İlave, 10 milyar lira harcama olacak

Maliye Bakanı Şimşek, Aralık ayında bütçeden ilave 10 milyar lira harcama yapılacağını, bu nedenle bütçedeki 11 aylık performansın Aralık ayında devam etmeyeceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçe disiplinin Kasım ayında da devam ettiğini bildirdi.
Bakan Şimşek, Kasım ayı bütçe sonuçlarını değerlendirirken, dünya ekonomisindeki belirsizliklere ve özellikle Euro Bölgesi'ndeki ülkelerde derinleşmekte olan kamu borç krizine rağmen, merkezi yönetim bütçesinin, 2011 yılı Kasım ayında 2 milyar 146 milyon lira fazla verdiğini kaydetti.
Bütçenin, bu yılın, 11 aylık döneminde aylık bazda 7 defa fazla verdiğini belirten Şimşek, bu performansın, yılın 11 aylık döneminde 8 ay fazla verilen 1983 yılından bu yana geçen 28 yıllık süreçteki en iyi bütçe performansını ifade ettiğinin altını çizdi.
Şimşek, 2010 yılı Ocak-Kasım döneminde 23,5 milyar lira açık veren merkezi yönetim bütçesinin, bu yılın Ocak-Kasım döneminde 439 milyon lira fazla verdiğini söyledi. Bakan Şimşek, "Böylece, 28 yıllık süreçte, 2006 yılı ile birlikte ikinci kez, yılın ilk 11 ayında kümülatif bazda bütçe fazlası elde edilmiştir" dedi.
Vergi gelirleri arttı
Ocak-Kasım döneminde vergi gelirlerinin bir önceki yılın aynı dönemine göre, yüzde 21,6 oranında artarak, 234,1 milyar lira olarak gerçekleştiğine işaret eden Şimşek, faiz hariç bütçe giderlerinin ise yüzde 10,5 oranında artarak, 231,3 milyar lira olarak gerçekleştiğini belirtti.
Bakan Şimşek, "Yani faiz hariç bütçe giderleri, reel olarak neredeyse sabit kalmıştır" dedi.
"Faiz hariç bütçe giderleri, vergi gelirleri ile finanse edildi"
Kamu harcamalarının finansmanının vergi gelirleri ile sağlandığını belirten Şimşek, 2010 yılı Ocak-Kasım döneminde yüzde 92 olan vergi gelirlerinin faiz hariç bütçe giderlerini karşılama oranının, bu yılın aynı döneminde, yüzde 101,2 olduğunu söyledi.
Bakan Şimşek, faiz hariç bütçe giderlerinin tamamen vergi gelirleri ile finanse edildiğini bildirdi.
"Yıl sonu bütçe hedeflerine, rahatlıkla ulaşılacak"
Bakan Şimşek, başta AB ülkeleri olmak üzere, dünyada birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkenin, kamu borcu problemleri ile boğuşurken Türkiye'nin bütçe performansının anlamlı olduğunun altını çizdi.
Kasım sonu itibariyle bütçe gerçekleşmelerinin, 2011 yıl sonu bütçe hedeflerine rahatlıkla ulaşılacağını gösterdiğini belirten Şimşek, "Hatta bütçe açığının 2011 yıl sonu için GSYH'nın 1,7'si olarak öngörülen hedefin de altında kalacağını göstermektedir" diye konuştu.
"İlave, 10 milyar lira harcama yapıyoruz"
2011 yılının çok etkileyici 11 aylık performansının Aralık ayında devam etmeyeceğini kaydeden Şimşek, çünkü ülkenin başta altyapı, eğitim, sağlık ve diğer harcamalarına ilave 10 milyar lira harcama yapıldığını söyledi.
Bakan Şimşek, "Bu ilave ödenekler olmasaydı, 2011 yıl sonu için öngörülen bütçe açığı hedefinin çok çok altında kalacaktık" dedi.
"Özelleştirmeler devam edecek"
Mehmet Şimşek, özelleştirmelerdeki amaçlarının, "daha fazla gelir elde etmek, kamunun kurumlarını özel sektör işletmesi" değil, rekabetin, verimliliğin nasıl artırılacağı olduğunu vurguladı. Şimşek, rekabet ve verimliliğin olduğu ekonomilerde kalıcı şekilde refah yaratılabilineceğini vurguladı.
Kurumların modernizasyon ve yatırım ihtiyaçlarının bulunduğunu dile getiren Bakan Şimşek, "Özelleştirme ihalelerimiz şeffaf, açıktır, hepsi ekranların önünde yapılıyor. Özelleştirme sonrasında devlet tekeli konumunda olan şirketlerin, özel sektör tekeline dönüşmemesi için büyük hassasiyet içindeyiz. Gerek düzenleyici, denetleyici kurumların oluşturulması gerekse buna yönelik yasal çerçeve oluşturulması konusunda gerekli adımlar atıldı" dedi.
Deprem vergileri
Deprem vergisine yönelik sözlerine de açıklık getiren Şimşek, bir basın toplantısında, deprem vergisinin nereye harcandığının sorulduğunu, kendisinin de "Vergi gelirleri bir havuzda toplanır. Bundan sağlık, eğitim, duble yollara, demiryollarına, çiftçimize harcamalar yapılır" cevabını verdiğini anımsattı. Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Vergi gelirlerinin, herhangi bir harcamaya tahsis edilemeyeceği, vergi genelliği ilkesi olduğu, bütün vergi gelirlerinin havuzda toplandığını, o havuzdan harcandığını ifade ettim. Ülkemizde de bütün dünyada da 1999'da da böyleydi. Hatta 1999'da deprem yaralarının sarılması için bir düzenleme yapılmakla birlikte, deprem vergileri getirilirken yasanın gerekçesinde, 'deprem yaralarının sarılması, ekonomik istikrar programının desteklenmesi' deniliyor. 9 Aralık 1999'da IMF'ye verilen niyet mektubunda da bu son derece açık şekilde ifade ediliyor. Bu vergilerin bir amacının ekonomik istikrarı sağlamak amacıyla getirildiği söyleniyor. 2000'de Özel İletişim ve Özel İşlem vergileri 2 yıllığına uzatılırken, gerekçe olarak ekonomik istikrar programının gereği olarak uzatıldığı ifade edildi. Ülkemizde deprem sonrası vergiler geldi, doğrudur ama bir verginin herhangi gidere tahsis edilmesini istiyorsanız, o zaman özel fon kurulur, o fondan harcamalar yapılır. 1999 ve sonrasında olsun hiçbir dönemde, bütçede birlik ilkesi gözetilerek deprem fonu, deprem vergisi oluşturulamadı. Vergiler bir havuzda toplanır, ülkemizin bütün ihtiyaçları karşılanır."
Bu konularda ilginizi çekebilir