İnegöl krizi fırsata çevirmeli

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Metin ANIL / İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) olarak krizin yol açacağı olumsuzluklar kadar sağlayacağı fırsatlar da olduğunu düşünüyoruz. Yani kriz dönemini sadece hayatta kalma dönemi olarak düşünmüyoruz. Aksine işletmelerin daha sağlam bir yapılanmaya geçmesinin yolu olarak görüyoruz.

İnegöl açısından değerlendirdiğimizde; Özellikle ihracatçılar açısından bazı avantajlar ortaya çıktığını görüyoruz. Çünkü uzun zamandır çok düşük seyreden döviz fiyatları yükseldi. Gerçi dövizin çok hızlı yükselmesi ve dalgalanması bazı sıkıntılar getirdi. Özellikle döviz borcu olan işletmeler büyük zarar gördüler. Ama bu zararlar artan ve kârlı hale gelen ihracat ile kapatılabilir.

Bilindiği gibi İnegöl'ün lokomotif sektörü mobilyadır. Dövizin yükselmesi mobilya sektörüne, olumsuz yansımayacak. Çünkü, mobilya sektöründe ithal hammadde girdisi çok az. Girdilerin büyük çoğunluğu YTL'dir. Bu sektör açısından büyük bir şans. YTL'nin aşırı değerli olması yüzünden özellikle son zamanlarda ihracat yapan mobilya şirketlerimiz serzenişte bulunuyorlardı. Şimdi bu durum tersine döndü. Dövizin yükselmesi başta mobilya olmak üzere ülkemizin ihracatına büyük katkı sağlayacaktır. Çünkü dövizdeki yükselme ile firmalarımız ihracat için daha da yoğunlaşacaklar. Özellikle mobilya ihracatımız artacaktır. Çünkü dövizin yükselmesi ile üretim daha kârlı hale geldi ve rekabet şansı arttı.

Mobilya sektörü açısından bir diğer avantaj ise; son dönemde başlatılan toplu konut hamlesidir. Bir yandan TOKİ eliyle diğer yandan da özel sektör tarafından sürdürülen toplu konutlar mobilya sektörü açısından iç pazarda da olumlu bir gelişmedir. Bu arada şunu da belirtmek istiyorum: Mobilya sektörü tekstil sektörüne göre biraz daha avantajlı. Bildiğiniz gibi tekstil sektörü büyürken markalaşmayı ihmal edip fasoncu olmayı tercih etti. Mobilya sektörü ise bunu yapmayıp markalaşmaya önem veriyor.

İnegöl'de son yıllarda markalaşma yatırımları çoğaldı. Önceleri bir, iki derken  markalaşma konusunda ciddi atılımlar yapan, broşür, katalog ve fuarlar ile tanıtımına önem veren, ihracata değer veren firmaların sayısı arttı. Günümüzde mobilya denilince eskiden olduğu gibi hantal ağır ürünler değil insanların ihtiyaçlarına göre tasarlanmış özel ürünler var. Yani mobilya delince akıllara artık "ev modası" gelmeye başladı.

İTSO olarak, İnegöl'de mobilya başta olmak üzere tüm sektörlerin ihracat yapabilmeleri için yıllardır çok ciddi çalışmalar içindeyiz. İnegöllü firmalarımızın fuarlara katılması, hatta kendi fuarlarımızın düzenlenmesi için hep öncülük ettik. Ayrıca İnegöl'ün lokomotif sektörü olan ve katma değeri yüksek olduğu için getirisi oldukça fazla olan mobilya sektörünün yatırım alanı çözmek için de Mobilya İhtisas OSB'nin kurulmasına öncülük ettik.

Küresel krize rağmen İnegöllü mobilyacılar yatırımlarını sürdürüyorlar. Bu nedenle küresel krizden İnegöl'ün etkileneceğini ama eskisinden çok daha güçlü çıkacağını düşünüyoruz. Elbette İTSO olarak işletmelerimizin gelişmesine biz de sürekli katkı koyuyoruz.