani sözleşmenin devrinde alınan para ile büyük hacimli ilaçlarla ilgili şikayetçilerdi."
Bu şikayetleri, Ezcacılar Birliğine ilettiklerini ve kendilerinin de vatandaşa kesintisiz, güler yüzlü ve kaliteli hizmet konusunda teminat vermelerini istediklerini anlatan Dinçer, yanıt beklediklerini ifade etti. 
Bakan Akdağ: Mesele çözümle sonuçlanacak
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Türk Eczacıları Birliği (TEB) arasındaki ilaç alım protokolüne ilişkin, "SGK ile TEB ya da eczacıları temsil eden başka dernekler ve odalarla görüşmeler yapılıyor. Ben meselelerin çözümle sonuçlanacağına inanıyorum. Şu anda yürürlükte olan kanunlar, yönetmelikler var.Gerekirse bunlar değiştirilir" dedi.