İlk sivil Anayasa yazılmaya başlanıyor

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda yeni anayasanın yazım süreci yarın başlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerden temsilcilerin katımıyla oluşturulan Anayasa Uzlaşma Komisyonu geçtiğimiz yıl Ekim ayından bu yana sürdürdüğü yeni anayasa üzerindeki çalışmaların ikinci etabı olan yazım sürecine yarın itibariyle başlıyor.

Kuruluş yıldönümü nedeniyle Parlamento Muhabirleri Derneği'ni ziyaret ederken konuya ilişkin açıklamalarda bulunan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 19 Ekim 2011'den bu yana dört siyasi partiyle birlikte başlattıkları yeni anayasa çalışmalarını kampanyaya dönüştürdüklerini belirtirken, yeni anayasa için görüş toplama sürecinin sonuna geldiklerini kaydetti.

Bundan sonra bildirilen görüşleri de değerlendireceklerini kaydeden Çiçek, "Yarından itibaren halkımızın beklentilerine, talimatlarına, görüşlerine uygun yeni anayasa nasıl şekillenecek bununla ilgili ikinci kısma geçmiş olacağız" dedi.

Perşembe siyasi partilerin görevlendirdiği danışmanlarla toplantı yapacaklarını, Cuma ise uzlaşma komisyonunun belirlenen çerçeve doğrultusunda taslak hazırlıklarını sürdüreceğini belirten Çiçek, medyanın da konuya hassasiyet göstererek katkıda bulunmasını beklediklerini söyledi.

Yeni anayasanın hazırlanması için geçen yılki seçimin ardından Meclis'te oluşturulan uzlaşma komisyonu Çiçek'in başkanlığında, Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerden temsilcilerin katımıyla çalışmalarını sürdürüyor. Komisyon toplumun çeşitli kesimlerinin yeni anayasaya ilişkin taleplerini dinleyerek, yazılı önerileri topladı.

En zorlu kısmın ikinci bölüm olduğunu ifade ederken, Meclis'teki dört siyasi partinin bugüne kadar yeni anayasayla ilgili kendi görüşlerini ortaya koymadığını hatırlatan Çiçek, "Şimdi ikinci bölümde bunlar ortaya konulacak. Bizim arzumuz bu masada her şeyin konuşulmasıdır. Sonuçta da bir uzlaşıya vararak bu metinleri çıkarmaktır. O nedenle bu müzakereler sırasında zaman zaman çok farklı görüşler de ortaya çıkabilecektir. Bu da işin tabiatı gereğidir... Farklı görüşlerin ortaya çıkması komisyonda kavga anlamına gelmiyor" diye konuştu.
 
Anayasa yapım sürecinin aşamaları katılım, veri toplama, değerlendirme; ilkelerin belirlenmesi ve metin oluşturma; hazırlanan metnin kamuoyuna sunulması ve tartışılması ile taslağın gözden geçirilmesinden oluşuyor.

(Reuters)