İlker Başbuğ'a tahliye kararı

İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi İlker Başbuğ'un tahliyesine karar verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Anayasa Mahkemesi'nin İlker Başbuğ ile ilgili 'Kişi hak ve hürriyeti ihlal edilmiştir' kararı ardından, avukatı Başbuğ'un tahliyesi için dilekçe vermişti. Yapılan başvurunun ardından İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi akşam saatlerinde kararını açıkladı. Ergenekon davası kapsamında müebbet hapis cezası alan 26. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ için tahliye kararı çıktı. 

Başbuğ’un avukatı İlkay Sezer, tahliye kararının ardından adliye önünde açıklama yaptı. Sezer, şu ifadeleri kullandı:

"Arkadaşlarımız ‘gözünüz aydın’ diyorlar. İçerideki son masum insan çıkana kadar bu tebriği kabul etmeyeceğim. Şu an için mağduriyet ortadan kaldırıldı. Bu karar çok önemli. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yarattığı hukuksuzluğu ancak bu şekilde kaldırdık. Hukuk açısından mutluyum. Bu mahkeme kararlarıyla mağdur edilmiş insanlar var. Önce özgürlükleri iade edilmek suretiyle, sonra beraat kararı verilerek çözülür. Düzmece delillerle mağduriyet yaratıldı. Bugün için bir nebze son verdik. Bu kararın emsal olmasını, benzer durumda olanların özgürlüğüne kavuşmasını temenni ediyorum. Kimse hukuku bu kadar çiğneyebilecek mahkemeleri düşünmemişti. Hayırlı olsun. İlker Başbuğ, üç saat sonra Silivri Cezaevi’nden çıkacak."

7 ay geçmesine rağmen gerekçeli karar Yargıtay'a gönderilmedi

Ergenekon davasında yargılanan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, 5 Ocak 2012'de tutuklanmıştı. Davaya bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, davayla ilgili kararını 5 Ağustos 2013'de verdi. Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Ancak 7 ay geçmesine rağmen hala gerekçeli kararının yazımını tamamlayarak dosyayı Yargıtay'a göndermedi.

Adalet Bakanlığı, bireysel başvuruyla ilgili Anayasa Mahkemesi'ne gönderdiği görüşünde, ilk derece mahkemesi kararıyla İlker Başbuğ'un tutukluğunun sona erdiğini, bu nedenle tutukluluk süresinin 1 yıl 7 ay olduğunu belirtmişti.

İlker Başbuğ'un saat 20:30 civarında cezavinden çıkacağı söyleniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir