”Irak ile ortak projeler hayata geçirilecek”
Bakan Davutoğlu, "Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi 1. Bakanlar Toplantısı" açılışında konuştu
İSTANBUL - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, iki hükümet üyeleri olarak Türkiye ve Irak'ın geleceğini bir model ortaklık çerçevesinde planlamaya karar verdiklerini belirterek, "Böylece ilk defa iki ülkenin değişik alanlardaki bakanları bir araya gelerek ortak projeler hayata geçireceklerdir" dedi.
"Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi 1. Bakanlar Toplantısı", Çırağan Sarayı'nda başladı.
Toplantının açılışında konuşan Davutoğlu, 19 Ağustos 2009 tarihinde Bağdat'ta düzenlenen terör eyleminde hayatını kaybeden Iraklılar için bir dakikalık saygı duruşunun ardından katılımcıları Fatiha suresini okumaya davet etti.
Saygı duruşunun ardından konuşmasını sürdüren Davutoğlu, "Iraklı kardeşlerini", "Kendi ülkenize, ikinci ülkenize hoş geldiniz" diyerek selamladı.
Bugünün Türkiye-Irak ilişkilerinde ve bölgede tarihi bir gün olduğunu kaydeden Davutoğlu, yepyeni bir ortaklık modelini hayata geçirdiklerini söyledi.
Davutoğlu, geçen yıl Temmuz ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Irak'a yaptığı ziyarette karar altına alınan yüksek düzeyli stratejik işbirliği konseyinin bakanlar düzeyindeki ilk toplantısını gerçekleştirdiklerini belirterek, bunun iki ülke için tarihi bir toplantı olduğunu söyledi.
Türkiye ve Irak'ın tarih boyunca iç içe geçmiş, birlikte ortak kaderi paylaşmış ülkeler olduğunu ifade eden Davutoğlu, Türk ve Irak halkının tarihin her döneminde güvenliklerini, ekonomilerini, geleceklerini birlikte yaşadıklarını ve birlikte planladıklarını kaydetti.
Bu ortak kader bilinciyle iki hükümet üyeleri olarak Türkiye ve Irak'ın geleceğini bir model ortaklık çerçevesinde planlamaya karar verdiklerini belirten Davutoğlu, "Bu, ikili ilişkilerimiz bağlamında önemli bir dönüm noktası olduğu gibi bölgemizde de yepyeni bir model ortaklık anlayışının ilk örneğini oluşturmaktadır. Böylece ilk defa iki ülkenin değişik alanlardaki bakanları bir araya gelerek ortak projeler hayata geçireceklerdir" dedi.
Davutoğlu, konseyin üyeleri arasında iki ülkenin dışişleri, içişleri, dış ticaret, bayındırlık, enerji, sağlık, tarım ve çevre bakanlarının bulunduğunu ve iki ülkenin ekonomisini kuşatan bir bakanlar topluluğu ile karşı karşıya bulunduklarını kaydetti.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Burada hedefimiz, geçen yıl başbakanlarımızın imza ettikleri yüksek düzeyli stratejik işbirliği anlaşmalarında da ortaya konulduğu gibi, ülkelerimiz arasında tam ve gerçek anlamda en kapsamlı şekilde ekonomik entegrasyonun sağlanmasıdır. Bundan sonra gerçekleştireceğimiz projelerle Basra ile Edirne birbirine bağlanacaktır. Bağdat ile İstanbul'un kaderleri ortak olacaktır. Sınır boylarımızda iki kardeş halk geleceklerini birlikte şekillendireceklerdir."
Zebari: Türkiye ile bölgenin geleceğine yön verecek bir işbirliği arzuluyoruz
Irak'ta yaşanan terör saldırılarına ilişkin, Türkiye'ye destek ve yardımcı tutumlarından dolayı teşekkürlerini sunduğunu belirten Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Türkiye'nin son olarak 19 Ağustosta meydana gelen ve pek çok kişinin ölümüne yol açan saldırıda da yüzlerce yaralının tedavisi konusunda katkıda bulunduğunu vurguladı.
Kardeş iki devlet olan Türkiye ve Irak arasında mevcut işbirliğinin ileri aşamalara götürülmesi için ortak bir iradenin söz konusu olduğuna işaret eden Zebari, bu iradenin yansıması olarak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyinin oluşturulduğunu aktardı.
Bugün bu işbirliği konseyinin bakanlar düzeyindeki ilk toplantısının gerçekleştirildiğini belirten Zebari, Irak tarafının toplantıya 9 bakan ve 3 bakan yardımcısıyla katıldığını anımsatarak, şunları söyledi:
"Hiç kuşkusuz her iki heyetin bu toplantıya ilgisi, iki hükümetin ve iki kardeş halkın ileriye dönük işbirliğine bakışlarının bir tezahürü ve yansımasıdır. Bölgenin istikrar bölgesi olması, barış bölgesi olması, sadece Irak ve Türkiye için değil, bölge genelinde bu arzuların hayata getirilmesi için önemlidir.
Biz Irak tarafı olarak Sayın Bakanın (Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu) da konuşmasında ifade ettiği gibi, bölgenin geleceğine yön verebilecek bir işbirliğini arzuluyoruz. Güvenlik alanında, siyasi alanda, ekonomik alanda, enerji alanında, petrol, doğal gaz ve su alanında, sağlık alanında ve diğer bütün ihtiyaç duyulan hizmet sektörlerinde sıkı ve verimli bir işbirliği kurmayı arzuluyoruz. Şunu altını çizerek teyit etmek istiyorum; Irak yönetimi ve Irak'taki tüm uygulamadan sorumlu merciler olarak bu ortak arzunun hayata geçirilmesi için var gücümüzle ortak çıkarlara katkıda bulunacak çabalarımızı devam ettirmeye kararlıyız."
Bugün gerçekleştirilen toplantıyı çok önemli bir toplantı olarak gördüklerinin altını çizen Zebari, toplantı sonrasında yapılacak karşılıklı çalışmalar neticesinde ileriye dönük örnek bir uygulama mekanizmasının oluşturulacağını kaydetti.
Zebari, sözlerini şöyle tamamladı:
"Karşılıklı arzumuz vardır, ciddiyiz ve samimiyiz. Tüm alanlarda sorunlara çözüm bulacak adımlar atacağız. Çareler arayacağız. Elle tutulur projelerin uygulanmasına el birliğiyle başlayacağız.
Hiç kuşkusuz Irak-Türkiye arasında arzu edilen bu işbirliğinin kurulması neticesi, kapsamlı bakış çerçevesinden bakarak, tek ekip olarak çalışmaya ve gayret etmeye devam edeceğiz. Değerli kardeşim, meslektaşım Dışişleri Bakanı Davutoğlu'na ve Türk tarafından toplantıyı şereflendiren bakanlara, bizlere gösterilen sıcak ilgi ve hüsnü kabulden dolayı teşekkür etmek istiyoruz. Şimdiden sizi ve bakanları ikinci toplantı için Bağdat'a beklediğimi ifade etmek isterim."
Davutoğlu ve Zebari'nin açılış konuşmalarının ardından, toplantı basına kapalı olarak devam etti.
Her iki ülkeden tüm katılımcı bakanların hazır bulunduğu ve öğle saatlerine kadar sürecek toplantı sonrası, eş düzeyde bakanlar da ikili görüşmelerde bulunacak.