İmtiyazlı hisse senetlerine ilişkin KHK

Türk Ticaret Kanununun 401. maddesinde hüküm altına alınan imtiyazlı hisse senetlerine ilişkin maddede değişiklik yapıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türk Ticaret Kanununun 401. maddesinde hüküm altına alınan imtiyazlı hisse senetlerine ilişkin maddede değişiklik yapıldı.

"Gümrük ve Ticaret Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname" Resmi Gazete'nin bugünkü mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Söz konusu kanun, "Esas mukavele ile bazı nevi hisse senetlerine kar payı veya tasfiye halindeki şirket mevcudunun dağıtılması ve sair hususlarda imtiyaz hakları tanınabileceğini" öngörüyor.

Buna karşılık, "Pay sahipleri arasında Devlet, il özel idaresi, belediye ve diğer kamu tüzel kişileri, sendikalar, dernekler, vakıflar, kooperatifler ve bunların üst kuruluşları bulunan anonim şirketlerde ve iştiraklerinde; kamu tüzel kişileri ile kamuya yararlı dernek ve vakıflar lehine tesis edilebilecek imtiyazlar hariç olmak üzere, diğer pay sahiplerinden biri veya birkaçı lehine bu Kanunda düzenlenen herhangi bir imtiyaz tesis edilemeyeceği" hüküm altına alınan kanunda, buna aykırı esas mukavelelerin söz konusu hükme uygun hale getirilmesi için 6 ay süre tanınıyordu.

"Gümrük ve Ticaret Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname" ile bu süre bir yıla çıkarıldı.

Ayrıca, gümrük ve ticaret bakanına söz konusu süreyi 3 aya kadar uzatma yetkisi verildi.

Bu arada, Sermaye Piyasası Kuruluna, "Sermaye piyasasında kurumsal yönetim ilkelerini tespit ve ilan etmek, yatırım ortamının iyileştirilmesine katkıda bulunmak üzere, borsada işlem gören halka açık anonim ortaklıklardan halka açıklık oranları, yatırımcı sayısı ve niteliği, dahil oldukları endeks ve belirli bir zaman dilimindeki işlem yoğunluğunu dikkate alarak belirlemiş olduğu gruplarda yer alanların kurumsal yönetim ilkelerine kısmen veya tamamen uymalarını zorunlu tutmak, buna ilişkin usul ve esasları belirlemek, getirilen uyum zorunluluğuna aykırı işlemlerin hukuka aykırılığının tespiti veya iptali için her türlü teminattan muaf olarak ihtiyati tedbir istemek, dava açmak, açılan davada uyum zorunluluğunun yerine getirilmesi sonucunu doğuracak şekilde karar alınmasını istemek" yetkisi verildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir