Irak sınırını profesyonel askerler koruyacak

Genelkurmay, son yaşanan terör saldırılarıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada ABD ile istihbarat paylaşımında sorun yaşanmadığını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Yaşanan son terör olayları hakkında bilgi veren Genelkurmay Başkanlığı, Irak sınırının profesyonel askerler tarafından koruyacağını açıkladı.

Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreteri Tümgeneral Ferit Güler, basın bilgilendirme toplantısında yaptığı açıklamada Gediktepe'ye yapılan terörist saldırısındaki sızmayla ilgili bir soru üzerine, Tümgeneral Güler, burada terörist rakamını bire bir bilmenin mümkün olmadığını söyledi.

Gerek haber kaynaklarından gerek telsiz konuşmalarından gerekse saldırı esnasındaki yoğunluk değerlendirilerek yaklaşık bir sonuca varmanın mümkün olduğuna işaret eden Tümgeneral Güler, "Böyle bir değerlendirmeye göre saldırıyı yapan grubun 50-60 civarında olduğu, bunlara destek, ki bunun içerisinde kılavuzluk, lojistik destek dahildir, veren unsurların ise 40-50 kişi civarında olduğunu söylemek mümkündür" dedi.

Tümgeneral Güler, şöyle devam etti:

"Çok bildiğini zanneden, aslında konudan hiç bilgileri olmayan bazı yorumcuların söylediği gibi, 100-200 kişilik bir grup toplu halde tören geçişi yapar gibi hudutlardan girmiyor. Günlerce önceden başlayan, 3-5 kişilik grupların sızması, sonra bunların değişik yerlerde 15-20 kişilik gruplar halinde bir araya gelmeleri ve nihayet saldırıdan hemen önce hedef bölgesinde bir araya gelmeleri şeklinde bir taktik izleniyor. Bu nedenlerle insansız hava araçlarının ya da diğer istihbarat vasıtalarının 200 kişiyi tespit edemedikleri gibi bir durum ortada yok."

Komando tugaylarının profesyonelleşmesine ilişkin bir soru üzerine Tümgeneral Güler, bu konunun Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı komando tugaylarıyla, Jandarma Genel Komutanlığına bağlı bir komando tugayını kapsadığını söyledi.

Bu konuyla ilgili Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ tarafından gerekli açıklamaların yapıldığını dile getiren Tümgeneral Güler, şöyle devam etti:

"Burada önemli olan şu, bu birliklerin de operasyonel unsurları profesyonelleşecektir. Örneğin bir komando tugayında bulunan hizmet, destek unsurları, şoför gibi diğer faaliyetlerde görevli olan personel, normal yine şu anki temel askerlik sisteminde 15 aylık askerlik görevini yapan erbaş ve erlerden oluşacaktır."

Komando birliklerinin profesyonelleşmesinin şu anda yüzde 84 olduğunu ve Ağustos 2010'da yüzde yüze ulaşacağını bildiren Tümgeneral Güler, bu birliklerin sadece operasyonel unsurlarının uzman erbaşlardan oluşacağını söyledi.

Tümgeneral Güler, "Gediktepe olayı sonrasında gündeme gelen hudut birliklerinin de profesyonel askerlerden oluşturulması kapsamında bir ön çalışma başlatıldı. Irak hududundan başlamak üzere, hudut birliklerinin operasyonel faaliyetlerinde görev alacak personelinin belirli bir süre içerisinde profesyonelleşmesi hedeflenmiştir" dedi.

Tümgeneral Güler, Bu konudaki çalışma netleştiğinde kamuoyuyla paylaşılacağını da sözlerine ekledi.

Mevzi tartışması

Ayrıca Tümgeneral Ferit Güler, Başbakan'ın Gediktepe ziyaretinin ardından çıkan mevzi tartışmasına da yanıt vererek, "Orası düzenli bir cephe mevzi değil, Türkiye-Irak sınır hattının tam üzerindedir. Sıfır hattıdır. Güneyi Irak'ın kuzeyidir, güneydeki arazi daha hakim bir arazidir. Her zaman bir kaç teröristin veya keskin nişancıların civarda bulunması mümkündür. Mevzilerde iken Türkiye Cumhuriyeti Başbakanını ve komutanlarını tehdide açık bir şekilde ayakta tutmak doğru bir hareket tarzı olmazdı. Kısacası bu askeri bir gerekliliktir" dedi.

Bu tip mevzilerde uzak mesafeli ateşler sonucu şehit verilen olaylar olduğunu anlatan Tümgeneral Güler, ''Burada önemli olan belirli bir risk alınarak Gediktepe'ye gidilip oradaki personel ile birlikte olmaktır'' diye konuştu.

