İMKB'de önemli değişim beklenmiyor
SPK Beklenti anketine göre uzmanlar bir aylık sürede İMKB endeksinde önemli bir değişim beklemiyor.
ANKARA - Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) "Sermaye Piyasası Beklenti Anketi" sonuçlarına göre, Ocak 2010 ve Şubat 2010 anket sonuçlarıyla paralel bir şekilde, sermaye piyasası göstergelerinin geneli için, katılımcıların önümüzdeki ayda mevcut durumda bir değişiklik beklemedikleri, altı aylık ve yıllık dönemde ise daha iyi bir performans bekledikleri görüldü.
SPK'ca düzenlenen ve 318 üst düzey yönetici tarafından yanıtlanan Sermaye Piyasası Mart 2010 Beklenti Anketine göre, önümüzdeki aya ilişkin beklentiler bir önceki dönem anket sonuçları ile kıyaslandığında ise göstergelerin geneli için mevcut durumda değişim olmayacağı yönünde görüş bildiren katılımcıların oranında bir artış yaşandığı gözlendi.
Gösterge bono faizine yönelik beklentilerde katılımcıların yüzde 72'si önümüzdeki ay faiz oranında bir değişim olmayacağı yönünde görüş bildirirken, altı aylık ve yıllık beklentilerde faiz oranının artacağı beklentisi ağırlık kazandı.
Sonuçlar Şubat 2010 anket sonuçları ile karşılaştırıldığında, aylık ve bir yıllık beklentilerin benzerlik gösterdiği, altı aylık beklentilerde ise faiz oranı artacak diyenlerin oranının yüzde 50'den yüzde 59'a çıktığı görüldü.
Aylık beklentilerde ABD dolarının aynı kalacağı, altı aylık ve yıllık beklentilerde ise artış kaydedeceği görüşü ağırlık kazandı.
Önceki dönemle kıyaslandığında bir aylık beklentilerde ABD doları aynı kalacak diyenlerin oranı yüzde 58'den yüzde 71'e çıkarken, artacak diyenlerin oranı yüzde 33'ten yüzde 23'e geriledi.
Katılımcıların çoğunluğu Avro'ya ilişkin önümüzdeki ayda ve altı ayda bir değişim beklemezken, bir yıllık dönemde artış olmasını bekliyor.
Şubat 2010 anketinde Avro'nun önümüzdeki ay aynı kalacağı beklentisine sahip olan katılımcıların oranı yüzde 64 olurken, bu oran Mart 2010 anketi için yüzde 71'e çıktı.
Endekse yönelik beklentiler
Katılımcıların yüzde 60'ı İMKB-100 endeksinin önümüzdeki ay aynı kalacağı beklentisine sahipken, altı aylık beklentilerde aynı kalacağı ve artacağı yönünde görüş bildirenlerin oranı yüzde 37 ile aynı kaldı.
Yıllık beklentilerde ise endeksin artacağı yönünde görüş bildiren katılımcıların oranı yüzde 52 ile ağırlık kazandı.
Önceki döneme kıyasla aylık beklentilerde endeksin düşeceği yönünde görüş bildirenlerin oranının yüzde 32'den yüzde 19'a gerilediği görüldü.
İMKB işlem hacmine yönelik olarak katılımcıların yüzde 65'i önümüzdeki ay bir değişim beklemezken, altı aylık beklentilerde katılımcıların yüzde 42'si işlem hacminin aynı kalacağı, yüzde 41'i ise artacağı yönünde görüş bildirdi.
Yıllık beklentilerde ise işlem hacminin artacağı beklentisi yüzde 57 ile ağırlık kazandı.
Halka açık şirket sayısı
Katılımcıların yüzde 73'ü önümüzdeki aya ilişkin olarak halka açılacak şirket sayısında bir artış beklemediğini belirtti.
Altı aylık ve yıllık beklentilerde ise halka açılacak şirket sayısında artış yaşanacağı görüşü ağırlık kazanırken, sonuçlar bir önceki dönemle kıyaslandığında önümüzdeki altı ayda halka açılacak şirket sayısında artış yaşanacağı beklentisine sahip katılımcıların oranı yüzde 56'dan yüzde 63'e çıktı.
