İş atmosferine en uygun ülke Singapur oldu

Dünya Bankası'nın 183 ülkenin yer aldığı "İş Yapılabilirlik" 2011 çalışmasına göre Asya ülkeleri, listenin ilk sıralarında yer aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Dünya Bankası, 2011 yılı için en uygun iş atmosferine sahip ülkenin Singapur olduğunu bildirdi.

Dünya Bankası'nın 183 ülkenin yer aldığı "İş Yapılabilirlik" 2011 çalışmasına göre Asya ülkeleri, listenin ilk sıralarında yer aldı.

Listede Kazakistan, geçen yıla göre en çok iyileşme görülen ülke olurken, Gürcistan, son beş yılda en fazla toparlanmanın yaşandığı ülke oldu. 183 ülkenin yer aldığı listenin sonunda Çad yer aldı.

2010 yılı çalışmasında Türkiye, en uygun iş atmosferine sahip 60'ıncı ülke olurken, 2011 yılında 65'inci sıraya geriledi.

Çalışmada, temel kriter olarak, "ülkede işe başlama sürecinin kolaylığı ve kredi alma süreci" belirlendi. 2004 yılından beri açıklanan listedeki diğer yedi kriter ise şöyle: "inşaat izinleri", "mülkiyetin kaydedilmesi", "yatırımcı korunması", "vergi ödeme", "ticaret kolaylığı", "sözleşmenin bağlayıcılığı" ve "işyerini kapatma kolaylığı".

Çalışmaya, ülkenin altyapısı, güvenlik ve eğitimli işgücü konuları dahil edilmedi.

Dünya Bankası'nın çalışmasına göre, 2011 yılı için en uygun iş atmosferine sahip ülke Singapur oldu. Singapur'u, Hong Kong, Yeni Zelanda, İngiltere ve ABD izledi. İlk beş sıradaki ülkeler geçen yıl açıklanan listedeki yerlerini korudu.

Listede, Almanya 22'inci, Belçika 25'inci, Fransa 26'ıncı, İsviçre 27'inci, Hollanda ise 30'uncu sırada yer aldı.

Afrika ülkeleri içinde Güney Afrika 34'üncü sıra ile listeye en yüksek sıradan giren ülke oldu, onu 52'inci sıradaki Botswana takip etti. Geçen yıl 70'inci sırada olan Ruanda 58'inci sıraya yükseldi. Çad, listede en son sırada yer aldı.

Latin Amerika ülkeleri arasında Meksika 35'inci sıradan, Peru 36'ıncı sıradan listeye girerken, Kolombiya bir sıra düşerek 39'uncu sırada yer buldu. Venezuela, 172'inci sıra ile Latin Amerika ülkeleri arasında en sonda yer alan ülke oldu.

Ortadoğu bölgesinde ise Suudi Arabistan 11'inci sıradan listeye girerken, Bahreyn 28'inci sırada, İsrail ise 29'uncu sırada yer aldı.

Doğu Avrupa ve Orta Asya kategorisinde yer alan Türkiye, 2010 yılı çalışmasında en uygun iş atmosferine uygun 60'ıncı ülke olurken, 2011 yılında 65'inci sıraya geriledi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir