İlk tıbbiyeden ilk 'sağlık kenti'ne
KAYSERİ'den / Mahmut SABAH
Metropollerde, kamu-özel sektör proje ortaklığı ile bölgesel kapsamlı 'sağlık kentleri' kuruluyor. Bunlardan 'ilki'nin temeli geçenlerde Kayseri'de atıldı. Sırada, Ankara'nın Etlik ve Bilkent, İstanbul'un İkitelli semtlerinde kurulacak kompleksler var.
Söylendiğine göre, bu projelerle örnek modeller oluşturularak, hem hastanelerin çalışma düzeninde köklü değişiklikler yapılması hem de sağlık hizmetlerinin çağdaş bir yapıya kavuşturulması amaçlanıyor. Kayseri'de temeli atılan 'sağlık kenti' Türkiye için bir 'ilk'. Tıpkı, Selçuklular zamanında burada kurulan Anadolu'nun ilk tıp mektebi Gıyasiye-Şifaiye gibi…
Kompleks, Kayseri Kuzey Çevre Yolu ile Şehirlerarası Otobüs Terminali arasındaki 1.2 milyon metrekarelik alan üzerinde kuruluyor."Yap-Birlikte İşletelim" modelli projenin mali portesi 792 milyon lira. Toplam yatak kapasiteleri bin 600'e ulaşan irili ufaklı 5 hastane, kompleks için ayrılan alanın 732 bin metrekarelik bölümünde yer alıyor. Bu hastanelerin planlaması; 38 ameliyathane, 2 bin 500 kişi kapasiteli acil servis, 144 yoğun bakım yatağı, görüntüleme merkezleri ve laboratuarlarla iç içe ve entegre hizmet verecek şekilde yapılmış.
Sosyal mekanlara ayrılan alan 500 bin metrekare. Bu bölümde konaklama, dinlenme ve alışveriş merkezleri ile süs havuzları, yeşil alanlar yer alıyor. Hastalar, bir noktadan diğerine yürüyen merdiven ve bantlarla gidip gelecek. Binalarla bölümler arasında ulaşım golf araçlarıyla sağlanacak. Hastalar tek kişilik plazmalı, duşlu odalarda kalacak. Hasta yakınları, yani refakatçılar da ihmal edilmemiş... Onlar için de aynı konfora sahip, ferah mekanlar var yerleşkede…
Doktor odaları muayenehanelerin içinde yer alacak şekilde tasarlanmış. Bu sayede, hastanın doktoru bekleme süresinin azaltılması amaçlanıyormuş. Doktorların kampus içersinde hızlı ulaşımını sağlamak amacıyla, kullanıcısının nereye gideceğini duruş ve vücut hareketlerinden anlayan, 20 kilometre hıza sahip "ginger araçları kullanılacakmış… Dahası; ana hastanenin terasında, helikopter iniş kalkışlarına uygun bir pist yer alacak. Havayoluyla getirilen hastalar çatıdan direkt ameliyathane veya yoğun bakım odalarına alınabilecek. Hastanede, gerektiğinde kullanılmak üzere devlet adamları için tam teşekküllü VIP odaları da bulunacak.
Gıyasiye ile Şifaiye yan yana oldukları için halk arasında "Çifte Medreseler" olarak da anılır. Kayıtlara göre dünyada tıp eğitimi ile hasta tedavisi bir arada ve bilinçli olarak ilk kez burada uygulanmış. Onur abidesi bu taş yapı,1890 yılına kadar amacına uygun hizmet vererek işlevini yerine getirmiş. Şimdilerde ise "Türk Tıp Tarihi Müzesi" kimliği ile kapılarını halka açmaya hazırlanıyor. Hem de, 'kalite'ye odaklı bir sağlık kompleksinin, günümüz insanına çağdaş tıp hizmeti sunmaya hazırlandığı bir dönemde…
Kayseri Tıbbiyesi, yokluklara karşın asırlar boyu ayakta kalabilmeyi başarmış bir bilim kuruluşu. Gerek mimari doku, gerekse verilen tıp eğitimi bakımından dünyanın ilk 'ciddi sağlık kurumu' olarak kabul ediliyor. Bakalım; varsıl modern çağın avantajlarını da yanına alarak yola çıkan 'sağlık kentleri' beklenen başarıyı gösterebilecek mi?..