İş ve yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik yeni bir büyüme politikasına ihtiyaç var
A. Akgün ALTUĞ / SATSO Yönetim Kurulu Başkanı
Ülkemiz, demokrasinin vazgeçilmez kuralı olan bir seçim sınavından daha başarıyla geçmiş bulunmaktadır. Siyaset dünyası adına içersinde birçok mesajlar barındıran seçimlerin ardından ülkemizin ekonomik göstergelerini yukarı doğru çevirecek kararların bir an önce uygulanmaya konması hiç şüphesiz halkımızın ve iş dünyasının en önemli beklentisidir. Özellikle iş dünyası orta ve uzun vadeli önceliklerin tespit edilerek üretimi canlandırıcı kararların ivedilikle alınmasını beklemektedir.
Bu doğrultuda ülkemiz genelinde gerçekleşen seçim sonuçlarının tüm ülkemize, halkımıza ve Türk iş alemine hayırlı ve uğurlu olmasını diliyor ve reel sektörün bir temsilcisi olarak seçimi kazanan tüm adaylara yeni görev dönemlerinde başarılar diliyoruz.
Yerel seçim sürecinin tamamlanmasının ardından küresel bağlamda yaşanan krizin ülkemizdeki etkilerini en aza indirecek ve iş aleminin verimliliğini artıracak ve bu artışın devamlılığını sağlamayı amaçlayan tedbirler alınması yönünde hızlı bir çalışma yapmaları beklenmektedir. Bu doğrultuda iş aleminin gerek hükümetten ve gerekse yerel yönetimlerden acil beklentileri bulunmaktadır. Hükümetten beklentilerde öncelikle istihdam daralması ve üretim kayıplarına önlem alınmalı, ihracatın rekabet koşulları iyileştirilmeli, AB'ye uyum sürecindeki reformlar hızlı bir şekilde tamamlanmalı, iç talebi destekleyici kontrollü para ve maliye politikalarına öncelik verilmeli, global krizin etkisini iyice hisseden iş dünyası ve ülke ekonomisini tedavi edici politikaları uygulamaya koyacak yeni adımlar atılmalıdır. İş ve yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik yeni bir sürdürülebilir büyüme politikasına ve iş yaşamı üzerindeki vergisel yükleri hafifletici tedbirlere ihtiyaç vardır. Diğer yandan üretim üzerindeki maliyetleri düşürücü tedbirleri de yeniden ele almak gereklidir. Ayrıca KOBİ'lere kredi verme şartları kolaylaştırılmalı ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'lerinde kredi imkanlarından yararlanmalarını sağlayıcı tedbirler alınmalıdır. Yerel seçimlerden önce başlatılan krizi çözmeye yönelik ekonomik paket uygulamalarına üretimi özendirici, istihdamı artırıcı yeni tedbirler ilave edilmelidir.
Ekonomide orta ve uzun vadeli kalıcı önlemlerin alınmasına ihtiyaç duyulan şu günlerde yerel yönetimlerin özellikle sivil toplum kuruluşları ile bir güç birliği yapması, bu güç birliği sonucunda ortaya çıkan sinerji ve ortak akıl doğrultusunda hareket ederek ilimiz sanayici ve işadamlarının global rekabet ortamında ayakta kalabilmeleri adına yapılacak hizmetlere hız verilmesi gerekmektedir.
Sakarya ilinin bulunduğu coğrafik konum ve ülke ihracatındaki yeri göz önüne alınarak yaşanabilir ilk 10 il arasında yer alabilmesi için herkesin taşın altına elini koyması gerekmektedir. Yapılan seçimlerin ardından yerel yönetimler ve ilimizdeki meslek odaları ile tüm sivil toplum örgütlerinin "birlikte yönetim" anlayışında birleşerek ilimizin var olan öncelikli sorunlarının çözümü yönünde elbirliği ile çalışmalar yapmaları elzemdir.
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak; karşılıklı diyalog, işbirliği ve güçbirliği içinde kentin her türlü sorununun çözüleceğine, birlik ve bütünlük içinde engellerin aşılacağına inancımız tamdır. Bir bütün ve tek vücut olarak hareket edildiğinde ilimizin ulusal ve uluslar arası anlamda bir marka olamaması için hiçbir engel yoktur.