İnegöl, büyümede rotasını kuzeye çevirdi

Bursa'nın İnegöl ilçesi gelecekte ovada değil, kuzeydeki tarım dışı arazilere doğru büyümek istiyor. İş çevreleri İnegöl'ün büyümesinin komşu ilçe Yenişehir ile birlikte planlanması gerektiğini düşünüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ESRA ÖZARFAT

BURSA - İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Metin Anıl, İnegöl’ün mevcut yerleşim alanının hava akımlarına kapalı olduğuna dikkat çekerek, yeni yerleşim ve sanayi bölgelerinin ilçenin kuzeyinde planlanmasının doğru olacağını söyledi. Büyükşehir ve İnegöl Belediyesi’nin mevcut İnegöl’ü tarım dışı arazilere taşıyacak projelerine destek vereceklerini açıklayan Anıl, “İnegöl, kuzeye, Yenişehir’e doğru büyümeli ve Yenişehir'le birlikte planlanmalı. Bundan sonra Bursa’nın doğusunu planlayanlar İnegöl, Yenişehir ve hatta ileriye doğru İznik’i de içine alarak birlikte planlamalı. Biz bu adımı İnegöl Mobilya Ağaç İşleri İhtisas OSB'yi İnegöl ile Yenişehir’in arasına yapmakla attık. Bu söylemi destekleyecek iki mega proje otoyol ve hızlı trendir. Bu projeler hayata geçtiğinde önümüzdeki yıllarda İstanbul Anadolu yakasından sabah kalkan bir yatırımcı 1,5 saat sonra İnegöl’de olacak. Eski İnegöl’ü bir daire içine alarak restore etmeli, yeni imarlara kapatmalıyız. Kuzeyde yeni metropoller oluşturmalıyız” dedi. 

Önümüzdeki 50 yılda İnegöl ve Yenişehir’in etkileşiminin artacağına işaret eden Anıl, Boğazköy Sulama Barajı’yla verimini ikiye üçe katlayacak olan Yenişehir Ovası’nın Güney Marmara’nın en güzel tarım arazilerinden biri olduğuna dikkat çekti. Anıl, “Eğer Yenişehir sanayileşecekse endüstriyel tarım alanında sanayileşmeli. Yenişehir Ovası’nda üretilen tarım ürünleri endüstriyel işlemeden sonra gerek hızlı tren, gerek otoyol, gerekse havaalanıyla yurt içi ve yurt dışına ulaştırılmalı” diye konuştu. İstanbul ve Körfez’de artık sanayi yatırımına izin verileceğine inanmadığını belirten Anıl, ilçenin iki OSB, iki de ıslah OSB ile yeni yatırımlara açık bir bölge olduğunu vurguladı. 

5 yıl sonra 2. OSB’de yer kalmayacak 

İnegöl’ün mobilyanın başkenti olma yolunda devam ederken artık katma değeri yüksek ürünlerin de üretilmesi konusunda çalışmaya başlaması gerektiğini ifade eden İTSO Başkanı Anıl, ilçenin Bursa ve İstanbul’a yakınlığı dolayısıyla otomotiv yan sanayinin avantajlı bir sektör olarak öne çıktığının altını çizdi. 2 OSB, 2 ıslah OSB ile İnegöl’ün bu yıl mobilya sektörü dışında da yeni yatırımlar almaya başlayacağını dile getiren Anıl, “Türkiye üretimini Ar-Ge ve inovasyona dayalı pahada ağır, kiloda hafif tabir edilen ileri teknoloji ürünlerine döndüremezse dünyanın diğer büyüyen ülkeleriyle yarışamaz. Biz de mobilyanın yanı sıra otomotiv yan sanayinde ve yüksek teknoloji ürünlerinin üretilmesi konusunda da kendimizi geliştirmeliyiz.Mobilya Ağaç İşleri İhtisas OSB, Yenice ve Cerrah’taki ıslah OSB’lerde muazzam bir yapılaşma var. Önümüzdeki 5 yıl içinde ikinci OSB’de de yer kalmayacağı kanaatindeyim” dedi.

Mobilya 10 yılda tekstili geçecek 

Hızla sanayileşen ve büyüyen İnegöl’de 3-4 yıldır kalifiye eleman sıkıntısı yaşadıklarını dile getiren Metin Anıl, çevre il ve ilçelerden İnegöl’e kalifiye eleman akışını sağlamak adına çalışmalar yürüttüklerini kaydetti. Dış ticarette İnegöl’ün lokomotif sektörünün tekstil olduğunu açıklayan Anıl, mobilyanın önümüzdeki 10 yılda aradaki makası kapatarak ilk sıraya yerleşeceğini belirtti. Mobilya Ağaç İşleri İhtisas OSB’de yapılaşmanın sürdüğü bilgisini veren Anıl, “2016 sonunda üretimde olan firma sayısı 40’a çıkar, inşaat halindekilerle 100 firmaya ulaşılır. Şu anda 15 firma üretimde, 30 inşaat devam ediyor. Oradaki sanayi tesisi sayısı arttıkça mobilyada Türkiye’nin başkenti olacağız” şeklinde konuştu.