”Irak ile ilişkilerde PKK gündem maddesi olmamalı”
Babacan, Türk dış politikasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu
ANKARA - Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye ile Irak arasındaki ilişkilerde terör örgütü PKK'nın gündem maddesi olmaktan hızla düşmesini arzu ettiklerini söyledi.
Babacan, TRT'de yayınlanan bir programda Türk dış politikasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Dışişleri Bakanı Babacan, Ermenistan ile ilişkilerde yeni açılımların olup olmayacağına yönelik soru üzerine, bu ülkenin Türkiye'nin problem yaşadığı tek komşusu olduğunu ifade etti.
Ermenistan'daki yeni dönemin ardından, Erivan'a bu dönemde diyalog içinde olunmak istendiği yönünde Ankara'dan mesajlar gönderildiğini hatırlatan Babacan, amaçlarının ilişkilerin normalleşmesi olduğunu söyledi. Babacan, ancak 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının, Türk-Ermeni ilişkilerini son derece önemli sıkıntılara soktuğunu ve iki ülke arasındaki ilişkileri zehirlediğini kaydetti.
"Dikkatli bir dil kullanılmalı"
Irak'la ilişkilere yönelik soru üzerine Babacan, Türkiye ile Irak'ın komşu olduğunu belirterek, bu çerçevede bu ülkeyle ilişkileri çok farklı şekilde ele aldıklarını, iki ülkenin birbirine yakınlaşması için ve ilişkilerin her alanda derinleşmesi için de ellerinden geleni yaptıklarını belirtti. İki ülke arasındaki üst düzey ziyaretleri hatırlatan Babacan, Türkiye'nin Irak'ın toprak bütünlüğü ve siyasi birliğini önemsediğini ifade etti.
"PKK'nın hızla iki ülke arasındaki ilişkilerde bir gündem maddesi olmaktan düşmesini arzu ediyoruz" diyen Babacan, bunun da Bağdat'taki merkezi hükümet ile yerel yönetimin siyasi iradesi ve fiili olarak duruma müdahalesiyle mümkün olabileceğini söyledi.
Irak'ın kuzeyindeki yerel yönetimin, terör örgütü konusunda ortaya koyduklarının yeterli bulunup bulunmadığına ilişkin soru üzerine de Babacan, "Eskiye göre bir miktar olumlu gelişme söz konusu. Ancak yeterli bir noktada mıyız? Bunun cevabı maalesef hayır" dedi.
Daha somut tedbirler alınması ve daha dikkatli bir dil kullanılması gerektiğine işaret eden Babacan, "Söylemlerinde terör örgütüne destek olarak algılanabilecek unsurlardan kaçınmaları gerekir" dedi.
Babacan, bölgesel yönetimle terör örgütüne karşı ortak operasyonunu gündeme gelip gelmeyeceğine yönelik soru üzerine de "Burada hiçbir ihtimali göz ardı etmemek gerektiğini düşünüyorum" dedi. Babacan, merkezi hükümetle Ankara'nın askeri konularda işbirliğine yönelik zaten bir çalışmanın olduğunu, askeri işbirliği anlaşmasının yakında imzalanacağını düşündüğünü kaydetti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Bağdat ziyaretine ilişkin soru üzerine de Babacan, Başbakanın Bağdat'a gitmesinin tüm dünyaya Irak'ta normalleşmenin bir göstergesi olduğunu ifade etti.
İran ve Hadley'in ziyareti
Türkiye olarak bölgede nükleer silahlara karşı olduklarını ancak, her egemen ülkenin nükleer teknolojiye sahip olması hakkına da saygı duyduklarını belirten Babacan, nükleer enerjiden Türkiye'nin de faydalandığını kaydetti. Babacan, İran'ın nükleer programı hakkında uluslararası toplum ile İran arasında bir güven bunalımı bulunduğuna dikkati çekerek, mevcut kuşkuların diyalog yoluyla ortadan kaldırılmasının önemini vurguladı.
Sorunun çözümü için diyalog kapısının açık tutulmasını önemli bulduklarını belirten Ali Babacan, Türkiye'nin de şöyle ya da böyle bu resmin içinde olmasına dair farklı ülkelerden talepler geldiğini, temasların sürdüğünü ve süreceğini bildirdi. Babacan, İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki'nin cuma günü Ankara'ya geleceğini hatırlatarak, aynı zamanda önümüzdeki günlerde Bağlantısızlar Hareketi toplantısı için Tahran'a davet aldığını ancak gidip gitmeyeceğinin henüz kesinleşmediğini belirtti. Babacan, ABD Başkanı George W. Bush'un Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley'in Ankara ziyaretine ilişkin soru üzerine, ziyaret sırasında iki ülke ilişkiler ile bölgesel konuları ele alacaklarını bildirdi.