”IMF ile projeksiyonlarda bakışımız farklılaştı”

IMF ile ilişkileri değerlendiren Babacan, "Stand-by'da farklılıklar oldu; açıklamayacağım" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA – IMF ile ilişkiler konusunda basında yer alan haberlerin çoğunun yanlış olduğunu kaydeden Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, projeksiyonlar konusunda IMF ile bakışlarının farklılaştığını söyledi.

Babacan, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) tarafından düzenlenen Orta Doğu ve Doğu Akdeniz Ülkeleri Ekonomi Basını Forumu'nda EMD üyelerinin yanı sıra Azerbaycan, İran, Irak, KKTC, Suriye, Suudi Arabistan, Bahreyn, Katar, Kuveyt, BAE, Yemen, Umman, Ürdün, Lübnan, Mısır, Libya, Fas, Sudan ve Tunus'tan gelen ekonomi gazetecileriyle biraraya geldi.

Forumda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Babacan Türkiye ile IMF ilişkileriyle ilgili sorular üzerine, Türkiye'nin göreceli büyüklüğünün dünya ekonomik arenasında arttığını ve bu ağırlığı yansıtacak hisse ayarlamalarının da yapıldığını kaydetti. Hisse ayarlamalarında ilk dalganın bittiğini ve artışın yapıldığını, ikincisi ile ilgili karar verildiğini, üçüncü ile ilgili de çalışmaların şu anda yapıldığını anlatan Babacan, şöyle konuştu:

''Bizim IMF ile ilgili ilişkilerimiz o günkü şartlar Türkiye için nasıl bir ilişkinin daha iyi olacağını söylüyorsa ona göre devam ediyor. Yani o günkü şartlar bir stand by için uygunsa, Türkiye bunu yapıyor. Biz 2005'te 18'inciyi tamamladık, 19'uncuyu imzaladık. 2008'in Mayısında da 19'uncuyu başarılı bir şekilde tamamladık. Ben 10 tane de niyet mektubuna imza attım. Yapmayacağımız hiçbir şeye imza atmadık. Yani politikaların uygulanabilir politika olması önemli. Politikaların sahibi hükümet, bunu uygulayacak da hükümet. Bizim hükümetimiz inanmadığı, doğru bulmadığı hiçbir şeyi yapmadı. Uyguladığımız her şeyin de sahibi olduk. Bundan sonra da böyle olmaya devam edecek. Dünyanın böylesine bir türbulans yaşadığı bir dönemde doğru politika nedir sorusunun cevabı çok kolay değil. Bugün bir 7,5 yıldır iş başındayız ve 7,5 yıldır Türkiye ekonomi için ne doğru, ne değil, hangi politika sürdürülür, hangisi sürdürülemez, bu konularda biraz tecrübemiz var.''

Uygulamalarla alakalı IMF ile tam bir mutabakat, yüzde yüz bir mutabakat olsaydı zaten stand by anlaşması konusunda farlı bir noktada olunacağını ifade eden Babacan, ''Demek ki bazı küçük noktalarda farklılıklarımız oldu. Bu noktaların ne olduğunu ben açıklamayacağım, ama gazetelerde yazılıp çizilenler doğru değil'' dedi.

Bugün bir basın-yagın organında mali kuralda mutabakat sağlanamadığı için IMF ile anlaşılamadığı konusunda haberin yer aldığını kaydeden Babacan, bunun kesinlikle doğru olmadığını, Orta Vadeli Program, mali kural, hedefler konularında IMF ile yüzde yüz mutabakat bulunduğunu vurguladı.

Bu sene ve gelecek sene dünyada ne olacak, Türkiye'de ne olacak konularında IMF ile biraz ayrı düştüklerini söyleyen Babacan, ''Anlaşamamızın sebebi farklı, gelecekle ilgili projeksiyonlar konusunda bakış açımız bir farklılaştı, ama detaylarına girmeyeceğim'' diye konuştu.

Konuyla ilgili bir soru üzerine Babacan, orta vadeli programa yeni başlanıldığını ve şu anda bir revizyonun söz konusu olmadığını bildirdi.

"İşlem vergisi gündemimizde yok"

Forumda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Babacan, stopaj konusunda geçtiğimiz günlerde Maliye Bakanlığı yetkilileri ile biraraya geldiklerini belirtirken, ''Şu anda işlem vergisi diye bir şey, gündemimiz yok. Ancak stopaj konusunun nasıl uygulanacağıyla ilgili de nihai bir karar vermiş değiliz'' dedi.

Stopaj konusunda seçeneklerin masada bulunduğunu, fakat henüz bir karar vermediklerini vurgulayan Bakan Babacan, belirsizliği devam ettirmeyi çok arzu etmediklerini ve en kısa zamanda karar verip, gerekli yasal düzenlemeyi yapacaklarını ve uygulamayı başlatacaklarını bildirdi.

Bir gazetecinin, ''Türkiye ekonomisini anlatırken güzel bir tablo çiziyorsunuz, fakat işsizlik, sanayi ve enflasyon gibi resmi verilerde aynı şey görülmüyor, bu konuyu nasıl değerlendiriyorsunuz?'' şeklindeki bir soru üzerine Babacan, TÜİK'in sanayi endeksini açıklarken artık mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış rakamları açıkladığını, bunun da son derece doğru olduğunu söyledi. Enflasyonla ilgili de aynı şeyin yapıldığını anlatan Babacan, işsizlik verilerinde de mevsimsel etkilerden arındırılmış bir göstergenin yayımlanmasının önem taşıdığını, TÜİK'in de şu anda böyle bir hazırlık içinde olduğunu kaydetti.

"Kuşkusuz riskler var"

Dünyada yeni bir kriz olur mu?'' şeklindeki soru üzerine Ali Babacan, dünyada yeni bir kriz olup olmayacağı yönünde keskin bir değerlendirme yapılmasının doğru olmadığını ifade ederken, ''Kuşkusuz riskler var ve her ülke bu riskleri görerek hareket eder. Ama 'kriz geliyor ve kriz yok' bu iki uçtan herkesin kaçınması lazım. Açık bir ekonomi dışarıdan gelebilecek her türlü gelişmeye hazır olmak zorunda'' dedi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir