iPhone mu, Blackberry mi daha güvenli?

ABD Başkanı Obama, IPhone güvenli olmadığı için Blackberry kullandığını açıkladı. dunya.com iki telefonu karşılaştırdı. Karar sizin...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Erdinç ERGENÇ

İSTANBUL - Telefon dinlemeleriyle ilgili iddialara ve endişelere her gün bir yenisi eklenirken, hangi telefonların güvenli olduğu tartışması da gündemde. Obama'nın güvenlik açığı nedeniyle iPhone kullanmadığını ve BlackBerry tercih ettiğini söylemesi eski tartışmayı bir kez daha gündeme getirdi.

iPhone'da güvenlik açığı var mı?

Bilindiği kadarıyla cep telefonu kullanan herkes gözetim altında. Yani ABD istihbarat teşkilatının çatısı sayılan NSA dünya üzerindeki tüm cep telefonu iletişimini marka ayrımı yapmadan takip ediyor. Bu takipten kurtulmak mümkün değil.

iPhone'un açıklarına gelince... iPhone geçmişte kullanıcılarının bilgilerini topladığını ancak bunları ticari amaçla kullanmadığını açıklamıştı. Ancak daha sonra ortaya atılan iddialar ve kullanıcıların da tecrübesi bu iddianın doğru olmadığını göstermişti. Apple'ın; iPhone ve iPad cihazı kullanıcılarının lokasyon başta olmak üzere kişisel bilgilerini reklam amacıyla paylaştığı belirlenmişti.

ABD istihbaratı ulaşabiliyor

Geçen aylarda ise Amerikan istihbarat teşkilatlarının Apple'ın tüm veritabanına erişim sağladığı ve bu verileri ulusal güvenlik konusunda kullandığı bilgisi uluslararası yayınlara ulaşmıştı.

Bulut teknolojisinin gelişmesiyle çoğu cep telefonu kullanıcısı kişisel bilgi ve fotoğraf başta olmak üzere ticari verilerini ve sırlarını da bu alanlarda koruyor. Teknik olarak güvenli olduğu varsayılan bu alanlar, tıpkı internet bankacılığında olduğu gibi gerek gizli servislerin, gerekse de hacker grupların sızmalarına zaman zaman olanak verebildiği biliniyor.

İndirilen uygulamalara dikkat!

Ancak iPhone'un bu konudaki avantajı ise Windows tabanlı telefonları tehdit eden virüs ve trojan saldırılarından azade olması. Apple her ne kadar aplikasyonların güvenli olduğunu test etse de bazılarının kişisel bilgileri toplayabildiği ve paylaşabildiği biliniyor. Özellikle Facebook ve diğer sosyal ağların uygulamaları telefon ve platform farkı gözetmeden bunu yapabiliyor.

Aslında telefonun güvenliğinden çok, telefonlara indirilen uygulamalara sağlanan kişisel bilgi ve verilere erişim onayı ile kullanıcılar kendi güvenliklerini tehlikeye attığını söylemek mümkün. Bu uygulamalara, telefonlarda bulunan rehber başta olmak üzere, fotoğraflara erişim izni veren biz kullanıcılar bu bilgilerin bazen bizim onayımız dışında erişilebilir olmasına da olanak sağlıyor olabiliriz.

Üçüncü şahıslar göremiyor mu?

Blackberry konusunda ise güvenli olduğu bilinen en önemli özellik kişiler arasındaki mesajlaşmayı kendi güvenli server ve şifreleme sistemi aracılığıyla yapması. Şirket iki Blackberry arasındaki mesajlaşmanın üçüncü şahıslar tarafından ele geçirilmesinin mümkün olmadığını iddia ediyor.

Ancak iletişime geçmek için mobil bir cihaz aldığınız andan itibaren gözetim altında olduğunuzu kabul etmiş oluyorsunuz. Üstelik böylesi bir kişisel güvenlik sağlayacak mobil cihaz yok. Olsaydı ABD gizli servisleri tarafından dinlenildiği ortaya çıkan Almanya Şansölyesi kullanırdı.

Kişisel veri hırsızlarına yakalanmadan yaşamak için en ideali kamerası olmayan, sadece telefon etmeye yarayan bir cihaz kullanmak ama bu her halükarda akıllı telefonların getirdiği olanakları da elinizin tersiyle itmeniz gerekiyor.

Seçim sizin!..

Bu konularda ilginizi çekebilir