İran ile eğitimde üst düzey işbirliği
Türkiye ve İran arasında yüksek öğretimde ortak araştırma projelerinden, desteklenecek öğrencilere ve ortak diplomalara kadar pek çok alanda işbirliğine ilişkin rota belirledi.
Türkiye ve İran arasında imzalanan mutabakat zaptının ardından oluşturulan Ortak İzleme Komitesi, iki ülkenin yükseköğretimdeki işbirliği rotasını belirledi.
Buna göre iki ülke, 1 yıl içerisinde en az ortak 10 araştırma projesi başlatacak, asgari 50 öğrenci desteklenecek, ortak diploma programlarının başlatılması ve Türkçe ve Farsça dilleri geliştirilmesi için çalışılacak.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Türkiye ile İran arasında yükseköğretimde işbirliğinde yeni dönemin detaylarını açıkladı.
Türkiye ve İran'ın, birçok açıdan benzerlik taşıdığını ifade eden Saraç, her iki ülkenin de hızlı gelişen ekonomiler kategorisinde ve stratejik güce sahip olduğunu vurguladı.
Saraç, YÖK ile İran İslam Cumhuriyeti Bilim, Araştırma ve Teknoloji Bakanlığı arasında 16 Nisan 2016'da "Yükseköğretim Alanında Mutabakat Zaptı"nın imzalandığını, 26-27 Nisan'da ise İran Bilim, Araştırma ve Teknoloji Bakanı Farhadi ile Ankara'da bir araya geldiklerini hatırlattı.
Mutabakat zaptında neler var?
Saraç, İran ile imzalanan mutabakat zaptının detaylarını da paylaştı. Ortak İzleme Komitesi'nin oluşturulmasının zaptın en önemli maddesi olduğunu ifade eden Saraç, bu komitenin zaptın uygulanması sürecinden sorumlu olacağını belirtti.
Saraç, Bakan Farhadi'nin 26-27 Nisan'daki Ankara ziyaretinde bir araya gelen Ortak İzleme Komitesi üyelerinin ilk olarak ortak araştırma projelerinin yürütülmesi konusunda bir karar aldığını bildirdi.
Bu kapsamda, iki ülkenin öncelikleri de dikkate alınarak 1 yıl içerisinde en az ortak 10 araştırma projesi başlatılacak. Her iki ülkede gelecek bir yıl içinde karşılıklı olarak en az 50 öğrenci, bir veya iki dönem değişim programları kapsamında desteklenecek. Akademik izinlerin Türkiye ve İran'da gerçekleştirilmesi için özel çaba gösterilecek. Bunun için davet eden taraf, öğretim üyesinin ücretsiz olarak alt yapı ve konaklama ihtiyacını karşılayacak.
Saraç, projelerin temel amacının öncelikli alanlarda insan kaynakları kapasitesinin arttırılması olacağını belirterek diğer kararlara ilişkin şu bilgileri paylaştı:
"Diplomaların tanınma ve denklik süreçlerinin geliştirilmesi konularında iki taraf birlikte çalışacak. Bu amaca yönelik olarak yakın zamanda İran'dan bir heyet Türkiye'ye gelecek. Eş zamanlı olarak ortak diploma programlarının geliştirilmesine yönelik girişimler yapılacak. Ayrıca her iki ülke de Türkçe ve Farsça dillerinin karşılıklı geliştirilmesi için çalışmalar yürütecek. Bu yıl içinde en az 3 öğretim üyesinin karşılıklı ülkelere gönderimi ile konusunda prensipte anlaşıldı.
Ayrıca İran tarafı, birisi Tebriz Üniversitesinde olmak üzere toplam 2 üniversitede Türk Dili ve Edebiyatı programı başlatacak. Öte yandan, her iki ülke de ortak doktora danışmanlığının teşvik edilmesi için ortak çaba gösterecek. Türkiye tarafı bu kapsamda bir destek programı başlatacak."
İstanbul’da "Hafız-ı Şirazi İran Araştırmaları Merkezi" kurulacak
Bu işbirliklerin yanı sıra sosyal alanlarda da işbirliğinin geliştirileceğini bu kapsamda İstanbul Medeniyet Üniversitesinde Hafız-ı Şirazi adında sosyal ve kültürel bir araştırma merkezi kurulacağını bildirdi.
Saraç, İran'la yükseköğretim alanındaki işbirliğinde gösterilen başarının bütün komşu ülkeler için de gösterilmeye çalışıldığını ve bu yolda önemli adımlar atıldığını sözlerine ekledi.