"ABD ile istihbarat paylaşımında sorun yok"

Genelkurmay Başkanlığı İç Güvenlik Harekat Daire Başkanı Tümgeneral Fahri Kır ise son yaşanan terör saldırılarıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada Türkiye ile ABD arasında 2007 yılının Kasım ayında başlayan istihbarat paylaşımının sağlıklı bir şekilde sürdürüldüğünü, insansız hava araçları "PREDATÖR"lerin TSK personeli kontrolünde kullanıldığını ve günde 15-16 saat uçuş yaptıklarını bildirdi.

"Predatör"lerin, gözetleme yaparken 130 metre genişliğinde 130 metre uzunluğunda bir alanın görüldüğünü, bir seviye yaklaştırma yapıldığında ise bu uzunlukların 60 metre olduğunu anlatan Tümgeneral Kır, "Predatör'den alınan görüntüler, tarafımızdan gerçek zamanlı olarak izlenmekte, analiz edilmekte, değerlendirilmekte ve gerekli operasyonel faaliyetler icra edilmektedir" diye konuştu.

Tümgeneral Kır, özellikle hava koşulları nedeniyle "Predatör"lerin bazen kısıtlamalara uğradığına da dikkati çekti.

İç güvenlik olayları

Tümgeneral Kır, 18 Hazirandan bugüne kadar geçen süre içerisinde, meydana gelen iç güvenlik olaylarında 19 güvenlik görevlisinin şehit olduğunu, 2 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 33 güvenlik görevlisinin ve 8 vatandaşın yaralandığını söyledi.

Aynı dönemde 23 teröristin etkisiz hale getirildiğini ifade eden Tümgeneral Kır, 9 terör örgütü mensubunun ise kendiliğinden güvenlik güçlerine teslim olduğunu dile getirdi. Tümgeneral Kır, şöyle konuştu:

"Dönem içerisinde, 4 el yapımı mayın bulunarak, etkisiz hale getirilmiş; 14 Kalaşnikof piyade tüfeği, 2 adet M-16 piyade tüfeği, av tüfeği, 2  tabanca, 4 roketatar mühimmatı, savunma tipi 55 el bombası, gece görüş gözlüğü, 2 keskin nişancı dürbünü, biri büyük olmak üzere 4  telsiz, 3 kg amonyum nitrat, 1640 gram plastik patlayıcı madde ile birlikte bol miktarda yaşam malzemesi ele geçirilmiştir."

Söz konusu dönemde Şemdinli/Gediktepe bölgesinde meydana gelen olayla ilgili gerekli açıklamaların yapıldığını dile getiren Tümgeneral Kır, bir grup terör örgütü mensubunun 21 Haziranda Diyarbakır'ın Silvan ilçesi Bağdere Jandarma Karakoluna araçla gelerek, el bombası ve hafif silahlarla saldırı girişiminde bulunduğunu da hatırlattı. Ateşe derhal karşılık verilmesi üzerine çıkan çatışmada; 1 onbaşının şehit olduğunu; 1 astsubay, 1 er ve 3 vatandaşın yaralandığını belirten Tümgeneral Kır, olayda 5 teröristin silahlarıyla birlikte etkisiz hale getirildiğini söyledi.

"Teröristlerin zayiatları, tahmin edilenden fazla"

Tümgeneral Kır, dün akşam saatlerinde, Elazığ ili Karakoçan ilçesi Yoğunağaç Jandarma Karakol Komutanlığına bağlı bir Jandarma İç Güvenlik Timinin, emniyet görevini müteakip karakola dönüşü esnasında, terör örgütü mensuplarınca açılan ateş sonucu çıkan çatışmada, 2 askerin şehit olduğunu, 1 astsubayın yaralandığını söyledi.

Söz konusu olayda, bölgede bulunan yaşlı bir annenin hayatını kaybettiğini ve masum 4 vatandaşın da yaralandığını belirten Tümgeneral Kır, "Terörün hiçbir ayrım yapmaksızın vatandaşlarımıza zarar veren çirkin yüzünü bir kez daha görmüş olduk" dedi.

Terör örgütünün de yaptığı her eylem sonrası, kendi içinde bir değerlendirme yaptığına işaret eden Tümgeneral Kır, bu değerlendirmelerin zaman zaman terörist gruplar arasında paylaşıldığını ifade etti.

Bu karşılıklı görüşmelerin, terör örgütünün içinde bulunduğu durum hakkında bir fikir verdiğini dile getiren Tümgeneral Kır, "Bu bağlamda, telsiz görüşmelerinde, son dönemde meydana gelen Tunceli Sarıyayla, Uludere Karaçalı, Şemdinli Gediktepe bölgelerinde yaşanan çatışmalar ile Haziran ayı içerisinde yapılan hava harekatlarında, teröristlerin verdikleri zayiatların, tahmin edilenden daha fazla olduğu anlaşılmaktadır" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir