İlk sekiz madde kabul edildi

Görüşmelerde, AK Parti ile MHP milletvekilleri arasında tartışma çıktı. Bu nedenle ara verilen görüşmeler yeniden başladı. Oturum kapanıncaya kadar ilk sekiz madde kabul edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 


ANKARA - CHP Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner, TBMM Genel Kurulu'nda, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun teklifinin "yok hükmünde" olduğunu öne sürerek, teklif metnini yırttı.
Genel Kurul'da görüşmeleri devam eden teklif üzerinde söz alan CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili ve TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam'ın, 28 Şubat'ta ve 8 yıllık kesintisiz eğitimle ilgili şura kararının Tebliğler Dergisi'nde yayımlandığı tarihte Milli Eğitim Bakanı olduğunu söyledi.
Bunun üzerine söz alan Mehmet Sağlam, "Şura kararlarının Bakan olduğum dönemde yayımlanması, benim o kararlara katıldığım anlamına gelmez. Şurada karar alındığında ben Bakan değildim" dedi.


Değişiklik önergesi üzerinde söz alan CHP'li Öner, konuşmasına başlamadan önce, Başkanlık Divanı'na ve Hükümet sıralarına, teklifin komisyon görüşmelerinin görüntülerinin bulunduğu CD'leri bıraktı.


Öner, "Görüntüler incelendiğinde, bugün olmayan bir metin üzerinde çalıştığımız daha iyi anlaşılacak. Bu metin sahte evrak tanzimi hükmündedir. Olmayan bir metin imzalanarak Meclis Başkanlığı'na gönderildi. Meclis Başkanı da bunu işleme koydu" diye konuştu. Öner, "Yok hükmündedir" dediği teklif metnini kürsüde yırttı.


TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, teklifin 8. maddesinin kabul edilmesinin ardından birleşime ara verdi. Verilen aranın ardından Komisyon ve Hükümetin yerine oturmaması üzerine Yakut, bugün saat 14.00'te toplanmak üzere birleşimi kapattı.

 

Akşamın erken saatleri olaylıydı 

TBMM Genel Kurulu'nda, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun teklifi üzerindeki görüşmelerde, AK Parti ile MHP milletvekilleri arasında tartışma çıktı.


Genel Kurul'da, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun teklifinin 1. bölümü üzerindeki görüşmeler sürüyor. Değişiklik önergesi üzerine söz alan CHP İstanbul Milletvekili Fatma Nur Serter, 8 yıllık kesintisiz eğitimin başladığı 1997 yılında Milli Eğitim Bakanının Mehmet Sağlam olduğunu belirterek, "Kendisi bu salonda olabilir mi acaba? Bu konuda 28 Şubat'ın Milli Eğitim Bakanı'na hiç söz verilmemiş. Dönemin MGK kararlarının altına imza atan bir Bakanın, üstelik de AKP sıralarında hem milletvekili hem de TBMM Başkanvekili olarak yer alması garip tablo oluşturmuyor mu? 8 yıllık kesintisiz eğitim kararının altına imza atarken mutlaka bu kararı doğru bulmuş olması icap etmez mi?" diye konuştu.


Bunun üzerine söz alan AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili ve TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, Serter'in konuşmasının hatalı olduğunu ifade ederek, "Mayıs 96'da değil Haziran 96'da kurulan Refah-Yol Hükümeti'nde bakandım. Şura, benim Bakan olmamdan önce yapılmıştı. Sayın Serter, 'Milli Eğitim Bakanı olarak kesintisiz eğitimin altında imzası var' dedi. Ama biz zaten Refah-Yol Hükümeti olarak kesintisiz eğitime karşı çıktığımız için bu kanunlaşmadan önce çekildik" dedi. Konuşmaların ardından, CHP ile AK Parti milletvekilleri arasında bir süre sözlü sataşma yaşandı.
Başka bir değişiklik önergesi üzerine söz alan MHP İstanbul Milletvekili Celal Adan, teklifin bilimsel olarak yeterince tartışılmadığını söyledi. Adan, teklife ilişkin eleştirilerini sürdürürken, AK Parti Hükümeti'nin imam hatiplilerin sorunlarını da çözmediğini ileri sürdü.


Adan'ın, "Sizin ayaklarınızın titrediği günlerde, 28 Şubat baskısına karşı biz saf tutuyorduk" cümlesine AK Parti sıralarından tepki geldi. Adan, sürenin tamamlanmasının ardından konuşmasına kısa bir süre daha devam etti. Bu arada Adan ile AK Parti Elazığ Milletvekili Zülfü Demirbağ arasında tartışma çıktı. Adan, kürsüden ayrılarak Demirbağ'a doğru koştu. Bunun üzerine, AK Parti milletvekilleri araya girdi. MHP sıralarındaki milletvekilleri de AK Parti sıralarına yönelince, her iki partinin milletvekilleri arasında kısa süreli arbede yaşandı. AK Parti Balıkesir Milletvekili Cemal Öztaylan, Demirbağ'ı sakin olması için uyardı.


Tartışmaların sürmesi üzerine TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, oturuma ara verdi. Tartışma verilen arada da bir süre devam etti.


Kanun teklifinin ilk 3 maddesi kabul edildi. Görüşmeler sürüyor.


(AA)