İş dünyası barışı bekliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ahmet COŞKUNAYDIN
ahmetcoskunaydin@hotmail.com

Yeni bir yıla giriş hazırlığı içinde bulunduğumuz günlerde, herkes yeni yıldan beklentisini de gözler önüne sermeye başladı. Bu belirlemelerde en çok dikkati çekenler arasında ise, iş dünyasının beklentileri ön sıralarda yer almaya başladı.

Ülkemiz kalkınma, gelişmişlik ve refahı için en önemli sektörlerin başında gelen üretim ve ihracat sektörleri temsilcilerinin tek istekleri 2016 yılının barış içinde bir yıl olması. Etrafımızın, başta Suriye ve Irak olmak üzere, Ukrayna gibi çatışma ve gerginliklerin yaşandığı ülkelerle çevrilmiş bulunması, ihracatımızı ve bağlı olarak da üretimimizi olumsuz etkiliyor. Bunun ardından, umut verici pazar olarak nitelenen ve dış ticaret hacmimizin 100 milyar dolar olarak hedeflendiği Rusya ile yaşanan krizin tırmanması ise 2016 yılına damgasını vurabilecek bir başka karamsarlık.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yıllık basın toplantısında, Türk yönetimine yönelik yaptığı açıklamalar, söz konusu krizin henüz doyum noktasına gelmediği ve hatta daha da ileri gitmesinin işaretlerini taşıdığı dikkat çekti.

Putin'in Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı savaş uçaklarının, Suriye hava sahasını ihlal etmemeleri uyarısı, aslında olabilecek ve yaşanabilecek bir tehlikenin habercisi.

İş dünyası, işte bu ortam içinde, gelişmiş ülkelerde yaşanan pazar daralması yanında, beklenmedik bir krizle (savaş uçağının düşürülmesi), kapanmaya yüz tutan Rusya pazarının sadece sebze meyveyi değil, inşaat sanayimizi de olumsuz etkilemesi bekleniyor. İş dünyasına, 2015 yılı, neredeyse bir kayıp yıl oldu, aynı kaybın 2016 yılında da yaşanmaması için, ekonomiye önem verilmesi ve siyasi çekişmeler ile zaman yitirilmemesi gerekiyor.

Yeni yılda, sadece ülkemizi değil, bizim dışımızda kalan ülkeleri de bekleyen, endişeler söz konusu. Bunların en başında da petrol fiyatlarında yaşanan düşüş. Kimi tahminlere göre ki bu tahminler inanılması oldukça güç, ama petrolün varilinin 10 dolar civarlarına kadar düşmesi söz konusu. Bu çok kötümser tahminin yaşanması ya da gerçekleşmesi, iş dünyamız kadar, tüm dünyayı da çok olumsuz etkileyecek bir gelişme olur.

2016 yılı, referandum, Anayasa değişimi tartışmaları ya da başkanlık olsun, olmasın kavgasıyla geçirilirse, kaderinin 2105 yılından pek farklı olmayacağını söylemek kehanet olmayacaktır. Herkesin, her kesimin beklentilerinin olumlu yaşanmasını beklediğimiz bir yıl olsun 2016...