Ipsos Sosyal Araştırmalar Enstitüsü Türkiye bölümü açılıyor
9 Kasım'da Ankara'da yapılacak konferansla Ipsos Sosyal Araştırmalar Enstitüsü Türkiye bölümü faaliyetlerine başlayacak.
ANKARA - Ipsos Sosyal Araştırmalar Enstitüsü Türkiye bölümü açılıyor.
Ipsos KMG Sosyal Araştırmalar Enstitüsü Direktörü Tonguç Çoban, yaptığı açıklamada, Ipsos KMG'nin Türkiye'de kadrosu ve yaygınlığı bakımından TÜİK'ten sonra en büyük araştırma kuruluşu olduğunu, 300'ü aşkın tam zamanlı çalışanıyla değişik sektörlerde finanstan otomotive, perakendeden tüketim mallarına, medyaya kadar birçok sektörde yoğun araştırma üreten bir kuruluş olduğunu söyledi.
Ipsos KMG'nin dünyada 64 ülkede faaliyet gösteren Ipsos'un Türkiye'deki birimi olduğunu belirten Çoban, Ipsos KMG'nin özellikle sosyal araştırmalar alanındaki bilgi ve birikimini ayrı bir uzmanlık departmanında toplama kararı aldığını anlattı.
Çoban, Ipsos KMG'nin sosyal araştırmalar alanındaki faaliyetlerini kurumsallaştırarak enstitüye dönüştürdüğünü, 9 Kasım 2010'da Ankara'da yapılacak konferansla Ipsos Sosyal Araştırmalar Enstitüsü Türkiye bölümünün faaliyetlerine başlayacağını bildirdi.
"Kamunun araştırma ihtiyacı giderek artıyor"
Ipsos Sosyal Araştırmalar Enstitüsü'nün Türkiye'de toplumsal araştırmaları yeni ve kurumsal bir düzeye çıkarmayı hedeflediğini dile getiren Çoban, şöyle konuştu:
"Sosyal araştırmalar alanı, bazı toplumsal kesimler bakımından 'dezavantajlı gruplar' dediğimiz ulaşılması, bilgi toplanması zor alanlar. Kurumumuzun deneyimini aktarmak açısından bu alanı seçtik.
Türkiye'de kamunun araştırma ihtiyacı giderek artıyor, kamu politikalarının daha etkin, daha verimli üretilmesi, bu politikaların sonuçlarını takip edebilmek açısından kamu temelli, bilgi temelli politika üretimi denilen bir sürece yavaş yavaş geçiliyor. Politika üretimine bilgi desteği de araştırmalar yoluyla sağlanıyor. Türkiye'de bu desteği sağlayan kamu kurum kuruluşları elbette var ancak dünyada bu konuda deneyimli kurumsal araştırma kurumlarının da devreye girmesi lazım. Kurumsallaşma, şeffaflaşma ve daha objektifleşme yönünde bir dönüşüme ihtiyaç var. Biz sosyal araştırmalar enstitüsü olarak Türkiye'de bunun öncülüğünü yapmak istiyoruz. Kamunun hizmetine bu yeteneğimizi sunmak istiyoruz. Bu yeteneğimizin arkasında Türkiye'de değişik sektörlerde yılda 1 milyonu aşkın anket yapma ve bunun kurumsal altyapısına sahip olma gücü var."
Siyasal araştırmalarda da güvenilirliği metot ve kurum güvenilirliği ile özdeşleştirmeyi amaçladıklarını belirten Çoban, "Dünyada bu iş böyle oluyor. Konferansta bu konuya ilişkin siyasal araştırmalarda yapılması ve yapılmaması gerekenler de anlatılacak" dedi.
Tonguç'un verdiği bilgiye göre, konferansta, "Neden Sosyal Araştırmalar Enstitüsü ve Türkiye'de Yurttaş Eğilimleri Dünyadan Nasıl Farklılaşıyor?, Kamu Sosyal Araştırmalardan Nasıl Yararlanıyor? Vaka Örnekleri ve İngiltere Deneyimlerine Genel Bir Bakış, Siyasi Pazarlama ve Siyasi Araştırmalar, Siyasal Tercihleri Belirleyen Etmenler ve Son Dönemde Oy Tercihlerine Etki Eden Faktörler" konuları yerli ve yabancı uzmanlar tarafından tartışılacak.
Konferansta sosyal araştırmalar konusunda "örnek çalışma: Tek Ebeveynli Aileler Araştırması" ele alınacak.
Tonguç, konferansın kamu yöneticilerinin buluştuğu büyük bir platform olacağını sözlerine ekledi.