İndirim döneminde kar yağdı, cirolar yüzde 40 düştü

Geçtiğimiz hafta boyunca gündelik hareketleri kısıtlayan kış şartları perakendede yüzde 40'lara varan ciro kayıplarına neden olurken, indirimli satış dönemine denk geldiği için hazır giyimde de kârları azalttı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gamze ŞENER

İSTANBUL - Geçtiğimiz hafta etkili olan kış şartları perakendede yüzde 40'lara varan ciro kayıplarına neden oldu. Geç gelen soğuk havalar, indirimli satış dönemine denk geldiği için hazır giyim ihracatçılarının karlarını azalttı.

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin, kışın geç gelmesi nedeni ile kışlık giysilerin normal sezonda satılamadığını belirterek, "Artık indirim dönemine girildi. Şu an mallar indirimde satılıyor ama amaç indirimsiz fiyatlarla satmaktı. Kış geç geldiği için mecburen indirimli fiyatlarla satış yapıldı. Mal satışında bir sorun yok ama istenilen fiyata satılamadı" dedi. Avrupa alımlarında ve satışlarında ise büyük değişikliklerin yaşanmadığını kaydeden Negrin, yüzde 1'lik artış ya da azalışların söz konusu olabileceğini ifade etti. Bir haftalık ciro kaybımız %30-40 Geçtiğimiz bir hafta boyunca ciddi oranlarda ciro kaybı yaşadıklarını söyleyen İpekyol Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ayaydın da, Türkiye'de yaşanan kar yağışlarının gündelik hayata negatif etkisinin perakende sektörüne yansıdığını belirtti.

Aydın, "Avrupa'da ciro kaybı Türkiye'deki kadar olmuyor. Çünkü orada ulaşım ciddi bir sorun değil. Bir haftalık ciro göz önünde bulundurulduğunda bana göre herkes yüzde 40'lara varan ciro kayıpları yaşadı. Bizim de bir haftalık ciro kaybımızın yüzde 30-40'lar civarında olduğunu söyleyebilirim. Bir yandan da yazlık ürün satışları halen devam ediyor. Geçtiğimiz hafta çarşamba itibariyle tüm mağazalarımızdaki ciromuzun yüzde 16'sı yazlık üründen yaptık" dedi.

Yeni sezona başlarken stokları eritmemiz gerek

Tüketicilerin artık modaya göre değil, mevsimlere göre tercih yaptığı yorumunu yapan İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Lemi Tolunay ise şunları söyledi:

"Artık modaya önem veren müşteri kitlesi daraldı. Herkes mevsime göre hareket edyor. Bu yıl da kışın geç gelmesi nedeniyle Avrupa'da deri konfeksiyonda kasım ve aralık aylarında gerçekleşmesi gereken satışlar istendiği gibi olamadı. Bu yüzden fiyatlarda bir indirim yapıldı. Beklenmeyen fiyat indirimleri uygulandı. Dolayısıyla kâr marjlarından fedakarlık edildi. Şu anda hedef, stokları mümkün olabildiği kadar nakde çevirebilmek. Yeni sezona buna göre başlamak istiyoruz. Ancak zor bir kış sezonu geçtiğini söylemek yanlış olmaz. Artık belki de kârlardan vazgeçilecek ve deri konfeksiyon sektöründeki yaralar kapanacak. Başka yapacak bir şey yok."

Ayakkabı sektörü için ise tam tersi bir durum olduğunu söyleyen Tolunay, "Bu yıl ayakkabı sektörü için ise iyi bir yıldı. Her ne kadar kış geç gelse de ayakkabı sektörü beklediği hedeflere ulaştı" diye konuştu. Tolunay, 2012 yılı sonuna kadar deri sektöründe geçtiğimiz yıl gerçekleşen yüzde 8.5'lik büyümenin en azından aynı kalacağını, belki yüzde 10'lara da çıkabileceğini belirtti.

AVM'ler doldu ama satışlar düştü

Perakende yaşanan düşüşlerin kötü kış koşulları nedeniyle gayet normal olduğunu söyleyen AMPD Başkanı Mehmet Nane, yöneticisi olduğu Teknosa'da kar yağışının günlük hayatı etkilediği geçtiğimiz hafta yüzde 20 civarında bir ciro düşüşü yaşandığını ifade etti. Nane, "Ancak şöyle bir pozitif tarafı da oldu. Evinde ısınma problemi yaşayan ya da dışarı çıkanlar sıcak bir ortamı tercih ederek AVM'leri tercih ettiler" dedi.

2-3 ay dişimizi sıkarsak, ihracatta yılı iyi kapatırız

Kriz söylentileri ekseninde son birkaç aydır olumsuz bir tablo çizildiğini belirten TGSD Başkanı Cem Negrin, "En sonunda bu söylentiler geçecek. Önümüzdeki 2-3 ay içinde işlerin Türkiye'de toparlanacağını ve daha yüksek seyredeceğini düşünüyorum. Korku ve tedirginlik nedeni ile Batılı alıcılar Uzakdoğu'dan büyük miktarlarda mal sipariş etmekten kaçındı. Eğer satışlar önümüzdeki 2-3 ay içinde iyi giderse 2012'nin son 6 ayı, Türkiye'nin ihracatı için iyi geçecektir çünkü siparişler Uzakdoğu'ya değil bize yönelecektir" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir