İnşaatta en hızlı büyüyen olacağız

Türkiye inşaat pazarının önümüzdeki 10 yılda dünyanın en hızlı büyüyen pazarlardan biri olması bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Yapı-Endüstri Merkezi'nin (YEM) hazırladığı Türk Yapı Sektörü Raporu'nda, Türkiye inşaat pazarının önümüzdeki 10 yılda dünyanın en hızlı büyüyen pazarlarından biri olmasının beklendiği kaydedildi.

YEM Genel Müdürü Barış Onay'ın açıkladığı raporda, 2020'de dünya inşaat sektörü hacminin yarıdan fazlasının gelişmekte olan ülkelerde gerçekleşeceğinin hesaplandığı ifade edilerek, Türkiye'de geçen yılın ilk 9 ayı sonunda yakalanan yüzde 18,4'lük büyüme rakamı ile sektörün 2006 yılındaki performansı yakaladığı belirtildi.

Türkiye inşaat pazarının önümüzdeki 10 yılda dünyanın en hızlı büyüyen pazarlarından biri olmasının beklendiği kaydedilen raporda, "Yapılan projeksiyonlar Türkiye inşaat piyasasının önümüzdeki 10 yılda ortalama yüzde 7,3'lük bir büyüme göstereceğini işaret etmektedir. Bu rakamlar esas alındığında yurtiçi inşaat piyasasının 2020'de bugünkünün reel fiyatlarla 2 katına çıkacağı tahmin edilmektedir" denildi.

İş makineleri sektörü hızlı büyüme potansiyeline sahip

TÜİK ve DPT verilerine göre konut stoku üretim değerinin 2015 yılında 502 milyar dolara ulaşmasının beklendiği kaydedilen raporda, ülke ekonomisinin yaklaşık yüzde 1,2'sini oluşturan Türkiye iş makineleri sektörünün, dünyada Çin'den sonra en hızlı büyüme potansiyeline sahip 2. pazar niteliğiyle büyük bir güç olduğu, 50'den fazla ülkeye ihracat yapan iş makineleri sektörünün, 2010 başındaki beklentilerin aksine yılı yüzde 80'e varan büyüme ile kapadığı bildirildi. Türkiye'nin, büyüme oranı yüzde 75 olan Çin'i geride bırakarak dünyada en hızlı büyüyen pazar konumuna geldiği, 2014 yılında iş makineleri sektörünün yatırım miktarının 3,6 milyar dolara, imalattaki kapasite kullanım oranının ise yüzde 88'e çıkacağı kaydedildi.

Raporda, dünyada inşaat malzemeleri sanayisinin, dünya ekonomisinden daha hızlı büyüyerek 2020'de 12,7 trilyon dolarlık bir hacme ulaşarak dünya ekonomisinin yüzde 14,6'sını temsil edeceği belirtildi.

Önümüzdeki 10 yıl içerisinde Türkiye çimento sektörünün üretimini yüzde 60 oranında artırmasının beklendiği kaydedilen raporda, demir-çelik sektörünün de bugünkü konumunu koruyabilmesi için yapılması gerekenlerin başında üretim maliyetlerinin Rusya, Ukrayna ve Çin gibi rakiplerle aynı seviyelere düşürülmesinin geldiği vurgulandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir