İş dünyasına göre Erdoğan Cumhurbaşkanı olacak

TÜGİAD tarafından gerçekleştirilen Başkentin Nabzı Araştırması'na göre, iş dünyası temsilcilerinin yüzde 66,4'ü bir sonraki Cumhurbaşkanı'nın Başbakan Erdoğan olacağını düşünüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Türkiye Genç İşadamları Derneğince (TÜGİAD) gerçekleştirilen "Başkentin Nabzı Araştırması"na katılan iş dünyası temsilcilerinin yüzde 66,4'ü, bir sonraki Cumhurbaşkanı'nın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olacağına inandığını dile getirdi. 
Dernekten yapılan açıklamaya göre, TÜGİAD, her ay Ankara'nın "ekonomik ve sosyal" alanda nabzını tutacak alan araştırmaları yapacak. Sadece son 30 gün içinde yaşanılan konuları ve ülkeyi direk ilgilendiren konu başlıklarından oluşacak bu araştırmalar, iş dünyasının temsilcileri ile gerçekleştirilecek.
Bu kapsamda yapılan araştırmada bin 187 deneğe soru yöneltildi, 859 erkek, 289 kadın olmak üzere bin 148 anket formu geçerli sayıldı.
Buna göre, "Kadına şiddet konusunda son dönemdeki hızlı artışın sebebi" olarak iş dünyası temsilcilerinin yüzde 54,8'i bu konudaki cezaların az olmasını, yüzde 12,7'si dizilerdeki kadına yönelik şiddetin kötü örnek oluşturmasını görüyor.
"Bedelli askerlik eşitliğe aykırı"
Araştırmanın en ilginç sonuçlarından biri de bedelli askerlik konusunda geldi. Ekonomik durumu iyi olanların başvurabildiği bedelli askerliği, iş dünyası temsilcilerinin 43,8'i eşitliğe aykırı buldu. Deneklerin yüzde 36,4'ü bedelli askerliği gerekli bir uygulama olarak değerlendirirken, yüzde 17,5'i "bedelli olsa da olur olmasa da olur" dedi. Yüzde 2,3 ise bu konuda fikir beyan etmedi.
Van'da meydana gelen depremin ardından düzenlenen yardım kampanyaları yüzde 34,8 oranında yeterli bulunurken, yüzde 50,6 bu yardımların devam etmesi gereğini vurguladı. Yüzde 11,8 ise yardımları yetersiz buldu.
"Cumhurbaşkanı Erdoğan olur"
İş dünyası temsilcileri, "Sizce önümüzdeki dönem Cumhurbaşkanı kim olur?" sorusuna ise, yüzde 11,3 oranında Abdullah Gül, yüzde 66,4 oranında Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 7,6 oranında Deniz Baykal, yüzde 4,1 oranında Bülent Arınç, yüzde 4,1 oranında Devlet Bahçeli, yüzde 3,2 oranında da Kemal Kılıçdaroğlu cevabını verdi.
Araştırmada, kamuoyunda "şike yasası" olarak bilinen kanunu yerinde bulanların oranı yüzde 24,4, cezaları ağır bulanların oranı yüzde 59,5, cezaları yetersiz bulanların oranı yüzde 13,8 olarak gerçekleşti.
"Ermeni iddialarına ilişkin yasa insanlık dışı"
Araştırmada, "Fransa Meclisinin kabul ettiği, sözde Ermeni soykırımı iddialarının reddini suç sayan yasa teklifini" nasıl değerlendirdikleri de soruldu.
Katılımcıların yüzde 77,9'u bu kararı insanlık dışı bulduğunu, yüzde 18,2'si iddiaların reddedilmesi gerektiğine inandığını, yüzde 2,3'ü kararın ciddiye alınmaması gerektiğini kaydetti.
İş dünyası temsilcilerinin yüzde 35,8'i, karar nedeniyle Türkiye'nin Fransa'yla ekonomik ilişkileri durdurması, yüzde 27,3'ü karardan dönülmesi için çalışmalar yapılması, yüzde 19,6'sı Fransa'ya ait hiçbir üretimin Türkiye'ye girmesine izin verilmemesi, yüzde 14,9'u Türkiye'nin dış dünyaya kendini anlatması gerektiğini belirtti.
Bu konularda ilginizi çekebilir