”İnternet yaygınlaştıkça yan etkileri ortaya çıkıyor”

Bakan Yıldırım, 2003'te genişbant internetin olmadığını ancak şu anda 6 milyon abone bulunduğunu bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, internet yaygınlaştıkça ilaç gibi yan etkilerinin ortaya çıktığını, toplumun, özellikle çocuk ve gençlerin bunlardan korunması gerektiğini ifade etti.

Türkiye Bilişim Derneği tarafından Sheraton Otel'de düzenlenen Bilişim'08 Kurultayı'na Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, Türksat Genel Müdürü Özkan Dalbay, Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Ankara Valisi Kemal Önal, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve çok sayıda davetli katıldı.

Bakan Yıldırım, kurultayın açılışında yaptığı konuşmada, etkinliğin Türkiye'nin bilgi toplumuna gidişi yolunda stratejisinin belirlenmesi için politika yapanlara yol gösterme amacıyla düzenlendiğini söyledi. Yıldırım, 2003'te genişbant internetin olmadığını ancak şu anda 6 milyon abone bulunduğunu bildirdi.

Türkiye'deki toplam bilgisayar sayısının 4 milyona ulaştığını ve internet hızının 4-5 kat yükseldiğini kaydeden Yıldırım, şunları söyledi:

"İnternet yaygınlaştıkça aynen ilaç gibi yan etkileri oluyor. Bunlardan toplumumuzu, özellikle çocuklarımızı ve gençleri korumamız lazım. Güvenlikle ilgili alanlara dikkat etmemiz lazım. Bunun için dünyada yasal düzenleme yapan, bu konuda internetin zararlı etkilerinden toplumu korumaya yönelik nadir ülkelerden biriyiz. Bu yönüyle de bir çok ülke bizim modelle yakından ilgileniyor."

Yıldırım, amaçlarının "özgürlükle güvenlik arasında insanları sıkıştırmamak ve internetin nimetlerinden olabildiğince yararlanmalarını sağlarken internetle birlikte gelen kirli bilgilerden de arındırmak ve böylece rafine bilgilerle toplumu bilgi toplumuna dönüştürmek" olduğunu ifade etti. Bakan Yıldırım, bilgi ve iletişim toplumuna yaklaşmak için bilgi iletişim altyapısının geliştirilmesi, tüm evlere bilgisayarın girmesi ve Türkiye'de yerli yazılımların artırılması gerektiğini vurguladı.

E-devlet aralıkta hizmete giriyor

Yıldırım, TÜRKSAT'ın e-devlet çalışmalarını bitirdiğini ve Aralıkta bu hizmetin başlatılacağını anlatarak, hizmetlerin 20 kalemde verileceğini belirtti.

Bu sayede bürokratik devletten elektronik devlete geçişin gerçekleşeceğini bildiren Yıldırım, "Tek kapıdan bütün adreslere ulaşma imkanına sahip olacağız. Böylece vatandaş bürokrasi ile yüzyüze gelmeden işini görebilecek hale gelecek. Bugüne kadar herşeyi eleştirdik, artık e-leştiriyoruz" dedi.

Yıldırım, kurultay sonucunda ortaya çıkan görüş ve önerilerin kendileri için yol gösterici olacağını, bundan sonraki çalışma ve düzenlemelerde de başvuracakları önemli hususların yer alacağını ifade etti.