Irak BMGK'ya başvurdu

Irak, BM Güvelik Konseyi'ne mektupla başvurarak, Türk askerlerinin Irak'tan bir an önce koşulsuz olarak çekilmesini talep etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Irak'ın BM Daimi Temsilcisi Muhammed Ali el-Hakim BM Güvenlik Konseyi Başkanlığı'na mektup gönderdi. Mektupta, Türk askerlerinin Irak'ta bulunmasının "uluslararası hukukun açık ihlali" olduğu savunularak, Konsey'den, Türk askerlerinin Irak topraklarından çekilmesi ve bir daha Irak'ın egemenliğini ihlal etmemesini Türkiye'den talep etmesi istendi.

Sorunun diplomatik yollarla ve iki ülke arasında diyalogla çözülmesi için Irak'ın çaba gösterdiği belirtilen mektupta, "Türkiye'nin askerlerini çekme konusunda ikna edilemediği" iddia edildi.

Mektupta ayrıca, "Irak'ın, Türkiye'nin agresif eylemini durdurmak ve kendini savunmak için gerekli her türlü önlemi alma hakkı vardır" ifadeleri kullanılarak, konunun, komşuluk ilişkilerini bozma ve bölge ile uluslararası barış ve güvenliğe tehdit oluşturma riski olduğu savunuldu.

BM: Diyalog sürmeli

BM Güvenlik Konseyi aralık dönem başkanı ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, gazetecilere yaptığı açıklamada, Irak'ın mektubunu aldıklarını ve talep edildiği üzere Konsey üyelerine dağıtacaklarını söyledi.

Sorunun çözülemediğinin açık olduğunu belirten Power, "Biz ABD olarak Irak'ta her türlü askeri görevlendirmenin Irak hükümetinin rızasıyla olması gerektiğini vurguladık. Bu zor durumdan dostane bir şekilde çıkılması için Irak ve Türkiye'nin diyaloğunun sürmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.