Illinois Eyaleti ile DTM mutabakat zaptı imzaladı

Zapt ticaret, yatırım, karşılıklı yatırım, küçük ve orta boy işletmelerin bir araya gelmesi gibi konularda işbirliği sağlayacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CHİCAGO - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ABD'deki temasları çerçevesinde Chicago Emtia Borsası'nı ziyaret etti, Illinois Eyaleti'nin Ekonomik, Yatırım ve Ticaretten sorumlu kuruluşu Ticari ve Ekonomik Fırsatlar Bölümü Başkanı Waren Ribley'i kabul etti. Düzenlenen törenle Waren Ribley ile Dış Ticaret Müsteşar Yardımcısı Cemalettin Damlacı tarafından mutabakat zaptı imzalandı.

Bakan Çağlayan, törende yaptığı konuşmada, bugün bir ilki gerçekleştirdiklerini, ABD'nin ekonomisinde önemli bir yere sahip Illinois eyaleti ile mutabakat zaptı imzaladıklarını söyledi. Bu zaptın ekonomik ilişkileri çok daha yakınlaştıracağını belirten Bakan Çağlayan, bundan böyle stratejik işbirliğinin ekonomik işbirliğine dönüşmekte olduğunu, bugünü bir başlangıç olarak kabul etmek gerektiğini bildirdi.

Zaptın ticaret, yatırım, karşılıklı yatırım, küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) bir araya gelmesi gibi konularda işbirliği sağlayacağını kaydeden Çağlayan, şunları söyledi:

"İnovasyon, teknoloji transferinin gerçekleştirilmesi çalışmaları da bu kapsamda olacaktır. Bugün Türkiye'ye birçok ünlü Amerikalı firmanın üssü halinde. Bölgesinde stratejik, coğrafi önemi var. Çok önemli stratejik dağıtım kanallarına sahip bir ülke. Orta Asya, Ortadoğu, Kafkaslar, Balkanlar ve Kuzey Afrika'ya ulaşmada en yakın en doğru adrestir. Küresel ölçekte gelişmekte, yol arayan şirketler için en doğru yer alan ülkedir. Indiana 12 milyon nüfusu, 500 milyar dolarlık gayri safi yurtiçi hasılası (GSYH) ile ABD sanayi ve ticaretinde çok önemli bir yere sahip."

"Birbirimizi daha yakından tanıma imkanı bulacağız"

İşbirliğini güçlendirmenin mutabakat zaptını hayata geçirmekle mümkün olacağını bildiren Çağlayan, şöyle devam etti:

"Bu amaca hizmet için sektör birlikleri, ihracatçı birlikleri, işadamı dernekleri, sanayi ve ticaret odalarının kalıcı işbirliğini temin etmemiz gerekir. Birbirimizi daha yakından tanıma imkanı bulacağız. Hangi konularda rakip, hangi konularda birbirimizi tamamlayan, hangi konularda üçüncü ülkelerle işbirliği yapabileceğimizi belirleyeceğiz. Fuarlar, karşılıklı alım heyetleri düzenlemek için çalışmalar yapacağız. Bu çalışmalar çok önemli. Ticaret, siyasi ve diplomatik ilişkilerin de bir açarı, anahtarı.

Bu anlaşmanın Illinois eyaleti ve Türkiye'ye faydalar getirmesini diliyorum. Bu zaptın en yakın takipçisi olacağım. Bu bir ilkin başlangıcı olacak, diğer eyaletlere de yayılacak. Diğer eyaletler kıskanacak ama ne yapalım. (Artık kıskanmayın ne olur. Çalışın sizin de olur) diyeceğiz."

Waren Ribley de basın mensuplarına Türkiye'yi Ortadoğu'da ihracatı artıracak güçlü bir partner olarak gördüklerini, kişisel ilişkilerin geliştirilmesinin önemli olduğunu, Bakan Çağlayan'ın gelmesiyle bunun sağlandığını söyledi. Ribley, bu yılın Eylül ayında eyaletteki bazı şirketlerle Türkiye'ye geleceklerini de kaydetti.

Tören sonunda Bakan Çağlayan, Ribley'e İznik çinisi, Ribley de Bakana porselen kase hediye etti.

Mutabakat zaptında jeostratejik konumu ve ekonomisi ile Türkiye'nin bölgesinde kilit bir role sahip olduğu, hali hazırda Türkiye'nin birçok ABD şirketinin bölge merkezlerine ve üretim üslerine ev sahipliği yaptığına ve Orta Asya, Balkanlar, Kafkaslar, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da bulunan komşu ülkelere ulaşmada iş dünyasında bir dağıtım üssü olarak nitelendirildiğine dikkat çekildi. Bu bağlamda, Türkiye'nin, küresel olarak genişlemenin yollarını arayan Illinois şirketleri için çok büyük iş ve yatırım olanakları sunduğu kaydedilen zabıtta, şöyle denildi:

"Aynı şekilde, ABD'nin merkezinde yer alan Illinois eyaletinin stratejik konum, dünyanın en  büyük pazarına girmek isteyen Türk firmaları için eşit derecede cazip iş yapma imkanı sunmaktadır. Lojistik avantajları ve üretime dayalı ekonomisi ile Illinois, Türk girişimcilerin ticaret ve yatırım faaliyetlerini gerçekleştirebileceği, ABD'nin en öne çıkan bölgelerinden biridir."

Bu konularda ilginizi çekebilir