İran'ın yeni uydusu Nevid yörüngede

İran Nevid adını verdiği yeni bir gözlem uydusunu yörüngeye yerleştirdi. 250-375 kilometre yüksekliğe yerleştirilen uydudan hava durumu ve doğal afetlerde yararlanılacağı açıklandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TAHRAN - İran'ın yeni bir uyduyu daha uzaya gönderdiği bildirildi. Devlet televizyonu, "Nevid" adlı küçük uydunun bugün sabaha karşı "Sefir" adlı uydu taşıyıcısıyla fırlatıldığını duyurdu.

50 kilogram ağırlığındaki uydunun, 250 ila 375 kilometrede yörüngeye yerleşmesinin beklendiği belirtildi. İran yapımı olan uydudan hava durumu ve doğal afetler gibi alanlarda yararlanılacağı, dünyanın etrafını 90 dakikada bir dönecek olan uydunun İran'a ait fotoğrafları yerdeki istasyona göndereceği bildirildi. "Nevid" uydusunun daha önce gönderilen haberleşme uydusu "Ümit" ve görüntüleme uydusu "Rasad"dan teknolojik olarak çok daha üstün olduğu ifade edildi.

İran, "Ümit" adlı ilk yerli haberleşme uydusunu 3 Şubat 2009'da, "Rasad" adlı ikinci yerli görüntüleme uydusunu da 15 Haziran 2011'de uzaya göndermişti. 3 Şubat 2010'da da içinde canlıların bulunduğu kapsül, "Kavoşger 3" adlı roketle uzaya göndermişti.

İlk haberleşme uydusunun fırlatıldığı tarihi "Uzay Günü" olarak ilan eden İran, 2020'ye kadar ilk astronotunu uzaya göndermeyi hedefliyor.

İran Havacılık ve Uzay Ajansı da tasarım, yapım ve fırlatma aşamasında yeni uydular olduğunu açıkladı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir