Internet Devrimi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GELECEK BURADA / Zeynep ARHON

[email protected]

Bugün dünyada yaklaşık 2 milyar insan internet bağlantısına sahip. 2025 yılına kadar rakamın 5 milyara çıkacağı, böylece toplam nüfusun %50'sinden fazlasının dünyaya kesintisiz bağlanacağı tahmin ediliyor. Afrika başta olmak üzere, fakirliğin kol gezdiği bölgeler fiber optik kablolar ile örülüyor. BBC World Service tarafından 2010 yılının başında yürütülen araştırma ise internet erişiminin "temel insan hakkı" olarak algılandığını gösteriyor. Tam olarak insanların %87'si internet erişiminin herkesin sahip olması gereken temel bir hak olduğuna inanıyor. Kapsamlı araştırma 26 ülkede, 27 bin yetişkin ile yürütüldü. Bu müthiş dönüşüm internet devriminin aydınlık yüzünü oluşturuyor. Karanlık yüzü ise Mısır'da yaşananlar.

Birkaç günlük yoğun aktivitenin ardından, 28 Ocak 2011 geceyarısı Mısır'ın internet bağlantısı koptu. Protestocular Hüsnü Mübarek'in 30 yıllık otoritesine son vermek için sokakları dolduruken ülkedeki internet bağlantısını sağlayan şirketler tek tek karanlığa gömüldü. Kapanış saatleri, daha doğrusu "dakikaları" şu senaryoyu akla getiriyor: Bu şirketler birbirini ardına başkanlık ofisinden arandı ve aldıkları kesin talimat sonucunda hiç tereddüt etmeden "fişi çekti". Pazarın çoğuna sahip olan ulusal Telecom Egypt kesintiye tam olarak 22:12'de başladı. Sadece bir dakika sonra Raja katıldı. Dört dakika sonra Link Egypt, bir dakika sonra Etisalat Misr, altı dakika sonra Internet Egypt kesintiye geçti. Böylece 22:12 ile 22:25 arasında, sadece 13 dakika içinde, Mısır sanal dünyadan silindi (Kaynak: Renesys Bloğu).

Ülkerlerin internet bağlantısını takip eden Renesys, tam olarak 28 Ocak gecesi saat 22:34'de Mısır'ı dünyaya bağlayan yaklaşık 3500 rutun ani bir şekilde kesildiğini kaydetti. Bu kesinti Tunus ve İran'da yaşanan kesintiden farklı: Tunus'ta belli siteler sansürlendi. İran'da ise şaibeli 2009 seçimlerinden sonra internet erişimi yavaşlatılmış ve kullanıcıların sabrı zorlanmıştı.

Şimdi tüm dünya şu sorunun cevabını merakla bekliyor: 80 milyonluk bir nüfusun dünya ile iletişimi beklenmedik bir şekilde sansürlendiğinde ne olur? Böyle bir olasılık şimdiye kadar hiç düşünülmediği için bu soru ilk kez soruluyor. Olası bir çıkış noktası ise Twitter. Nasıl mümkün olduğu bilinmese de Twitter hala işliyor, en azından CNN başta olmak üzere uluslararası medya kuruluşlarının Mısır'daki temsilcileri haberleri Twitter üzerinden aktarıyor. Birleşik Devletler, Kanada ve Birleşik Krallık başta olmak üzere yurtdışında yaşayan Mısır vatandaşları ise protestoyu destekleyen Facebook sayfaları oluşturuyor.

Siyasi belirsizlik devam etse de şu kesin: Hüsnü Mübarek rejimi tüm bir ülkeyi sanal dünyadan silmesi, en azından silmeye yeltenmesi ile hatırlanacak.