İran, 20 kilo uranyum zenginleştirdi

İran yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş 20 kilogram uranyum elde etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TAHRAN - İran'ın yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş 20 kilogram uranyum elde ettiği bildirildi.

Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, Tahran'daki tıbbi araştırma reaktörünün yakıt ihtiyacını karşılamaya yönelik olarak 20 kilogram uranyumu yüzde 20 oranında zenginleştirdiklerini söyledi.

"Yüzde 20 zenginleştirilmiş yaklaşık 20 kilogram uranyum elde ettik ve bunu yakıta dönüştürme işlemleri sürüyor" diyen Salihi, "gerekli yakıtı Ağustos 2011'e kadar Tahran tıbbi araştırma reaktörüne teslim edeceklerini" bildirdi.

İran, Viyana Grubu (ABD, Rusya, Fransa, UAEK) ile uranyum takasını öngören müzakerelerden sonuç alınamaması üzerine, şubat ayında uranyumu yüzde 20 zenginleştirme işlemini başlatmıştı.

Yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyumun yakıta dönüştürülmesiyle faaliyetlerini sürdürebilen reaktörün bir yıllık yakıt stokunun kaldığı açıklanmıştı.

Tıbbi araştırma reaktöründe üretilen ilaçların 850 bin kadar kanser hastası ve diğer bazı hastalıkların tedavisinde kullanıldığı belirtilmişti.

Reaktörün yakıt ihtiyacını karşılamaya yönelik uranyum takasını öngören Türkiye, İran ve Brezilya arasındaki anlaşma da Viyana Grubu tarafından kabul görmemişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir