İrlanda banka borçları için yardım isteyebilir

Irish Independent gazetesi, AB yardım fonundan devlet borçları için yardım talep edilmeyeceğini yazdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DUBLIN - İrlanda'nın AB yardım fonundan devlet borçları için değil, banka borçları için yardım talep edebileceği bildirildi.

İrlanda'da yayımlanan Irish Independent gazetesi adını açıklamadığı bir kaynaklara dayanarak verdiği haberde, İrlanda Maliye Bakanı Brain Lenihan'ın, yarın Brüksel'de yapılacak Avro Bölgesi maliye bakanları toplantısında, devleti bir kurtarma operasyonuna muhtaç etmemek amacıyla, devlet borçları yerine borç batağındaki bankaları için 750 milyar avroluk Avrupa Finansal İstikrar Fonu'ndan (ESFS) doğrudan kısa vadeli yardım olasılığını gündeme getirmeyi planladığını yazdı. Haberde, bu stratejinin Lenihan'ın "ekonominin kontrolünü sürdürürken başını dik tutmasına" izin vereceği belirtildi.

Gazeteye göre, söz konusu kaynak, "İrlanda'nın borçları konusunda sorun yok, bankaların fonlanması konusundaki sorun devam ediyor. Bankaların kaynak bulma sorunu var" dedi. Lenihan, daha önce bankalara 50 milyar avro destek vereceğini açıklamıştı.

İrlanda Merkez Bankasının verilerine göre, İrlanda bankalarının Avrupa Merkez Bankasına (AMB) olan toplam ödenmemiş kredi borçları 29 Ekim itibariyle 130 milyar avroya çıktı. Bu rakam 24 Eylül'de 119 milyar avroydu.

İrlanda'nın Yunanistan'dan sonra kurtarılacak Avro Bölgesi ülkesi olabileceği korkuları artarken, İrlanda Maliye Bakanlığı, "resmi seviyede temaslarda" bulunduğunu açıkladı. Maliye Bakanı Lenihan'ın yardımcıları, 2011 yılı ortasına kadar yeterli fona sahip oldukları gözönüne alındığında İrlanda'nın acil yardıma ihtiyacı olmadığını vurguladılar.

Dün İrlanda'nın borç sorunundan kurtulmak için 60 ila 80 milyar avroya ihtiyaç duyabileceği haberleri üzerine İrlanda Adalet Bakanı Dermot Ahern, ülkesinin kurtarma paketinin koşullarını görüştüğü iddialarını reddetmiş, bu iddiaları "tamamen düzmece" olarak değerlendirmişti.

İrlanda hükümeti bankalarını destekleme ve bu yıl gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 32'sine çıkan bütçe açığını azaltma mücadelesi veriyor. İrlanda'nın bütçe açığının büyük bölümü beş bankaya verilen 45 milyar dolarlık destekten kaynaklanıyor. Bu bankalardan üçü kamulaştırılırken, Allied Irish Bank'ın haftalar içinde kamulaştırılmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Bu ülkede sadece Bank of Ireland, piyasadan para borçlanmaya devam edebiliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir