Irak'a ihracatta TIR başına 400 dolar 'ek maliyet' geldi

Irak, 89 kategori ürün ithalatında 1 Temmuz'da denetime başladı. Program tam olarak uygulanmaya başladığında günlük bin 500 TIR'ın geçiş yaptığı ve yıllık yaklaşık 6 milyar dolarlık ihracatın yapıldığı Irak'a satış yapmanın ek maliyeti günlük 600 bin dola

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hüseyin GÖKÇE

ANKARA - Türkiye'nin dış ticaretteki önemli partnerlerinden birisi olan Irak, ihracatçılara yeni bir masraf kapısı açıyor.

Merkezi hükümet, Irak Cumhuriyeti Uygunluk Değerlendirme Programı'nı 1 Temmuz itibariyle resmen başlattı. Bu amaçla Irak gümrüklerde daha önce anlaşmaya vardığı SGS ve Bureau Veritas şirketleri aracılığıyla denetime başlayacak. Bu iki şirketin elemanları 89 kategorideki ürünlerin Irak standartlarına uygun olup olmadığını denetleyecek. Denetimler şimdilik Kuzey Irak dışındaki tüm sınır kapılarında başlayacak. Kürt yönetiminin de kısa süre içinde merkezi hükümetin aldığı karara uyacağı ifade ediliyor.

DTM şirketleri uyarıyor

Daha önce bir kez iptal edilen bir kez de esnetilen denetim uygulaması konusunda Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın (DTM) da kapsama giren şirketlere uygulamanın bu kez kesin olarak başlayacağı yönünde bilgi verdiği öğrenildi. Toplam 89 ürünün 12 başlık altında toplandığı denetimler için Irak merkezi hükümetinin anlaşma yaptığı SGS ve Bureau Veritas şirketleri 2 haftalık geçiş süreci boyunca gümrüklerde çalışma yapacak. Bu dönemin ardından denetimler ülkeden çıkmadan yapılmaya başlanacak. Program tam olarak uygulanmaya başlandığında Türkiye'den Irak'a gidecek TIR başına gümrük denetimleri dahil minimum 400 dolar daha ek ödeme yapılacak. İhracat tutarı 1 milyon dolar olduğunda denetim ücreti 4 bin doları bulacak.

Paranın önemli kısmı hükümete kalacak

Günlük bin 500 TIR'ın geçiş yaptığı ve yıllık yaklaşık 6 milyar dolarlık ihracatın gerçekleştirildiği Irak'a satış yapmanın ek maliyeti günlük 600 bin dolar aylık 18 milyon doları bulacak. Para önemli bir kısmı hükümete kalmak üzere denetim şirketler ile Irak arasında paylaşılacak. Öte yandan Irak'ın tüm dünyadan yapacağı ithalata yönelik başlatacağı bu denetimin Türk şirketleri için uygulanmaması konusunda Başbakan Erdoğan bir süre önce devreye girmişti. Bu amaçla özel bürokratlar görevlendirilirken, Türkiye'de özellikle gıda sektöründe Avrupa standartlarının bile üzerinde üretim yapıldığı yönünde Irak yetkililerine bilgi verilmişti.

Denetim kapsamına giren ana ürünler

Gıda ürünleri

Kozmetik ürünler, kişisel hijyen ürünleri ve temizlik malzemeleri

Ev içi kullanılan gereçler

Mutfak Eşyaları Kimyasallar

İnşaat malzemeleri

Elektrikli ve elektronik ürünler

Taşıtlar, lastikler ve parçaları

Tekstil ve ayakkabılar

Oyuncaklar

Yakıt ile çalışan ev aletleri

Sigara ve tütün.

Bu konularda ilginizi çekebilir