İş sürekliliği için bulut yedekleme stratejileri
İster bulut servis kesintilerinden yüzünden ister doğal felaketler yüzünden bulut bilgiişlem kabus olabileceği gibi IT organizasyonunuz için bir kurtarıcı da olabilir.
Aydın ÇETİNER
İSTANBUL - Bulut tabanlı depolama hızlı bir biçimde tedarik edilebilen ve asgari çabayla terk edilebilen, paylaşılan bir depolama havuzuna talebe bağlı network erişimidir.
Acronis APAC Başkanı Bill Taylor Mountford’a göre, "Bulut tabanlı depolama bir felaket anında herhangi bir kurtarma yapamayacaktır." Bulut veri yedekleme ise yedekleme ve kurtarma için online veri depolamasıdır. Bu, verilerin buluta yedeklenmesi veya bulutta saklanan verilerin yedekleri anlamına geliyor.
"Bu ikisi çok farklı şeyler," diye konuşuyor CA Technologies’in yazılım mühendisliği başkan yardımcısı Manmohan Jain. "İlkinde yedekleme hedefinin bulut depolama olduğu bir yedekleme ve kurtarma çözümü söz konusu. İkincisi ise verinin bulut üzerinde korunmasıyla ilgili; örneğin Amazon Web Services EC2 veya S3, Windows Azure veya diğer herhangi bir bulut depolama sağlayıcısının elastik disk bölümlerinde saklanan veriler. O anlamda bulut veri yedekleme bulutta saklanan verilerin şuralara yedeklenmesi anlamına gelebilir: 1) Şirket içinde, 2) Bulutun kendi içinde ve 3) Bir buluttan diğerine."
Bulut veri yedekleme sadece depolama değil bir uygulamadır ve herhangi bir organizasyonun veri koruma sistemi için hayati bir bileşendir, şeklinde konuluyor Hitachi Data Systems yönetilen servisler direktörü Andrew Sampson. "Yedekleme ile neleri yedekleyeceğiniz ve ne sıklıkta yedekleyeceğinizi seçmenize izin veren bir fonksiyonellik elde ediyorsunuz. Bulut veri yedekleme onlara ulaşmanıza ve hatta online olarak arama yapmanıza imkan tanıyor. İyi bir bulut yedekleme sistemi aynı zamanda raporlama ve diğer başka özellikler de sağlar."
Daha teknik bir anlatımla bulut veri yedekleme, tanımlanmış bir zaman dilimi için sık erişilen kritik sunucu/SAN verilerinin teyp veya disk tabanlı kopya yönetimi ile paralel çalışıyor. "Bu, felaket
durumunda hızlı kurtarma, veri koruma ve sistemin sürdürülmesini sağlıyor," şeklinde açıklıyor Verizon Global Strategic Services’ın bulut ve IT servisleri uygulama müdürü Ray Mac- Quillan.
"Oysa bulut tabanlı depolama, arşivleme gibi fonksiyonlar dahil olmak üzere daha az kritik olan veya nadiren erişilen veriler (Tier 2 veya Tier 3) için talebe bağlı bir Web tabanlı depolama altyapısı." Diye ekliyor McQuillan.
Bulut yedekleme stratejileri
Altı bulut servis sağlayıcısı aşağıdaki 10 bulut veri yedekleme stratejisini sunuyor.
Fakat organizasyonunuz hangi stratejiyi benimserse benimsesin, "Konvansiyonel bir yedekleme senaryosunun tüm faktörleri bulut bilgiişlem için de geçerli. Biz yedekleme ve kurtarma için kullanılan en iyi pratiklerin uygulanmasına cesaretlendiriyoruz," şeklinde konuşuyor Fujitsu Avustralya ve Yeni Zelanda’nin çözümler ve bulut servisleri grup direktörü Cameron McNaught.
1. Özel iş gereksinimlerinin belirlenmesi. Bir yandan müşterinin özel iş gereksinimlerini belirlerken danışma sürecinin bir parçası olarak bulut veri yedekleme için bir çözüm tanımlama.
2. TCO analizi gerçekleştirme. Bir bulut veri yedekleme servisine yönelmeden önce IT organizasyonları bir TCO (toplam sahip olma maliyeti) analizi gerçekleştirmeli ve bir bulut veri yedekleme servisine geçiş için geri ödeme periyodu belirlemeli. Arşivleri entegre edebilen bir sağlayıcı kullanın. Bu sayede veri setlerini bir yedekleme planından arşiv planına aktarabilirsiniz ve online arama ile kurtarma fonksiyonelliği kazanırsınız. Ayrıca sağlayıcınızın iyi yönetim süreçlerine, kaliteli raporlamaya, güvenli işletme ve bağlantıya sahip olduğundan emin olun.
3. Tedarikten önce test edin. Ona ihtiyaç duymadan çok önce bulut veri yedekleme hazırlığını gerçekleştirin.
4. Yedek verileri şifreleyin. Güvenlik bulut bilgiişlem ve bulut servislerinin tüm yapılarında temel bir sorundur. Güvenlik ve gizliliği sağlamak için her zaman şifrelenmiş yedekleri kullanın.
5. Yönetim ve uyumluluk kurallarını takip edin. Her zaman yönetim ve uyumluluk kurallarını takip ettiğinizden emin olun. Örneğin farklı ülke veya bölgeler dahil olduğunda verilerin nereye gönderileceği ya da nerede saklanacağıyla ilgili mevzuat uyumlulukları ya da verinin saklama periyotlarıyla ilgili uyumluluklar.
6. Toplu veri aktarım süreci yönetimi. Veri merkezi çalışanları, verilerin toplu olarak taşınabilir ortamlarla yerine taşındığı toplu veri aktarımı süreç ve prosedürlerine
aşina olmalı. Büyük veri yedekleri için hızlı veri kurtarma gereksinimi söz konusu olduğunda bu seçenek kritik olacaktır. Ayrıca müşteri veri aktarım süreci için iyi bir yönetime sahip olmalıdır; kimin taşınabilir depolama ortamını teslim alacağı ve kime bilgi verileceği gibi.
7. Yerel ve uzakta yedekleyin. Sık sık geri alınan veriler hem yerinde hem de bulut depolama üzerinde yedeklenmelidir. Çünkü yerinde yedekler hızlı kurtarma sağlarken, uzak kopyalar felaket kurtarma amaçları için kullanılabilir. 8. Genel erişimi sağlamak için yerel yedekleme yapın. Eğer verileri buluta yerleştirmenin amacı genel erişim sağlamak içinse, buluta göndermeden önce verileri yerel olarak yedekleyin. 9. Birden çok sağlayıcıyı irtibatlayın. Eğer karşılayabilirseniz, riskleri azaltmak için çok önemli ve kritik verilerinizi birden çok sağlayıcıda yedekleyin. Bu size önemli zamanlarda bir sağlayıcının servis verememesi durumunda fazladan bir güvenlik seviyesi kazandırır. 10. Veri birlikte işlerliğini temin edin. Yedeklenen verilerin yerine ve/veya farklı bir bulut sağlayıcısına kurtarılabileceğinden emin olun.
"İyi bir yedekleme stratejisi, kademeli bir yedeklemeyi, operasyonel kurtarma için yerinde yedeklemeyi, felaket kurtarma için de uzak ve bulut yedeklemeyi içerir," şeklinde konuşuyor Acronis’den Taylor-Mountford.