İptalin gerekçesini Başbakan açıklasın

Kılıçdaroğlu, Ege tatbikatlarının iptal nedenini Genelkurmay'ın değil Başbakan'ın açıklamasını istedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Denizkurdu-2011 ve Efes-2011 Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatlarının iptal edilmesinin gerekçesi konusunda, "Bir Başbakan, 'Genelkurmay'a sorun' der mi? Demek ki ülkeyi yönetemiyor" dedi.

Katıldığı televizyon programında bir soru üzerine Kılıçdaroğlu, Ege denizinde yapılacak olan tatbikatların iptal edilmesi ve asker-sivil ilişkileri üzerine değerlendirmelerde bulundu.

İlişkiler normalleşmedi

"AK Parti iktidarıyla asker-sivil ilişkileri normalleşti diyebilir miyiz" sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, normalleştiğini sanmadığını, askerin bu süre içinde yasaların öngördüğü çerçevede davrandığı ve kışlasında görevini yaptığı sürece bir problem olmayacağını söyledi.

Türkiye'de önceki dönemlerde darbe bekleyen, darbeyi özendiren kesimler olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, bugün gelinen noktada demokratik olgunluğa ulaşıldığını, sokaktaki yurttaşın da darbe istemediğini belirtti.

Tatbikatı kim yapacak

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Denizkurdu-2011 ve Efes-2011 Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatlarının Balyoz Planı soruşturmasına tepki olarak iptal edildiği söyleniyor. Siz ne düşünüyorsunuz" sorusu üzerine, şöyle konuştu:

"Bir Başbakan, 'Genelkurmay'a sorun' der mi? Demek ki ülkeyi yönetemiyor. Başbakan değil mi bu? Açıklamak istemiyorsa topu o zaman oraya atmasın. Çıksın söylesin. Açar Genelkurmay Başkanı'na sorar; 'arkadaş siz neden bu tatbikatları yapmıyorsunuz' diye. O da hangi gerekçeyle yapmadığını açıklar. Başbakan da çıkar kamuoyuna açıklar. 'Genelkurmay'a sorun' dediğiniz andan itibaren siz ülkeyi yönetmiyorsunuz. Siz diyorsunuz ki, 'ben bu sorunun yanıtını bilmiyorum. Bu soru dolayısıyla muhatap Genelkurmay'dır. Genelkurmay açıklama yapsın.' Genelkurmay her açıklama yaptığında tepki göstermiyor muyuz, 'niye siyasete karışıyor' demiyor muyuz? O zaman Başbakan'ın çıkıp hangi gerekçelerle yapılmadığını açıklaması lazım. Ya bu konuyu biliyor açıklamaktan kaçınıyor veya 'ben Genelkurmay açıklasın derim, nasıl olsa onlar açıklamaz ve bu iş biter' diye düşünüyor. Bu önemli bir konudur."

"Siz nasıl duyum aldınız" sorusuna Kılıçdaroğlu, "Herkes içeride olduğuna göre kim tatbikatı yapacak? Gerekçe sadece son ifadeye çağırma değil. Deniz Kuvvetleri Komutanlığından kaç kişi içeride, bu tatbikatı yapacak üst düzey komutanlar içerideyse bu tatbikat olmayabilir. İçeride olup olmadıkları, haklı mı haksız mı, onun da tartışılması lazım. Bir siyasal mahkemenin orduyu bu noktaya getirmesi doğru değil. Yarın savaş olsa ne olacak" yanıtını verdi.

Gelenekselleşen tatbikatların yapılmasının önemine işaret eden Kılıçdaroğlu, bu tatbikatlara çoğu kez Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın da katıldığını, yapılmamasının çok önemli nedenleri olması gerektiğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, "Biz de siyasetçiler olarak, bakalım Genelkurmay ne açıklayacak? Sonra da arkasından biri çıkıp, 'Genelkurmay niye konuştu' diyecek. Artık onu söylememesi lazım" dedi.

Özel ayrıcalık tanımadım

Kılıçdaroğlu, SSK Genel Müdürü olduğu döneme ilişkin sorular üzerine, o dönemden önce de sonra da akrabalarının sınavla işe alındığını belirterek, "Kimseye özel ayrıcalık tanımış değilim. Çoğu sınavı da iptal ettim. Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurumu, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurumu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Teftiş Kurulu ve Başbakanlık Teftiş Kurulu dahil herhangi bir raporda 'Kemal Kılıçdaroğlu şu konuda sorumludur' desinler, bugün CHP Genel Başkanlığından da ayrılırım. Ben bu kadar iddialıyım. Ama aynı iddiayı Erdoğan'ın da yapmasını isterim. Onun hakkında yüzlerce rapor var. Çıksın, böyle bir rapor olursa 'AKP Genel Başkanlığını bırakırım' desin. Bırakamaz ama ben bırakacağımı söylüyorum. En ufak bir defom olamaz" dedi.

Başbakan Erdoğan'ın bazı bakanları milletvekilliği listesine yolsuzluk yaptıkları için koymadığını açıkladığını söyleyen Kılıçdaroğlu, "Ezberini bozdum, sayın Erdoğan açısından itiraf dönemi başladı. Daha çok şey itiraf ettireceğim ona, çünkü ben kararlıyım. Onun için televizyonda karşıma çıkmak istemiyor. Televizyonda çıkmayabilir, cesaret etmeyebilir. Program şart değil, arzu ediyorsa onun en çok oy aldığı ilde de karşılaşmaya hazırım. Oturup konuşacağız. Kameralar olmasın, halk olsun. Alsın Bakanlar Kurulunu gelsin, ben tek başıma çıkacağım. O bana ne kadar soru soruyorsa, ben de ona o kadar soru soracağım" şeklinde konuştu.

 

 

 

 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir