İncesu OSB inşaat sektöründe kümelenerek büyüyeyecek

Bu yıl sonuna kadar faaliyetteki firma sayısını 14'e , istihdam edilen kişi sayısını binin üzerine çıkarmayı planlayan İncesu OSB yönetimi büyüme sürecini hızlandırmak için inşaat malzemeleri sektörüne umut bağladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

Güneş DOĞDU SOYLU

KAYSERİ - Yatırımların hız kazandığı karma statüdeki  İncesu Organize Sanayi Bölgesi, inşaat malzemeleri sektöründe üretim üssü olmak istiyor. İncesu OSB'ye Kayseri dışından Filli Boya yatırım yaptı, Kütahya Yapı Kimyalları tesis inşaatını sürdürüyor ve DYO da yatırım kararı almış durumda. Halen 8 firmanın faaliyet gösterdiği, 6 firmanın inşaat faaliyetlerini sürdürdüğü İncesu OSB'de hedef 500 olan istihdamı, bu yıl sonuna kadar bin kişinin üzerine çıkarmak. Altyapı çalışmaları tamamlanan 742 hektar alana kurulu İncesu OSB'de toplamda 155 sanayi parseli bulunuyor. Bölge yönetimi inşaat malzemeleri sektörünün önemli markalarının  İncesu OSB'yi  tercih etmesinin bölgeye yatırımcı ilgisini artırdığını belirterek,  inşaat malzemelir sektörü odaklı bir kümelenme için harekete geçti.

İncesu OSB Yönetim Kurulu Başkanı Halit Özkaya, ihtisas OSB olmadıklarını ancak fiili gidişatın bu yönde olduğunu belirterek, "Bölgemizde üretim yapan büyük yatırımlardan Turkuaz Seramik 46 bin metrekare kapalı alanda 200 kişiye,  Betek (Filli Boya) 12 bin metrekare kapalı alanda 75 kişiye istihdam sağlıyor. Bölgemizde üretim yapan 8 firmada 300 kişiye, inşaatı devam eden firmalarda ise 200 kişiye istihdam sağlanıyor. Bu yıl sonunda faaliyete geçecek firmalar ile binin üzerinde kişiye istihdam sağlanmış olacak. Bölgemize DYO Boya AŞ  ve Boydak Holding şirketlerinden Form Sünger'in yatırım kararı alması son derece önemli. DYO, 51  bin metrekare alan üzerinde yalıtım malzemeleri üzerine faaliyet göstermek için bu yıl inşaata start verecek" diye konuştu.
Mevcut işletmelerin çoğunun yöneliminden dolayı Türkiye'nin yalıtım, cephe kaplama ve yapı kimyasalları üretimi üssü olma yolunda ilerlediklerini vurgulayan Özkaya, "Bölgemizdeki bu gelişmelerin diğer sanayi girişimcilerini olumlu yönde etkileyeceğini düşünüyoruz. Bölgemizde inşaat malzemeleri ve özelinde yalıtım malzemeleri sektöründe üretime geçen ve inşaata başlayacak olan tesis sayısının fazla olduğunu gözlemlediğimizden yönetim kurulu olarak kümelenme teşebbüsünde bulunmak için harekete geçtik" dedi.

36 eşit taksitle arsa satılıyor
Kayseri ve diğer illerdeki bir çok OSB'ye göre avantajları olduğunu vurgulayan Özkaya, "İncesu OSB'de arsa fiyatına fabrika kurulabiliyor. Niğde Devlet Karayolu üzerinde 37'inci kilometrede faaliyet gösteriyoruz. TCDD ile bin 200 metrelik sınırımız var.  Demiryolu istasyonu yapımı için projelendirme çalışmaları geçtiğimiz yıl sonu itibariyle başlatıldı. TCDD'nin yükleme-boşaltma projesi çalışmalarına başlaması bölgemizde yakın zamanda sanayicilerimize nakliye masrafında önemli avantaj sağlayacak. Bu yıl 1 ocak itibariyle toplam 462 bin metrekare  ve 5 ayrı boş parsel mevcut.  Arsa bedeli  yüzde 10 peşin kalanı 36 eşit taksit şeklinde ödenebiliyor"şeklinde konuştu

Arıtma tesisi için araştırma etüt çalışması yapılıyor
Altyapı sıkıntısının yaşanmadığı bir OSB olduklarına belirten İncesu OSB Yönetim Kurulu Başkanı Halit Özkaya,"Bölgemizde AG-OG elektrik şebeke tesis inşaatı bitirilmiş olup her parselde elektrik mevcut. 2012 yılı toplam elektrik tüketimimiz 5 milyon kwh'a ulaştı. Doğalgaz iletim hattı bölgemiz içerisine kadar 8 inch çelik boru ile getirilmiş, bölge içi dağıtım hattı çelik ve PE hatla yapılmış parsel bağlantılarının yüzde 60'ı (90 parsel) ve toplam altyapının yüzde 90'ı tamamlandı"dedi. Bölgede 2012 yılında toplam 3 milyon metreküp doğalgaz tüketimine ulaştıkları bilgisini veren Özkaya, "2 sondaj su kuyusu açtık. Su bedeli sadece suya ödenen elektrik maliyeti. Arıtma tesisi için ihtiyaç ve kapasite henüz belli olmadığı için şu aşamada etüt ve araştırma çalışmaları yapılıyor" şeklinde konuştu.

Faaliyet gösteren firmalar
Turkuaz Seramik
Betek ( Filli ) Boya
Eğin Katı Yakıt.
Ertunç Geri Kazanım
K4 EPS
Çeri Entegre Ağaç 
Özçamlar Doğrama
Alan Madeni Yağ

İnşaatı süren firmalar
His Yalıtım
Safahat İnşaat
Arzum Altın
KYK Yapı 
Koç Tıbbi Ürünler
Nas Pen.

Mevcut alan: 742 hektar
Parsel sayısı: 155
Üretim yapan firma sayısı: 8
İnşaatı devam eden firma sayısı: 6
Mevcut istihdam: 500
Yılsonu istihdam hedefi : 1000