İş fikri olanlara Fonların Fonu kuruluyor

Fikri olup parası olmayana can suyu verip onu iş planlarını doğru kurup yönetmelerinde yardımcı olacak bir Fonların Fonu kuruluyor. İşdünyasının önemli temsilcilerinin çalışmalarını yürüttüğü Fon'a "devletin bir, özel sektörün iki koyması" hedefleniyor. A

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İş dünyasının önemli temsilcileri, girişimcilere destek olacak bir fon kuruyor.

Fona kamu desteği de hedefleniyor. Ali Sabancı'nın başkanlığını yürüttüğü TOBB Genç Girişimciler Kurulu, Aynur Bektaş'ın başkanı olduğu Kadın Girişimciler Kurulu ve iş dünyası temsilcileri, fikri olup sermayesi olmayan  girişimciler için "Fonların Fonu" adıyla imza atılacak oluşuma ilişkin detayları Sanayi Bakanı Nihat Ergün ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile de görüştü. Ali Sabancı, "Ankara bu işte bizden önde. Sanayi Bakanı Ergün 'Fonların Fonu'nun sunumunu anlatırken Silikon Vadisi örneğini verdiğimizde '6 ay önce oradaydım, bazı nüanslar var' diyecek kadar işi biliyordu" dedi.

Önceki akşam 14-20 Kasım'da yapılacak Girişimcilik Haftası'nın tanıtımı için Ali Sabancı'nın Beylerbeyi'ndeki evinde yapılan sohbet toplantısında ev sahibi Ali Sabancı, Türkiye'de tarifli girişimci sayısının toplam nüfusta yüzde 6'lık payının son üç yılda yüzde 8'lere çıktığını belirterek, "Yüzde 2 için mi uğraştınız diyebilirsiniz. Ama heves oluşuyor gibi. Kamu da bu konuda gayret gösteriyor ve açıkça söylemek gerekirse bizden bir adım öndeler" diye konuştu.

Kamunun katkısı yabancı yatırımcıları cezbeder

Sabancı, Fonların Fonu adı altında kurulmak istenen oluşumu şöyle anlattı: "Fon, erken aşama girişim sermayesi olarak adlandırılan ve bu işe ilk başlayan, fikri olup parası olmayana can suyu verip onu iş planlarını doğru kurup yönetmelerinde yardımcı olunması fikri üzerine geliştiriliyor. Dünyada da erken aşamaya ilgi artıyor. Çok küçük sermayelerle iyi fikirlerin ortaya çıkmasına yardımcı olan bu sistemle ilgili olarak bir heyetle Ankara'da seçimden önce Sanayi Bakanı Nihat Ergün, iki hafta önce de Ali Babacan'la görüştük."

İşsizlik patlamaya hazır bomba, ilacı girişimcilik

Ali Sabancı, Türkiye'de her yıl işgücüne katılan 800 bin kişiye iş bulunması gerektiğini aksi halde bunların patlamaya hazır bomba olduğunu belirtti ve ekledi: "Bu sorunla baş etmede girişimciliğin çok önemli yeri var."

Turkven'in yönetici ortağı ve Genç Girişimciler Kurulu üyesi Göktekin Dinçerler ise yeni oluşumla ilgili şu bilgileri verdi:

"Fona devlet bir, özel iki koyacak. Fonların Fonu, bu işi bilen yerli-yabancı 5-6 fona iştirak edecek. Diyelim ki bir fon yatırımcıları iknaya çalışıyor. Kamu da 'biz sizin stratejinizi beğendik, sermaye koymaya hazırım' dediğinde bu fon daha ikna edici olacak. 100-150 milyon dolar kamudan gelirse özelden 300-450 milyon dolar gelecek. Ancak bunlar dediğimiz gibi ayrı ayrı fonların olacak. Bu para fonların cebinde olmayacağını özellikle belirteyim. Örneğin kamunun ortak olma kararı aldığı A Fonu, bir girişimciye diyelim ki 3 milyon dolar yatırım yapmaya karar verdiğinde kamu da 1 milyon dolar çıkaracak. Bir fonun kurulması 1 yıl civarında sürüyor. Girişimciyi bulup parayı dağıtması ise 3-4 yılı buluyor. Yani kamunun harcayacağı 100-150 milyon dolar yılda 25-30 milyon dolarlık ödemelerle olacak. Üstelik unutmayın özel sektör kamunun iki katı risk alacak."

Sabancı bu noktada TPG örneğini verdi:

"Teksas Pasific Group'un (TPG) Mey İçki'deki satışını düşünün. O karlı satıştan (TPG 7 yıl önce 292 milyon dolara aldığı Mey İçkiyi 3.3 milyar liraya satmıştı) sonra gelmeye niyeti olmayan yatırımcılar bile gelme kararlarını gözden geçirmeye başladı. Kamunun da bu işin içinde olduğunu görürse 'Fonların Fonu'na katılmak için onlar da gelir."

Girişimcilik Haftası Konferansı'nı Türkiye'ye getirmek hedefleniyor

TOBB Genç Girişimciler Kurulu Üyesi ve Coton Yönetim Kurulu Üyesi Gülden Yılmaz dünyada 8, Türkiye'de 3 yıldır düzenlenen Girişimcilik Haftası'nın bu yıl 124 ülkede eş zamanlı kutlanacağını hatırlattı. Girişimcilik Haftası'nın ardından 124 ülkede neler yapıldığının anlatıldığı ana konferansın bu yıl İngiltere'nin Liverpool kentinde yapılacağını belirten Yılmaz "Gelecek yıl bu konferansın İstanbul'a getirilmesi için çalışacağız" dedi. Türkiye'de de Girişimcilik Haftası 14-20 Kasım arasında bu yıl üçüncü kez kutlanacak. Türkiye'de Endeavor, TOBB Genç ve TOBB Kadın Girişimciler evsahipliğinde 81 ilde etkinlikler yapılacak. 2009'da yapılan ilk Girişimcilik Haftasının 6, geçen yıl yapılan ikincisinde 38 ilde yapılan etkinlikler bu yıl 81 ilin tamamında olacak şekilde yaygınlaştırıldı. 124 ülkede aynı anda yapılan haftanın Türkiye ayağı 14 Kasım'da İMKB'de gong çalma töreniyle başlayacak. 200'den fazla paydaş ve 250 fikir önderinin desteği ile 400'ün üzerinde etkinliğin olacağı haftada, ilk kez forum yapılması kararı alındı. Forumun konuşmacısı ise Grameenphone adlı şirketin kurucusu Iqbal Quadir olacak.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir