İş dünyasına göre gecikmiş bir karar

Türk iş dünyası S&P'nin Türkiye'nin yerel para cinsinden kredi notunu yükseltemesinin geç verilmiş bir karar olarak değerlendirdi; Türkiye'nin yatırım yapılabilir bir seviyeye kısa sürede gelmesi gerektiğini vurguladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un (S&P), Türkiye'nin yerel para cinsinden kredi notunu iki basamak artırması piyasalarda adeta bayram havası yaratırken, ekonomi yönetimi ve iş dünyasından da olumlu tepkiler geldi. Yapılan değerlendirmelerde S&P'nin hamlesi ‘gecikmiş' olarak nitelendirilirken, Türkiye'nin yatırım yapılabilir bir seviyeye kısa sürede gelmesi gerektiği vurgulanıyor.

Bakan Çağlayan: Diğer notumuz da yakın zamanda artacak

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, dünyada pek çok ülkenin notunun düşürüldüğü bir ortamda Türkiye'nin kredi notunun arttırılmasının, Türkiye'nin dünya ekonomisindeki gücünü, dünyanın gelişen yıldızı olduğunu gösterdiğini belirtti.

Çağlayan, yerel para cinsinden notun artırılmasının yanı sıra görünümün de pozitif olarak belirlenmesinin, bundan sonraki dönemde de yabancı para cinsinden kredi notunun artacağına işaret ettiğini bildirdi.

Çağlayan, açıklamasına şöyle devam etti:

"İnanıyorum ki yakın zamanda BB (görünüm pozitif) olan Türkiye'nin yabancı para cinsinden kredi notu yatırım yapılabilir düzeye yükselecektir. Bunun sonuçlarını önümüzdeki dönemde rahatlıkla görebileceğiz. Bu not artırımının Türkiye'ye doğrudan yabancı yatırım girişlerinin artmasına neden olacağına inanıyorum. 2011 yılının ilk 7 ayında 9.1 milyar dolar olarak gerçekleşen doğrudan yabancı yatırım tutarı da bu gelişmelerin ön habercisidir. Bu gelişme sadece doğrudan yabancı yatırımlar açısından değil, portföy yatırımları açısından da Türkiye cazibe merkezi haline gelecektir. İstanbul;un bir finans merkezi olmasına destek olacaktır.”

Bakan Ergün: Artık güneş balçıkla sıvanmıyor

Kararı geç kalınmış olarak değerlendiren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ise "Kredi derecelendirme kuruluşları, S&P de dahil olmak üzere Türkiye'ye karşı hep cimri davrandılar. Bu not artışı Türkiye'nin göstermiş olduğu yüksek performanstan kaynaklanıyor. Artık bir nevi güneş balçıkla sıvanmıyor" dedi.

Ergün, "Kredi derecelendirme kuruluşları, Standard and Poor's da (S&P) dahil olmak üzere Türkiye'ye karşı her zaman söylediğimiz gibi aslında cimri davrandılar. Türkiye ile mukayese bile edilemeyecek bir çok ülkeye daha olumlu notlar ve görünümler sunarken Türkiye konusunda maalesef şimdiye kadar çok hasis davrandılar. Bundan da her zaman şikayetçi olduk. Bu hasis davranışın bir nevi tersine dönmüş olması, Türkiye'nin göstermiş olduğu yüksek performanstan kaynaklanıyor. Artık bir nevi güneş balçıkla sıvanmıyor. Saklayacak bir yönü kalmıyor hadisenin ve onlar da kredi notunu artırma istikametinde hareket ediyor” şeklinde konuştu.

TÜSİAD: Başarıların uzun süre geciken bir tasdiki

Not artırımının, elde edilen başarıların uzun süre geciken bir tasdiki niteliğinde olduğunu söyleyen Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, "Bu tasdik aynı zamanda, doğru politikalar ve adımlar sürdürüldüğü takdirde ülkemizin 10 yıl içinde gelebileceği yere de işaret etmektedir" dedi.

Türkiye ekonomisi açısından ulaşılan bu tarihi noktanın, Türkiye ekonomisinin gücünü, küresel geçerliliği olan bir ifadeyle ortaya koyduğuna işaret eden Boyner, şunları kaydetti:

"Önemli bir bölümü hükümetimize ve ekonomi yönetimine atfedilmesi gereken bu başarının diğer temel aktörleri ise, ülkemiz ekonomisinin itici gücü yatırımcılarımız, girişimcilerimiz ve her krizden sonra gücünü ve inancını kaybetmeden geleceğe yönelen fertlerimizdir. TÜSİAD olarak inanıyoruz ki, ekonomimize olan güvenin korunması, yapısal reform çabalarının devam ettirilmesi, makroekonomik ve finansal istikrarın daha da güçlendirilerek sürdürülmesi, bugün ulaştığımız noktayı ülkemiz ekonomisi için büyük bir sıçrama basamağına dönüştürebilir."

TİM: Türkiye'nin başarı hikayesi tescillendi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyükekşi,  "Biz TİM olarak, Türkiye'nin sorunlar yaşayan Avrupa'dan ayrıştığını ve kendi başarı hikayesini yazdığını ifade ediyorduk. S&P'un not artımı Türkiye'nin bu başarı hikayesinin tescillendiğini göstermektedir" dedi.

Büyükekşi, not artımının arkasından Türkiye'ye yönelik doğrudan yabancı sermaye girişinde artış beklediklerini de ifade ederek, "Bunun yanı sıra, büyük projelerin finansmanı için de daha uygun şartlarda kaynak bulmak mümkün olacaktır. Not artımının, Türkiye'nin 2023 yılında dünyanın 10. büyük ekonomisi olması ve 500 milyar dolar ihracat hedefini yakalaması için de önemli bir adım olduğuna inanıyoruz. Türkiye, son yapısal sorunu olan cari açığı da ihracat odaklı rekabetçi bir yapı ile aştığı takdirde A ve yukarı notları da alacaktır" dedi.

İTO: Türkiye yatırım yapılabilir ülkeler seviyesine çıktı!

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, S&P'nin Türkiye'nin notunun yükselttiğini ve not görünümünü de pozitif olarak belirlediğini, bunun da "Türkiye yatırım yapılabilir ülkeler seviyesine çıktı" manasına geldiğini söyledi. Yalçıntaş, "Notumuzun yatırım yapılabilir ülke seviyesine çıkması demek, uzun vadeli fonların ülkemize gelişinin kolaylaşması demek. Bu da cari açığın finansmanında nispeten kırılganlık yaratan kısa vadeli fonlar yerine uzun vadeli fonlar alacaktır ve cari açığın yarattığı kırılganlık derecesi azalacaktır" dedi.

MÜSİAD: Şaşırtıcı bir karar değil

Kararın kendileri açısından şaşırtıcı olmadığını belirten Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, S&P'nin Türkiye'nin notunu artırma kararıyla ilgili, "Bu puan artışı yurt dışında yatırım yapmak için böyle bir hamleyi bekleyen ülkeler ve yatırımcılar açısından oldukça önemli bir işaret olacaktır" dedi.

Vardan, kendileri açısından şaşırtıcı olanın bu notun, diğer ülkelerin notu düşürüldüğü halde Türkiye'nin notunun geç yükseltildiği konusu olduğunu belirterek, “Bu not artırımını muhtemelen diğer kredi derecelendirme kuruluşlarına da örnek olacaktır ve onlardan da benzer not artırım haberleri alabiliriz diye düşünüyorum. Türkiye'nin ekonomideki gelişmesini inceleyen izleyen yatırımcılar, finansörler için bu önemli bir güven kaynağı olacaktır. Yatırım yapmak durumunda bekleyen firmaların yatırım kararı almasında itici bir güç olacaktır" diye konuştu.

SPK Başkanı: Daha fazla artırılabilirdi

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, kararı olumlu değerlendirdiklerini, sermaye piyasaları ve finans piyasaları açısından olumlu bir haber olduğunu söyledi.

Akgiray, "İsabetli bir karar. Benim şahsi görüşüm daha da çok artırılabilirdi. Benim için sürpriz olmadı. Gecikmiş ama yerinde bir hareket. İleri yöne doğru daha da iyi olabileceğini düşünüyorum" dedi.

Türkiye'nin ayrışacağını düşündüklerini, bunun da o yönde bir hareket olduğunu ifade eden Akgiray, "Not artışı demek, TL cinsinden Türkiye yatırım yapılabilir ülke grubuna girdi. Bu şekilde girecek olan para yatırım parasıdır. Cari açığı geçici olarak değil kalıcı olarak azaltıcı bir etkisi olacaktır" diye

Zorlu: Avrupa zordayken Türkiye için çok daha önemli

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, S&P'nin not artırımı kararının Türkiye ve iş dünyası açısından çok olumlu olduğunu vurgulayarak, "Avrupa ülkeleri bu kadar zor bir durumdan geçerken, bizim notumuzun yükselmesi Türkiye için çok daha önemli..." dedi.

Türkiye'nin notunun yükselmesi sayesinde daha ucuz kredi kullanabilecek duruma geleceğini Zorlu, Avrupa ülkelerinin içinde bulunduğu duruma dikkati çekti.

Özilhan: Türkiye bunu çoktan hak etmişti

Kararın Türkiye'nin önünü açacağını, yeni yabancı sermayenin gelmesini hızlandıracağını dile getiren Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan ise, "Diğer problemli ülkeleri gö zönüne aldığınızda, Türkiye bunu çoktan hak ediyordu. Türkiye, bu kararla yatırım yapılabilir bir ülke sınıfına geçecektir" diye konuştu.

Kibar: Türkiye yatırım yapılabilir seviyeye gelmeli

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi ve Sanayi, Hizmetler ve Tarım Komisyonu Başkanı Ali Kibar, "Esasında verilmiş olan bu karar, gecikmiş bir karardır. İş dünyası olarak Türkiye'nin yatırım yapılabilir bir seviyeye kısa sürede gelmesini bekliyoruz" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir