İngiltere, Maliye Bakanı Şimşek'i dinlemiş

İngiliz Guardian gazetesi, 2009 yılındaki G20 zirvesinde İngiltere'nin Maliye Bakanı Şimşek'i dinlediğini yazdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - İngiltere'nin, 2009 yılında Londra'da yapılan G20 zirvesinde Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i gizli olarak dinlediği ortaya çıktı.

Guardian gazetesinde yer alan habere göre, Maliye Bakanı Şimşek, G20 zirvesine katılmak için Londra'ya geldiği sırada İngiltere'de hükümete bağlı iletişim ve istihbarat birimi GCHQ tarafından dinlendi. Gazeteye sızdırılan GCHQ raporunda, Şimşek'in dinlenme nedeninin savunma ve güvenlik amaçlı değil, "Ankara'nın mali denetim ve reformlara bakışının öğrenilmesi" amacı taşıdığı kaydedildi.

Haberde ayrıca, 2 Eylül 2009 tarihinde G20 zirvesi çerçevesinde yapılan maliye bakanları toplantısına katılmak için Londra'ya gelen Şimşek ve beraberindeki 15 kişilik heyetin, "Türkiye'nin diğer G20 ülkeleriyle işbirliği yapıp yapmayacağının anlaşılması" için de dinlendiğinin ortaya çıktığı bildirildi.

Guardian haberinde, 2009 yılında dönemin İngiltere Başbakanı Gordon Brown ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın iki ülke arasında stratejik ortaklık anlaşması imzaladığını hatırlatarak, iki ülke arasındaki ilişkilerin şimdi de iyi olduğuna dikkati çekti.

Bu arada Guardian, GCHQ'nun 2005 yılında aldığı bir kararla Güney Afrika Dışişleri Bakanlığının iletişim ağını yakın takip etmeye çalıştığını yazdı.