İnşaat sektörü ABD'ye açılacak

Bakan Çağlayan, inşaat sektörünün ABD'de varlığı bulunmadığını ifade ederek "Amerika'da inşaat sektöründen ciddi manada pay alma imkanına sahibiz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, 80'den fazla ülkede 170 milyar dolarlık iş hacmine sahip inşaat sektörünün ABD'de varlığı bulunmadığını ifade ederek, "ABD'de tek bir inşaat firmamız var. Sektörü ABD'ye açacağız" dedi.

ABD'nin Teksas'ta Kızılderililerin yaşamış olduğu bölgelere ciddi anlamda altyapı ve üstyapı yatırımı gerçekleştireceğini ifade eden Çağlayan, 17 Temmuz'da, Müteahhitler Birliği'nin de davetli olduğu bir heyetle ABD'yi ziyaret edeceğini, söz konusu bölgede de temaslarda bulunacaklarını anlattı.

Çağlayan, ABD gezisi kapsamında 1 haftada, Teksas, Ilinois, Georgia, California ve New York olmak üzere 5 eyaleti ziyaret edeceklerini belirterek, "ABD ile dış ticaretimizi artırmanın yolunu bulacağız" şeklinde konuştu.

"Elimizde ciddi bir ABD yol haritası var"

Devlet Bakanı Çağlayan, yaptığı açıklamada, ABD ziyaretini, TOBB, sanayi odaları, ihracatçı birlikleri, meslek örgütleri ve çatı kuruluşların yer aldığı geniş bir heyetle gerçekleştireceklerini belirterek, "ABD'ye, ilk defa ticari anlamda çok değişik bir ziyaret gerçekleştiriyoruz. ABD'yi eyalet bazında tek tek tahlil ettik, ekonomik parametrelerini, makro ekonomik rakamlarını, büyüklüklerini, ithalatlarını, ihracatlarını inceledik. Elimizde ciddi bir ABD yol haritası çıkardık. Bu yol haritası çerçevesinde, 5 eyalete 1 haftalık seyahatimiz olacak" dedi.

Çağlayan, ABD'nin 1,6 trilyon dolarlık ithalat hacmi bulunduğunu, Türkiye'nin ülkeye ihracatının ise 3,5 milyar dolarda kaldığını ifade ederek, bu payı artırmaya çalıştıklarını söyledi.

Bir süre önce ABD'ye gerçekleştirdikleri ziyarette üst düzey temaslarda bulunduklarını, yetkililerin kendilerine, Kızılderililerin yaşamış olduğu bölgelere ciddi yatırım yapılacağı bilgisini verdiğini aktaran Çağlayan, şöyle konuştu:

"Kızılderililerle ilgili temas noktamız Teksas olacak. Burada çok ciddi manada altyapı ve üstyapı inşaatları yapılacak. İnşaat sektörümüzü ABD'ye açacağız. İnşaat sektörümüz, 80'den fazla ülkede 160-170 milyar dolarlık iş gerçekleştirdi, yıllık ortalama 20 milyar dolar iş yapma kapasitesine geldi. Ama ABD'de bizim inşaat sektörümüz yok. Sadece Kiska Holding-Oğuz Gürsel var. Oysa Amerika'da inşaat sektöründen ciddi manada pay alma imkanına sahibiz. Onun için gezimize Müteahhitler Birliği Başkanı da davetli.

Kızılderililerle ilgili çalışmamızda, inşaat sektörü başta olmak üzere gıda, tekstil, konfeksiyon gibi Türk ihraç ürünlerinin kesinlikle orada olmasını sağlayacak bir sistem gerçekleştireceğiz."

Ticari temas girişimi

Çağlayan, gezi kapsamında Teksas'ın yanı sıra ABD'nin en fazla dış ticaret hacim bulunan, ithatı yoğun eyaletlerine gideceklerini belirterek, "Teksas'ta Houston'a, Ilinois'te Chicago'ya, Georgia'da Atlanta'ya, California eyaletinde Los Angeles'a ve New York'a gideceğiz. California, müstakil bir devlet olsa dünyanın ilk 7 ekonomisine girecek ekonomik yapıya sahip. Buraya ilk defa bu anlamda, ticari temas noktasında giden bakan ben olacağım" diye konuştu.

Söz konusu eyaletlerde iş adamlarıyla, CEO'larla bir araya geleceklerini, Türkiye'ye yatırım ve işbirliği olanaklarını görüşeceklerini ifade eden Çağlayan, "Bizim özelliklerimizi, dış ticaretimizi, ihracat yelpazemizi, ürün desenimizi dünya bilmiyor, kendimizi tanıtacağız. Böyle ziyaretleri bir kaç defa daha gerçekleştirerek, 50 yıldan fazladır stratejik ortaklık yapmış olduğumuz ABD ile şimdi dış ticaretimizi artırmanın yolunu bulacağız" dedi.

ABD'den sonraki adım Çin

Bakan Çağlayan, ABD için yaptıklarına benzer altyapı hazırlığını 60 ülke için gerçekleştirdiklerini belirterek, DTM'de yılbaşından bu yana yürüttükleri çalışma kapsamında Türkiye'nin hedef ve öncelikli pazarlarını tek tek ele aldıklarını, ithalat-ihracat yapılarını incelediklerini, Türkiye'nin iş yapabileceği sektörleri tespit ettiklerini anlattı.

Bu kapsamda ABD'den sonraki adımın Çin olacağını dile getiren Çağlayan, "Çin'e benzer bir seyahatim olacak, yine aynı kuruluşlardan arkadaşlar olacak. Çin'i de eyalet eyalet inceledik, ilgili sektörleri götüreceğiz" dedi.

Çağlayan, Çin gezisi ve geziye dahil edilecek sektörler hakkında bilgi vermek istemedi.

Hedef ve öncelikli ülkeler

DTM'de yürütülen çalışma kapsamında Türkiye'nin hedef ülkeleri şöyle:

"ABD, Çin, Rusya, Hindistan, Brezilya, Kanada, Polonya, Nijerya, Mısır, İran, Suudi Arabistan, Cezayir, Libya, Ürdün, Katar."

Öncelikli ülkeler de şu şekilde belirlendi:

"Meksika, Şili, Peru, Güney Kore, Endonezya, Malezya, Vietnam, Pakistan, Ukrayna, Kazakistan, Güney Afrika Cumhuriyeti, Kenya, Senegal, Birleşik Arap Emirlikleri, Azerbaycan, Irak, Suriye, Lübnan, Umman, Tanzanya, Tunus, İsveç, Hırvatistan, Kosova, Gürcistan, Gana, Türkmenistan."

Bu konularda ilginizi çekebilir