İş dünyası saldırıyı kınadı: Amacı belli

İş dünyası temsilcileri, Rusya Büyükelçisi Karlov'un hayatını kaybettiği saldırı sonrası taziye mesajı yayınlayarak, saldırının iki ülke ilişkilerine zarar vermek için yapıldığına dikkat çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi. Saldırı lanetleyen iş dünyası temsilcileri Karlov'un iki ülke ilişkilerinin gelişmesi için önemli hizmetlerde bulunduğunu belirterek, saldırıyı şiddetle kınadı.

İş dünyası, saldırının amacının iki ülke arasında gelişmekte olan ilişkileri zedelemek olduğunu bildirdi.

TÜSİAD: Derinden sarsıldık

Türk Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD), Rusya Federasyonu Büyükelçisi Andrey Gennadiyeviç Karlov'a gerçekleştirilen suikaste ilişkin bir açıklamada bulundu.

TÜSİAD'ın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Rusya Federasyonu Büyükelçisi Andrey Gennadiyeviç Karlov'a Ankara'da gerçekleştirilen hain suikast ile derinden sarsıldık. Değerli diplomat Büyükelçi Karlov'un başta ailesi olmak üzere Rusya halkı ve devletine başsağlığı diliyoruz. Bu kabul edilemez saldırının arkasındaki karanlık emellerin bir an önce açıklığa kavuşmasını diliyoruz."

DEİK: Rusya-Türkiye ilişkilerini hedef aldı

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, yaptığı yazılı açıklama ile kendisiyle şahsen tanıştığı ve Türkiye-Rusya ilişkilerinin bugünkü seviyesine getirilmesinde üstün gayret sarf ettiğini bildiği, Büyükelçi Karlov'un silahlı saldırıda hayatını kaybettiğini üzüntüyle öğrendiğini dile getirdi.

Bu menfur saldırıyı nefretle kınadığını belirten Vardan, şahsı ve tüm DEİK ailesi adına Büyükelçi'nin yakınları başta olmak üzere, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı ve tüm Rus halkına en derin taziyelerini ilettiğini, bu menfur saldırıda yaralananlara da acil şifalar dilediğini kaydetti.

Vardan, bu alçak saldırının sadece Rusya'yı değil, aynı zamanda Türkiye'yi ve Rusya-Türkiye ilişkilerini de hedef aldığına dikkati çekerek, şu görüşlerini paylaştı:

"Terörü, terörün anlamını ve yol açtığı sonuçları çok iyi bilen, birebir tecrübe eden ve maalesef yaşayan bir ülke olarak bu acıyı çok iyi biliyor, anlıyoruz. Türkiye olarak, yıllardır terör olaylarıyla karşı karşıyayız ve teröre karşı mücadelemizi yılmadan hassasiyetle sürdürüyoruz. Bu tür olaylara karşı artık tüm dünyada ortak bir tavır takınılması gerektiğini düşünüyoruz. Umarım uluslararası toplumda terörle mücadele konusunda oluşacak ortak ve kararlı tavır ile bu tür olayların üstesinden geliriz ve bir daha hiçbir ülkede böyle bir olay yaşanmaz"

MÜSİAD: Ne yaparlarsa yapsınlar başaramayacaklar

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, saldırı ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Olpak açıklamasında şunları kaydetti;

“Rusya Büyükelçisi Sayın Andrey Karlov’a yapılan saldırıyı kınıyor, sorumluların en kısa sürede ortaya çıkarılacağına inanıyoruz.

Bölgede yaşanan gelişmeler ve Türkiye – Rusya ilişkilerinin kırılganlığını ortadan kaldırma yolunda son dönemde atılan güçlü adımlar düşünüldüğünde, bu terör saldırısının amacı çok daha iyi anlaşılacaktır.

Görünen o ki, terör örgütleri ve onların uzantıları, farklı yöntemlerle Türkiye’yi hedef alan bölgedeki varlığını sabote etmeye devam etme niyetindeler. Bu hain saldırının; Türkiye, Rusya ve İran arasındaki Suriye görüşmesi öncesine denk gelmesi de bunu apaçık ortaya koymaktadır. Ne yaparlarsa yapsınlar başaramayacaklar!

Büyükelçi Andrey Karlov, Türkiye – Rusya ilişkilerinin krizlerle boğuştuğu dönemde dahi olumlu bakış açısı ve tavırlarıyla tanınırdı. Değerli bir diplomatını kaybeden Rusya Federasyonu’na, Rus halkına ve Sayın Büyükelçi’nin ailesine en samimi duygularımızla başsağlığı diliyoruz.”

