İş dünyasından buruk bayram mesajı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, Müslüman ülkelerde yaşanan sancılı süreç nedeniyle İslam coğrafyasının Kurban Bayramı'na buruk gireceğini belirterek, Türk halkının paylaşma hassasiyetinin bu bayram sıkıntılı ülkelere odaklanacağını söyledi 

Mısır, Suriye, Irak ve Filistin'in halklarının kardeş milletlerden oluşmasının yanı sıra bu ülkelerle olan din kardeşliğinin en kuvvetli bağ konumunda bulunduğunu anımsatan Olpak, bu ülkelerde halkın iradesine darbe vurulduğuna işaret etti. 

Dünyada ekonomik ve siyasi kutuplaşmaların etkisiyle meydana gelen darbelere dikkati çeken Olpak, "Fakirlik, açlık, insanca yaşama hakkından ve imkanından mahrumiyetin yanı sıra doğrudan işkence ve cinayetlerin hedefi olma durumu söz konusu. Bu eza ve cefayı sadece İslam coğrafyasında değil, dünyanın birçok yerinde görüyoruz. Aslında sadece Müslümanlar'ın değil, her inançtan insanın zalimlerin zulmü altında inlediğini görmezden gelemeyiz" ifadelerini kullandı. 

Darbeci zihniyetleri ve halkına baskı kurarak iktidar olmaya çalışan yapıları iş dünyası olarak her zaman reddettiklerini anlatan Olpak, bu yıl kurbanların belirli bir yere gönderilmesi için telkinde bulunmasının söz konusu olmadığını söyledi.  

Olpak, kurban kesme imkanı ve fırsatı olan müslümanların önceliklerini unutmadan, ihtiyaç sahipleri her neredeyse onlara ulaşmanın en doğru adreslerini bulacağını aktardı. 

"İş dünyası iyilik için çalışmak, üretmek, kazanmak ve paylaşmakla yükümlü" 

Olpak, halk iradesinin egemen olduğu yönetimlerin iktidar olmasının tek temennileri olduğunu ifade ederek, "Türkiye'nin geçmişinde bu kardeş halkların ve ülkelerin yeri nasıl önemli ve özel olduysa bundan sonra da bu kardeşlik bağı devam edecektir. Halklarımız arasında ya da ülkelerimiz arasında bugün yaşanan problemler telafi edilemeyecek hasarlar bırakamayacaktır" dedi. 

MÜSİAD olarak bu Kurban Bayramı'nda da zor durumdaki Müslüman ülkelere yardımcı olmak adına üyeler bazında çeşitli destekleri sağlayacaklarını kaydeden Olpak, sözlerini şöyle tamamladı:  

"İnancımız gereği, yeryüzünün huzur ve barış içinde olmasını istiyoruz. Buna mecburuz zaten. Kimin zulme maruz kaldığından daha çok bununla ilgileniyoruz aslında.  

Bizler de iş dünyası olarak iyilik için çalışmak, üretmek, kazanmak ve paylaşmakla yükümlüyüz. İyilikten ve adaletten yana olmakla yükümlüyüz.  

Acı ve gözyaşı yerine sevinç ve huzur dolu bayramlara kavuşturması dileğiyle Cenab-ı Hakk'a dua ediyor, İslam aleminin ve ülkemizin Kurban Bayramı'nı tebrik ediyorum." 

"Umudumuz bölgedeki dönüşümün sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi" 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise İslam ülkelerinin içinde bulunduğu coğrafyanın uzun bir süredir değişim ve dönüşümün içerisinde olduğunu belirterek, "Geçiş döneminde çok fazla sorun yaşansa da, bölgedeki bu değişim tamamladığında normalleşmenin sağlanacağına inanıyoruz. Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da yaşanan bu karışıklıkların devam etmesi bizleri oldukça üzüyor. Ancak biliyoruz ki tüm geçiş dönemleri gibi bunun da bir sonu olacak. Beklentimiz bu dönüşümün sağlıklı bir şekilde olması, demokrasi ve piyasa ekonomisi kültürünün işlerlik kazanması" diye konuştu. 

Türkiye'nin, bölgenin kilit aktörü ve önemli bir uluslararası oyuncusu olduğuna değinen Büyükekşi, 76 milyon insanla ortak bir kültürü ve medeniyeti paylaştıklarını, birlik ve beraberliği pekiştirerek hem ticari hem de ekonomik olarak büyük gelişmeler kat ettiklerine dikkati çekti. 

Büyükekşi, geçen yıl 390 milyar dolarlık dış ticaret hacmi ve 786 milyar dolarlık milli gelire ulaşıldığına işaret ederek, beklenti ve umutlarının bölgedeki dönüşümün sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi ve tüm halkların barış içinde yaşayıp, huzur dolu nice bayramların görülmesi olduğunu söyledi. 

Kurban yardımlarının ihtiyaç sahiplerine gönderilmesi gerektiğini ve bu noktada kurban yardımlarının Türkiye'ye sığınan Suriyeliler'in yaşadığı mülteci kamplarına da gönderilebileceğini düşündüklerini belirten Büyükekşi, "Afrika'dan Ortadoğu'ya, Orta Asya'dan, Balkanlar ve Kafkasya'ya Türkiye'nin hamilik yaptığı diğer ülkelere de kurban yardımları gönderilebilir" ifadesini kullandı.  

Büyükekşi, bölgede yaşanan gelişmelere bakıldığında bir ülkedeki huzur, barış ve refahın oldukça önemli olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin istikrar içinde büyüyen, gelişen, gelirin adil dağılımı yolunda aşamalar kaydeden bir ülke olduğunu ve Türkiye'nin bu kazanımlarını derinleştirilerek geliştirmesi gerektiğini kaydetti. 

Mehmet Büyükekşi, "Kurban Bayramı'nın İslam alemine ve bütün insanlığa huzur, barış ve mutluluk getirmesini diliyor, herkesin bayramını tebrik ediyorum" dedi. 

"Üzüntüsüz, sıkıntısız bayramlar yaşanmasını temenni ediyorum" 

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca ise, son yıllarda İslam dünyasının üzerindeki kara bulutların dağılmadığını belirterek, "Kurban Bayramı umarım hayırlara vesile olur. Üzüntülü girdiğimiz bu bayramı sevinçle tamamlarız diye temenni ediyoruz" dedi. 

Kurban Bayramı'nda Müslümanlar'ın kesmiş olduğu kurbanların çeşitli kurumlar ve cemiyetler vasıtasıyla İslam dünyasına dağıtıldığını ifade eden Koca, ete ulaşma konusunda sıkıntı çeken ülkelere daha organize bir şekilde dağıtım yapılması ve bu sıkıntının ortadan kaldırılması gerektiğini vurguladı. 

Koca, ASKON olarak bu tip yardım kuruluşlarına gerek üyelik gerekse fiili olarak yardım yaptıklarına dikkati çekerek, "Bizzat kendi yerlerine de giderek dağıtım yapan arkadaşlarımız da var. Türkiye'deki birtakım dernekler ve özellikle Türkiye'deki yardım kuruluşları vesilesiyle gitmesek de oralara yardım ediyoruz. Gittiğimiz ülkelerde bizzat nezaret ediyoruz" dedi. 

Daha üzüntüsüz, sıkıntısız bayramlar yaşanması temennisinde bulunan Koca, üzüntülü girilen bu dönemden, sevinçle çıkılmasını istediklerini sözlerine ekledi. 

"Kurbanlarımızı ciddi sıkıntılar bulunan Müslüman ülkelere göndermemiz lazım" 

İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz da, İslam aleminin Kurban Bayramı'na yarım bir heyecanla gireceğini belirterek, "Bayramın sevincini yaşamaktan yoksun bir vaziyetteyiz. Arakan, Hindistan, Suriye, Mısır, Somali başta olmak üzere dünyanın neredeyse bütün Müslüman ülkelerinde bir problem var" dedi. 

Bu manzarayı gördükten sonra Kurban Bayramı'nı sevinçle karşılamanın mümkün olmadığını dile getiren Kopuz, bayramın buruk bir sevinç içerisinde geçeceğini söyledi. 

Kopuz, kurban hisselerini yurt dışına gönderen yardım kuruluşlarının bulunduğuna dikkati çekerek, Türk halkının kurbanlarını sıkıntı içerisindeki bu ülkelere gönderme noktasında hassas davranacağını kaydetti. 

"Yardımlaşma, Türkiye'deki her Müslüman'ın duyarlı olduğu bir konu. Kurbanlarımızı şu anda ciddi sıkıntılar içerisinde bulunan Müslüman ülkelere göndermemiz lazım. Suriye sınırında çadırlarda yaşayan insanların acılarını da bir nebze hafifletmek için kurbanların oraya da dağıtılması gerekir" diyen Kopuz, Suriye'ye gidip kurbanların dağıtılmasındansa sınırdaki misafirlere verilmesinin daha güvenli olduğunu belirtti. 

Kuruluş olarak önümüzdeki dönemlerde bir yardım kampanyasına dahil olabileceklerinin sinyalini veren Kopuz, "İleride bunu organize edebiliriz. Kızılay'la bu yönde bir çalışmamız olabilir. Çünkü Kızılay'ın imkanları daha geniş. Önümüzdeki dönem Kurban Bayramı'nda bununla ilgili bir çalışmamız olacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.