İletişim fakültesi mezunlarının sorunları Meclis gündeminde

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, "Bakanlık olarak gerek TRT gerekse de diğer kuruluşların personel alım süreçlerinde İletişim Fakültesi mezunlarına öncelik verilmesi konusunda yasal bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?" diye sordu. 

Aydoğan, konuya ilişkin Başbakan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde şu ifadelere yer verdi: 
"Türkiye'de halen sayıları 60'ı aşan İletişim fakültelerinden her sene binlerce öğrenci mezun olmaktadır. Mevcut ulusal ve yerel medyada gerekli yasal düzenlemelerin olmayışı ya da yetersiz oluşu yüzünden bu fakültelerden mezun olanların çok azı iletişimle ilgili alanlarda çalışmakta büyük bir kısmı ise iş bulamadığı için mağduriyet yaşamaktadır. Öte yandan KPSS personel alımında neredeyse hiçbir yerde iletişim mezunu olma şartı aranmadığından bu fakültelerden mezun olanların kamuda çalışma olanağı da bulunmamaktadır. Diğer taraftan TRT, AA, Basın Enformasyon Müdürlüğü gibi ilgili kurum ve kuruluşlar; personel alırken, okuduğu bölüm itibari ile Radyo ve Televizyon/Gazetecilik veya iletişimle herhangi bir ilgisi bulunmayan alanlarda alım yapılmakta ve İletişim fakültesi mezunları göz ardı edilmektedir." 

Aydoğan, Başbakan Erdoğan'dan şu soruları yanıtlamasını istedi: 
"TRT ve bağlı müdürlüklerinde statü farkı olmaksızın çalışan kişi sayısı nedir? TRT ve bağlı müdürlüklerde çalışan personelin mezun olduğu lisans veya ön lisans dağılımı nedir?. Bakanlık olarak TRT'nin herhangi bir lisans veya ön lisans bölümü gözetmeksizin personel çalıştırmasına yönelik fikriniz nedir? TRT gibi bir kurumun kitle iletişim kanalları içerisinde sunduğu temsili yetkinlik düzeyinin iletişim, medya ve televizyon eğitimi almayanlar tarafından yerine getirilmesine yönelik ne düşünüyorsunuz?. Kamu kurum ve kuruluşlarının, Basın ve Halkla İlişkiler bölümü eleman ihtiyacının KPSS kapsamında iletişim fakülteleri mezunlarından karşılanması konusunda bir düzenleme yapılmamasının gerekçesi nedir?. Kitle İletişim kanalları olan özel medya kuruluşlarında çalışanların en az 1/3'inin ve yine devlet kuruluşlarında ise çalışanların en az 3/4'ünün iletişim mezunu olması gerekliliğin yönelik politikanız nedir? Bakanlık olarak yasal biz düzenleneme yapmayı düşünüyor musunuz? Düşünmüyorsanız bu durumun gerekçesi nedir?. Bakanlık olarak gerek TRT gerekse de diğer kuruluşların personel alım süreçlerinde İletişim Fakültesi mezunlarına öncelik verilmesi konusunda yasal bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?" 

Bakan Şahin'e sorular
BDP'li Aydoğan, Bakan Şahin'in yanıtlaması istemiyle de TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde "Önceki aylarda Aile ve Sosyal Destek Programı kapsamında yapmış olduğunuz açıklamalar İletişim mezunlarını bir beklenti içerisine girmesine neden olmuştur. Sosyal devlet gereği aktif nüfusun istihdamına yönelik İletişim Fakültesi mezunlarının görmezden gelinmesi sosyal bir sorun haline gelmiştir" dedi. 
Aydoğan, Bakan Şahin'e, "Bakanlığınız tarafından iletişim fakültesi mezunlarının istihdamına yönelik aldığınız kararlar bulunmakta mıdır?" diye sorarken ayrıca, "İletişim fakültesi mezunlarına yönelik alınan kararlarınız bulunmakta ise bu doğrultuda bir çalışmanız mevcut mudur? Bakanlık olarak Aile ve Sosyal Destek Programı (ASDEP) kapsamında iletişim fakültesi mezunlarına yer verilmesiyle ilgili bir düzenlemeniz bulunmakta mıdır? Bulunmakta ise iletişim fakültesi mezunlarına ayrılan sayı nedir?" sorularına da yanıt istedi.