İTO: Son derece düşündürücü

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Rusya Büyükelçisi Sayın Andrey Karlov’un hayatını kaybettiği saldırıyı lanetliyorum ve Rus halkının üzüntüsünü paylaşıyorum.

Türkiye ve Rusya ilişkilerinin yoluna girdiği bir dönemde meydana gelen bu saldırı son derece düşündürücüdür.

Rusya ve Türkiye dostluklarını pekiştirmek için her düzeyde girişimde bulunan iki komşu ülkedir. Devlet başkanları seviyesinde, bakanlar seviyesinde, iş dünyası seviyesinde her alanda yeni işbirlikleri arayışına girilmiştir.

Bu menfur saldırının kimlerin amacına hizmet ettiği Rus dostlarımız tarafından çok iyi bilinecektir.

Hatırlanacağı gibi Rus uçağının düşürülmesi olayı yaklaşık bir yıl sonra aydınlatılmıştı. Şimdi en doğrusu bu terör saldırısının da aydınlatılmasını beklemek olacak. Son dönemde ivme kazanan Türk-Rus ilişkilerinin bundan etkilenmeyeceğine inanıyorum.

Türk iş dünyası olarak Rus halkına başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz.”

ATO: Türkiye ve Rusya bu tuzağa düşmeyecek

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un silahlı saldırı sonucu öldürülmesini kınadı.

Baran, yazılı açıklamasında, “Rus Büyükelçisine yapılan kalleş saldırıyı lanetle kınıyoruz. Türk ve Rus kamuoyu bu menfur terör eyleminin kurduğu tuzağa düşmeyecektir. Bu hunhar eylemi gerçekleştiren saldırganın arkasındaki karanlık şer odakları, ülkemizi istikrarsızlaştırma hedefine ulaşamayacaklar” ifadesini kullandı.

KSO: Olumsuz yönde etkilememesini bekliyorum

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu da açıklamasında büyük bir üzüntü yaşadığını belirtti. Zeytinoğlu, Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Karlov ile işbirliği çalışmaları sırasında yakın ilgisini gördüklerini vurgulayarak, “Sayın Karlov’ la birlikte gerçekleştirdiğimiz çalışmalarda görüşmelerimiz olmuştu. Kendisini kaybetmenin büyük üzüntüsünü yaşıyorum. Hiçbir zaman tasvip etmeyeceğimiz bu olayın Türkiye-Rusya ilişkilerini olumsuz yönde etkilememesini bekliyorum. Terör olayları nereden gelirse gelsin lanetliyorum. Sayın Büyükelçi Karlov’un haince öldürülmesini kınıyor, ailesine ve Rus halkına başsağlığı diliyorum” dedi.

TÜGİAD: Lanetle kınıyoruz, yapılması manidar

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ankara Şubesi Başkanı Ercan Kahraman, Karlov'un, silahlı saldırı sonucu öldürülmesine ilişkin, "Lanetle kınıyoruz. Bu saldırının yapılması manidardır." ifadesini kullandı.

Kahraman, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un, Ankara'da katıldığı bir fotoğraf sergisinde silahlı saldırısı sonucu öldürülmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Büyükelçi Karlov'a yönelik saldırıyı kınayan Kahraman, yaşananların çok üzücü olduğunu belirtti. Olayın iki ülkenin ilişkilerini bozmaya yönelik talihsiz bir saldırı olduğunu vurgulayan Kahraman, şunları kaydetti:

"Lanetle kınıyoruz. Bu saldırının yapılması manidardır. İki ülke arasına sokulmak istenen nifak tohumları sonuç vermeyecektir. Kimse bu tip saldırılardan medet ummasın. Yapılan talihsiz saldırıyı şiddetle kınıyoruz

'Ortak soruşturma komisyonu kuracağız''Ortak soruşturma komisyonu kuracağız'

Moskova'daki Suriye toplantısı iptal edilmediMoskova'daki Suriye toplantısı iptal edilmedi

Yıldırım: Terörün tuzağına düşülmeyecekYıldırım: Terörün tuzağına düşülmeyecek

Saldırganın kimliği belli oldu Saldırganın kimliği belli oldu

Hükümetten ilk resmi açıklamaHükümetten ilk resmi açıklama