Katılımcıların yüzde 72'si önümüzdeki ay özel sektör borçlanma araçlarının ihracına yönelik koşullarda bir değişim olmayacağı yönünde görüş bildirirken, altı aylık ve yıllık beklentilerde koşulların daha uygun olacağı görüşü hakim oldu.
Yabancı yatırımcı oranına ilişkin olarak katılımcıların çoğunluğu önümüzdeki ayda ve altı ayda bir değişim beklemezken, önümüzdeki bir yılda yabancı yatırımcı oranının artacağı görüşü ağırlık kazandı.
Sonuçlar bir önceki dönemle kıyaslandığında, aylık beklentilerde yabancı yatırımcı oranının aynı kalacağı yönünde görüş bildirenlerin oranı yüzde 67'den yüzde 74'e çıktı.
Katılımcıların yüzde 74'ü reel kesimin yurt dışı borçlanma durumunda önümüzdeki bir ayda değişim yaşanmayacağı yönünde görüş bildirirken, altı aylık ve yıllık beklentilerde borçlanmada artış yaşanacağı görüşü ağırlık kazandı.
Şubat 2010 anketinde katılımcıların yüzde 41'i önümüzdeki altı aylık dönemde reel kesimin yurt dışı borçlanma durumunda artış yaşanacak derken, bu yönde görüş bildirenlerin oranı Mart 2010 anketinde yüzde 49'a yükseldi.
İMKB yatırımcı sayısına ilişkin olarak katılımcıların yüzde 72'si önümüzdeki ay değişim olmayacağı yönünde görüş bildirirken, altı aylık beklentilerde aynı kalacağı ve artacağı yönünde görüş bildirenlerin oranı yüzde 43 ile aynı oldu.
Yıllık beklentilerde ise yatırımcı sayısının artacağı yönünde görüş bildiren katılımcıların oranı yüzde 58 ile ağırlık kazandı.
Önceki döneme kıyasla aylık beklentilerde yatırımcı sayısının aynı kalacağı yönünde görüş bildirenlerin oranının yüzde 64'ten yüzde 72'ye çıktığı görüldü.
İstanbul Altın Borsası
Aylık ve altı aylık beklentilerde katılımcıların önemli bir kısmının İstanbul Altın Borsası (İAB) işlem hacminin aynı kalacağı yönünde görüş bildirdiği, yıllık beklentilerde ise ağırlığın İAB işlem hacminin artacağı yönüne doğru kaydığı dikkatleri çekti.
Sonuçlar, Şubat 2010 anket sonuçları ile karşılaştırıldığında, aylık ve altı aylık beklentilerin benzerlik gösterdiği, yıllık beklentilerde ise İAB işlem hacmi artacak diyenlerin oranının yüzde 44'ten yüzde 52'ye çıktığı görüldü.
Aylık beklentilerde VOB işlem hacminin azalacağı yönünde görüş bildiren katılımcıların oranı yüzde 5 civarında gerçekleşirken, aynı kalacağı ve artacağı yönünde görüş bildirenlerin oranı sırasıyla yüzde 59 ve yüzde 36 oldu.
Altı aylık ve yıllık beklentilerde ise katılımcıların büyük çoğunluğunun VOB işlem hacminin artacağı yönünde görüş bildirdiği gözlendi.
Katılımcıların yüzde 66'sının aylık beklentilerinin yatırım fonu net aktif değerinin aynı kalacağı yönünde olduğu gözlendi, altı aylık ve yıllık beklentilerde yatırım fonu net aktif değerinde artış bekleyen katılımcılar ise çoğunluğu oluşturdu.
Emeklilik fonları net aktif değerine yönelik beklentilerde katılımcıların yüzde 59 önümüzdeki ay bir değişim olmayacağı yönünde görüş bildirirken, altı aylık ve yıllık beklentilerde fonların net aktif değerinin artacağı beklentisi ağırlık kazandı.
Aylık beklentilerde katılımcıların yüzde 72'si Menkul Kıymet Yatırım Ortaklıklarının (MKYO) net aktif değerinin aynı kalacağı yönünde görüş bildirirken, altı aylık ve yıllık beklentilerde artacağı görüşü ağırlık kazandı.
Yatırım fonları ve yatırım ortaklıklarına ilişkin beklentilerin Şubat 2010 anket sonuçları ile benzerlik gösterdiği görüldü.