İlk yarıda daha fazla harcama olabilir

2011'in seçim yılı olduğunu belirten Şimşek, "Bu nedenle yılın ilk yarısında biraz daha fazla harcamayı planlayabiliriz. İkinci yarısında biraz daha disiplinli olmayı planlıyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2011'in seçim yılı olduğunu belirterek, "Bu nedenle yılın ilk yarısında biraz daha fazla harcamayı planlayabiliriz. İkinci yarısında biraz daha disiplinli olmayı planlıyoruz" dedi.

Şimşek, Dünya Gazetesi basın sponsorluğunda The Economist tarafından düzenlenen "Değişim Sürecinde Türkiye-Türk Hükümetiyle 18. Yuvarlak Masa Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, Economist'in bir okuyucusu olarak burada bulunmaktan dolayı mutluluk duyduğunu ifade etti.

Son dönemdeki gelişmelere değinen Şimşek, önceki yıllarda "etkileneceğiz ama yine de temelimiz çok güçlü. Kriz yok olunca geriye dönüş, toparlanma çok güçlü olacak" denildiğini belirterek, bir toparlanma, iyileşme sürecinde olunduğunu söyledi.

Şimşek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"2009'un son çeyreğinden başlamak üzere güçlü yıllık artı büyüme hızına kavuştuk. Bu yılın ilk 3 çeyreğinin sonuçlarını biliyoruz. Büyüme hızı oldukça güçlü oldu. Yılın ilk yarısında yüzde 11'lik, çift haneli büyüme gördük. Net ihracatımız nötrdü. Eğer birinci çeyrekte yüzde 17 olsaydı o zaman GSYH da yüzde 17 oranında artacaktı. Çok güçlü bir şekilde toparlandık. Bu bir, tabiri caizse 'ölü kedinin sıçraması' mıdır? Aslında büyüme zafiyetlere sahip mi? Evet, zafiyetleri var. Bu çift haneli büyüme hızını sürdüremeyeceğiz. Hep böyle gitmeyecek. Çünkü bunu destekleyecek tasarrufumuz yok. Bunu destekleyecek bütün ana yapısal problemlerimizi çözmüş değiliz. Ama hiç şüphe yok ki büyüme yine de önümüzdeki yıllarda güçlü olarak devam edecek."

Türkiye'de sağlıklı bir bankacılık sektörü olduğunu, bunun büyük önemi bulunduğunu ifade eden Şimşek, büyümeyi desteklemek için sağlıklı bir bilançoya ihtiyaç olduğunu, uzun süreli büyümenin sağlıklı olması gerektiğini vurguladı.

Şimşek, "Basel 3 kararlarını bugünden itibaren uygulamaya başlarsak o zaman Türkiye bankacılık sistemindeki sermaye yeterliliği oranı yüzde 70'e varacaktır. Basel 3'ü bugün uygulamaya hazırız" dedi.

Bankacılıkta yüzde 22-23 karlılık olacak

Mehmet Şimşek, bankacılık sektörünün karlılığının çok yüksek olduğuna dikkati çekerek, "Yüzde 22-23 oranında karlılık olacak" dedi.

Türkiye'deki büyüme öyküsünü başarılı kılanın sadece bankacılık sektörü olmadığını, bir başka faktör daha olduğunu, kamu sektörü bilançosunun da iyi durumda olduğunu vurgulayan Şimşek, gelişmiş ülkelerin çoğu ve gelişmekte olan ülkelerin bir kısmının büyük kamu açıklarından dolayı sorun yaşadığını, bunun uzun vadeli toparlanmayı olumsuz etkilediğini, Türkiye'nin bu ülkelerden olmadığını söyledi.

Şimşek, "Geçen yıl bütçe açığının yurt içi hasılaya oranındaki durumları biliyorsunuz. Kamu açıklarının yurt içi hasılaya oranı bu yılın sonunda yüzde 42'ye düşecek" dedi.

Bu yıl bütçe açığının yüzde 4,9 olacağını hesapladıklarını, yıl sonunda bunun yüzde 4 olacağını bildiren Şimşek, şunları kaydetti:

"Altyapı yatırımlarında bu kadar eli açık davranmasaydık, yılın ikinci yarısında hedeflerimizin önüne geçtiğini görünce eli açık davrandık, bu açık yüzde 3'e düşecekti. Bizim hala ihtiyaçlarımız çok. Eğitim, Ar-Ge ve altyapıya yatırım konusunda yapacağımız çok şey var. O nedenle hedeflerimize ulaşmak çok önemli."

Durum kontrol altında

Maliye Bakanı Şimşek, 2011 bütçesini hazırladıklarını anımsatarak, "Orada yüzde 2,8'lik merkezi hükümet açığı bekliyoruz. Ama genel açığımız AB tarafından tanımlanan açık yüzde 2 oranında olacak. Mali kurallarla ilgili olarak çalışmalar yaptık. Parlamentodan henüz geçmedi. Bu mali çerçeve içinde aslında durum kontrol altında" şeklinde konuştu.

Bu hedeflere uymaya kararlı olduklarını belirten Şimşek, 2011 bütçesiyle ilgili tahminlerin oldukça realist olduğunu söyleyebileceğini, gelirlerde artış olacağını ve ilave önlemleri aldıklarını, yüzde 4,5'luk bir GSYH beklendiğini, bunun da gerçekçi bir rakam olduğunu söyledi.

Şimşek, "Küresel ekonomiye, bölgemize baktığımızda bunun ihtiyatlı bir tahmin olduğunu görüyoruz. Evet, biraz dikkatli olmalıyız. Buradaki varsayımlar gayet mantıklı, rasyonel. Tek yapmamız gereken şu; gelecek yıl seçim yılı. Bu nedenle yılın ilk yarısında biraz daha fazla harcamayı planlayabiliriz. İkinci yarısında biraz daha disiplinli olmayı planlıyoruz. Çünkü her şeyin önlemi alınmış durumda" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir