İletişim harcamalarında cep telefonu ilk sırada

Rapora göre cep telefonu yüzde 60'lık orana sahipken, sabit telefonlar yüzde 28 – 30 dolaylarında seyrediyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Türkiye'de 1,3 milyar YTL civarında seyreden toplam iletişim harcamalarında cep telefonu yüzde 60'lık oranla ilk sırada yer aldı.

Ipsos KMG'nin her ay düzenli olarak gerçekleştirdiği Telefon ve Internet Kullanım Raporunun Eylül ayı sonuçları açıklandı.

Raporda sabit telefon, GSM ve internet harcamalarının yanı sıra telefon kullanım davranışları da ele alınıyor. Rapora göre Türkiye'de 1,3 milyar YTL civarında seyreden toplam iletişim harcamalarında cep telefonu yüzde 60'lık oranla ilk sırada yer alırken, ev/iş telefonları yüzde 28 – 30 arası, internet kullanımını ise yüzde 11 dolaylarında seyrediyor.

Rapora göre, Eylül 2008'de cep telefonu görüşmelerine 760 milyon YTL, ev/iş telefonlarına 382 milyon YTL, internet aboneliğine de 144 milyon YTL harcandı. Ayrıca, Eylül ayında günde ortalama 135 milyon dakika telefon görüşmesi gerçekleştirilirken 139 milyon SMS gönderildi.

Toplam GSM hat sayısının 53 milyon olduğu Türkiye'de 15 yaş üstü 43,5 milyon birey cep telefonu sahibi. Bütün yaş grupları arasında 18–24 yaş arası yüzde 10,7 ile en fazla günlük ortalama görüşme yapan grup olarak öne çıkıyor. Diğer yaş gruplarının ise günlük konuşma oranı yüzde 7 dolaylarında seyrediyor. SMS kullanımına bakıldığında ise 15 – 17 yaş grubu yüzde 48,4 en çok SMS kullanan grup olarak öne çıkıyor.

Hanelerin yüzde 75'inde ev telefonu var

Sabit telefon ve internet profiline bakıldığında ise Türkiye'deki hanelerin yüzde 75'inde ev telefonu bulunurken internet abonelik oranı ise yüzde 23 seviyesinde seyrediyor.

Telefon ve Internet Kullanım Raporunda kullanım davranışlarını değerlendiren Ipsos KMG Hane Tüketim Paneli ve Medya Araştırmaları Koordinatörü ve İcra Kurulu Üyesi Kıvanç Bilgeman, şunları kaydetti:

"Ciddi bir rekabetin yaşandığı telefon pazarında operatörlerin yaptığı kampanyalar neticesinde tüm operatörlerin kullanıcıları, aramalarını büyük ölçüde aynı operatör yönüne yapıyorlar. Bunun dışında yaptığımız araştırmalarda görülüyor ki telefon görüşmelerimizin yüzde 33'ünü ailemiz ve akrabalarımız, yüzde 21'ini arkadaşlarımız, yüzde 17'sini ise kız/erkek arkadaşlarımız için yapıyoruz. İş amaçlı görüşmeler ise yüzde 9'luk bir oranla geriden takip ediyor."