İlbank yurt dışına açılıyor

Hükümetin kaynak temin etmesi halinde kurum olarak yurt dışında büro açıp faaliyette bulunulabilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - İller Bankası'nın yeni yapısı şekillenmeye başlıyor.

Bankanın, Anonim Şirket statüsüne geçmesini öngören yeni yasal düzenleme, belediyelerin yapısına ve ödeme kapasitesine göre farklı, esnek kredi seçenekleri oluşturulmasına imkan tanıyor. Bankanın bu yöndeki çalışmalarının 2-3 ay içinde netlik kazanması bekleniyor.

Yeni yasal düzenleme aynı zamanda İller Bankası Anonim Şirketinin (İlbank) yurtdışına açılmasının da altyapısını oluşturuyor. Düzenleme, Bankanın "kendi kaynakları dışında finansmanı temin edilmek ve Bankacılık Kanununa aykırı olmamak kaydıyla çalışma alanı kapsamında yurt dışında projelendirme ve danışmanlık hizmetleri verebileceği, projelerin uygulanması için temin edilen finansmanın kullanılmasına aracılık edebileceği"ni öngörüyor.

Konunun detaylarının, ana sözleşmede ortaya konulacağını belirten İlbank yetkilisi, ana sözleşmenin kabulü için de Banka Genel Kurulu'nun 16 Mart'ta toplanacağını bildirdi.

"Bizim şemsiyemiz altında yapım işine girebilirler"

Yetkili, kentsel projelerle ilgili finansman modeli oluşturma, projelendirme, projelerin uygulaması konularında Ortadoğu, Afrika, Kafkasya ve Balkan ülkelerinden kuruma "yoğun talep geldiğini" ancak önceki yasa uygun olmadığı için faaliyetlerin gerçekleştirilemediğini, yeni düzenlemeyle çalışmanın mümkün olduğunu söyledi. Yetkili, öngörülen çalışmaya ilişkin şu bilgileri verdi:

"Hükümet bize kaynak temin ederse biz kurum olarak orada kendi faaliyet konumuzla ilgili büro açıp faaliyette bulunabileceğiz. Bu faaliyet sosyal, yardım amaçlı da olabilir, para getirici, kaynak sağlayıcı da olabilir.

Bu nasıl bir çalışma olacak? Bizim belediyelere yaptığımız gibi, projelendirme yapabiliriz, projelerin uygulanmasını sağlayabiliriz.

Bir kentin içme suyu, kanalizasyon, konut, kentsel dönüşüm kent ölçeğinde aklınıza ne gelirse biz orada projelendirme yapabileceğiz, bunların yürütülmesi için ilgili kamu kurum ve kuruluşlarını oraya transfer edebileceğiz, bizim şemsiyemiz altında onlar orada yapım işine girebilecekler. Orada ihaleye girmelerini biz organize edebileceğiz. Hatta hükümet bize kaynak tahsis ederse ki edilebilir, belli durumlarda onun kullanılmasını, doğrudan doğruya projenin yürütülmesinde kullanabileceğiz.

Ayrıca açık yazılı olmamakla birlikte yaptığımız projelerin uygulanmasında Türk yatırımcıları oraya taşıyabiliriz."

"Belediyelerin sermayesi kullanılmayacak"

Çalışmaya hangi ülkelerden başlanabileceği sorusu üzerine yetkili, "Bize görev verilecek, gidin şu ülkede faaliyette bulunun denilecek, ona göre gideceğiz" dedi.

Başka bir soruya karşılık yetkili, bu iş için belediyelerin sermayesinin kullanılmayacağını vurgulayarak, "Belediyelerin sermayesini başka ülkelere gidip harcayamayız. Zaten kanun maddesinde 'kendi kaynakları dışında' diyor, hükümet bize kaynak verecek, o kaynağı kullanarak bunu yapacağız" şeklinde konuştu.

Yeni personel alımı nisanda belli olacak

Bu yeni göreve ilişkin altyapılarının hazır olup olmadığı yönündeki soru üzerine de yetkili, altyapıyı zenginleştireceklerini belirtti. Yeni düzenlemeyle bütçe ve genel idare kapsamı dışına çıktıklarına dikkati çeken yetkili, ihtiyaç duyulan sayıda ve nitelikte eleman alımının da mümkün hale geldiğini söyledi.

Verdiği bilgiye göre, kurumda çalışan yaklaşık 3 bin personel 1 ay içinde memuriyetten ayrılıp sözleşmeli olmak veya memur olarak başka bir kuruma geçmek yönünde kararını verecek. Nisan ayında personel yapısı ve ne kadar kişinin istihdam edileceği netleşmiş olacak.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir