İran erken müzakereye hazır

İran, 5 artı 1 ile daha erken müzakereye hazır olduğunu belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TAHRAN - İran'ın, "5 artı 1" ülkeleriyle öngörülenden daha erken bir tarihte müzakereye hazır olduğu bildirildi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ramin Mihmanperest, İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve Nükleer Başmüzakereci Said Celili'nin müzakerelere daha erken başlanması konusunda AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'a yeni bir mektup gönderdiğini söyledi.

Mihmanperest, tarafların daha sıkı görüşerek müzakerelerin içeriği konusunda bir sonuca varmalarının önemli olduğunu belirtti.

Karşı tarafın da nükleer ve diğer konularda müzakereye hazır olduğunu ilan ettiğini kaydeden Mihmanperest, görüşmelerin sürdüğünü ve müzakerelerin kesin tarihi, yeri ve içeriğinin bir an önce belirlenmesini ümit ettiğini ifade etti.

Mihmanperest, Viyana görüşmelerine ilişkin olarak da, "Bu konuya ilişkin kendilerine henüz bir şey söylenmediğini" kaydetti.

İran'ın nükleer enerji faaliyetleriyle ilgili BM Güvenlik Konseyinin daimi üyeleri ve Almanya'dan oluşan "5 artı 1" ülkeleriyle müzakerelerinin sonuncusu 1 Ekim 2009'da Cenevre'de yapılmıştı.

İran ve "5 artı 1" arasında kasımda yapılması öngörülen müzakerelerde nelerin ele alınacağına ilişkin taraflarca henüz net bir açıklama yapılmadı.

Tahran yönetimi, uranyum zenginleştirme de dahil nükleer enerji faaliyetlerinin müzakere konusu edilemeyeceğini belirtmişti.

Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'na (NPT) işlevsellik kazandırılmasını isteyen Tahran yönetimi, uranyum takası, dünyanın kitle imha silahlarından arındırılması ve İsrail'in nükleer silahlarının müzakerelerde ele alınmasını istiyor.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Ashton, İran'ın 10 Kasımdan itibaren müzakerelere hazır olduğunu açıklamıştı.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir