İlk iki turda TBMM Başkanı seçilemedi

TBMM başkanlık seçiminde ilk tur oylamada hiçbir aday Başkan seçilmek için gerekli olan 367 oya ulaşamayınca ikinci tur oylama yapıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TBMM Başkanlığı seçimlerinde, ikinci tur oylamada da adaylardan hiçbiri seçilmek için gerekli olan nitelikli çoğunluğa (367) ulaşamadı. 

İkinci turda TBMM Başkan adayları Milli Savunma Bakanı ve AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz 256, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal 128, MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu 80 ve HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat da 80 oy aldı. Bir oy da geçersiz sayıldı.  

TBMM Geçici Başkanı Deniz Baykal, Meclis Başkanlığı üçüncü ve dördüncü tur oylamaları için yarın saat 15.00'te toplanmak üzere birleşimi kapattı.  

İkinci tur sonuçları:

İşte adaylar ve aldıkları oy sayıları:

Oylamaya 545 vekil katıldı

İsmet Yılmaz: 256
Deniz Baykal: 128
Ekmeleddin İhsanoğlu: 80
Dengir Mir Mehmet Fırat: 80

İlk tur sonuçları:

İşte adaylar ve aldıkları oy sayıları:

Oylamaya 545 vekil katıldı

Deniz Baykal 125 oy
İhsanoğlu 81 oy
Dengir Mir Mehmet Fırat: 81 oy
İsmet Yılmaz 256 oy

TBMM Başkanlığı için Milli Savunma Bakanı AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu ile HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat yarışıyor. 

Baykal kuralları okudu

AK Parti'nin adayı İsmet Yılmaz, Başbakan Davutoğlu ile yan yana otururken  MHP'nin adayı Ekmeleddin İhsanoğlu da MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile yan yana oturdu. Dengir Mir Mehmet Fırat ise HDP grubunun en önünde oturdu. 

Ant içmeden sonra Bakanlar Kurulu'nun istifasına ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tezkeresi okundu. Daha sonra Meclis Başkanlığı seçimine geçildi. Mecliste grubu bulunan partilerin, Meclis Başkanlığı için gösterdiği adayların adaylık önergeleri okundu. TBMM Geçici Başkanı Deniz Baykal, oylamaya ilişkin kuralları okudu. Sonra oylamaya geçildi.

Başkan seçimi gizli oyla yapılıyor. İlk iki oylamada üye tamsayısının 2/3'ünün (367), üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğunun oyu (276) aranıyor. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa bu oylamada en çok oy alan 2 aday için 4. oylama yapılacak. 4. oylamada en çok oy alan üye Başkan seçilecek. 

capture-20150630-164424.png

Bu konularda ilginizi çekebilir