İnternette 269 milyon liralık işlem yapıldı

TBB verilerine göre, ocak-mart döneminde internet bankacılığında 78 milyon adet finansal işlem gerçekleştirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerine göre, Ocak-Mart 2011 itibariyle internet bankacılığı hizmeti kullanılarak yapılan yatırım işlemleri dışındaki finansal işlemlerin toplam adedi 78 milyon, tutarı ise 269 milyon lira oldu.

TBB istatistiklerine göre, internet bankacılığı yapmak üzere sistemde kayıtlı olan ve en az bir kez giriş işlemi yapan toplam bireysel müşteri sayısı Mart 2011 itibariyle 16,3 milyon, son bir yılda en az bir kez giriş işlemi yapan toplam bireysel müşteri sayısı ise 8,5 milyon oldu.

Ocak-Mart döneminde 6,5 milyon bireysel müşteri en az bir kez internet bankacılığı giriş işlemi yaparken, bu miktar toplam kayıtlı bireysel müşteri sayısının yüzde 40'ını oluşturdu. İlk çeyrekte aktif bireysel müşteri sayısında bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyon 105 bin kişi, bir önceki 3 aylık döneme göre ise 466 bin kişilik artış kaydedildi.

İnternet bankacılığı yapmak üzere sistemde kayıtlı ve en az bir kez giriş işlemi yapmış kurumsal müşteri sayısı, Mart 2011 itibariyle yaklaşık 1,7 milyon kişi düzeyinde gerçekleşti. İnternet bankacılığı için kayıt yaptıran ve en az bir kez giriş işlemi yapmış toplam (bireysel ve kurumsal) müşterilerin yüzde 40'ı Ocak-Mart 2011 döneminde en az bir kez internet bankacılığı işlemi yaptı. Ocak-Mart 2011 döneminde, toplam aktif müşteri sayısında bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyon 221 bin kişi, bir önceki 3 aylık döneme göre ise 534 bin kişilik artış oldu.

Yatırım işlemlerinde hisse senedi revaçta

Ocak-Mart 2011 döneminde internet bankacılığı ile gerçekleştirilen 11 milyon adet yatırım işleminin hacmi 92,6 milyar lira olurken, Ekim-Aralık 2010 dönemine göre işlem hacminde 19 milyar lira tutarında artış gerçekleşti.

İlk çeyrekte gerçekleştirilen yatırım işlemleri hacminde birinci sırayı 26 milyar lira tutarı ile (5,2 milyon adet işlem) hisse senedi işlemleri aldı. Bunu yatırım fonları işlemleri, döviz işlemleri ve vadeli hesaplar izledi. En yüksek ortalama işlem hacmi 40,4 bin lira ile repo işlemlerinde gerçekleşti. VOB işlemleri, ortalama 35 bin liralık işlem hacmi ile ikinci sırayı aldı. Toplam yatırım işlemleri için ortalama işlem hacmi 8,4 bin lira oldu.

2011 yılının ilk çeyreği itibariyle, internet bankacılığı hizmeti kullanılarak yapılan yatırım işlemleri dışındaki finansal işlemlerin toplam adedi 78 milyon, tutarı ise 269 milyar lira oldu. EFT, havale ve döviz transferi işlemlerini kapsayan para transferleri işlemleri, yatırım işlemleri dışındaki finansal işlem hacminin yüzde 85'ini oluşturdu.

İnternet bankacılığı hizmeti kullanılarak yapılan yatırım işlemleri dışındaki finansal işlemlerin toplam işlem adedi bir önceki yılın aynı dönemine göre 9,5 bin adet, bir önceki 3 aylık döneme göre 2,4 bin adet arttı. Toplam işlem hacmi ise bir önceki yılın aynı dönemine göre 106 milyar lira, önceki 3 aylık döneme göre ise 54 milyar liralık artış kaydetti.

Bu yılın ilk çeyreğinde mobil bankacılık hizmeti kullanılarak yapılan yatırım işlemleri dışındaki finansal işlemlerin toplam adedi 1 milyon, tutarı ise 1,1 milyar lira oldu. EFT, havale ve döviz transferi işlemlerini kapsayan para transferleri işlemleri, yatırım işlemleri dışındaki finansal işlem hacminin yüzde 88'ini oluşturdu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir