İş yatırım, şirket ve fonları Londra'da buluşturdu

Hidden Riches 2010 Konferansı'na katılan şirketlerden THY'nin Yönetim Kurulu üyesi Erol, kül bulutu nedeniyle THY'nin çok büyük bir kaybı olmadığını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - İş Yatırım'ın, İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlediği "Hidden Riches 2010" konferansına katılan Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu üyesi Turan Erol, "THY'nin Türkiye'nin potansiyelini göstermek açısından çok iyi bir örnek olduğunu" ve konferansta yabancı yatırımcıların THY'ye ilgisinin yoğun olduğunu söyledi.

Yunanistan'dan Piraeus Securities, bu şirketin Romanya'daki iştiraki Piraeus Bank Romania ve Rusya'dan Otkiritie Securities ortak girişimiyle Londra'daki Hyatt Regency Otelde dün yapılan konferansta, 20 Türk şirketinin yanı sıra, Yunanistan, Rusya ve Romanya'dan toplam 44 halka açık şirket, 90'a yakın fon yöneticisiyle buluştu. Konferansa İş Yatırım Genel Müdürü İlhami Koç ve Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda yönetici ve yetkili katıldı.

THY Yönetim Kurulu üyesi Turan Erol da konferansta fon yöneticilerinin THY'ye ilgisine ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yabancı yatırımcıların konferansta THY'ye ilgisinin yoğun olduğunu söyleyen Erol, konferans çerçevesinde Yunanistan, Hindistan ve Brezilya gibi ülkelerden fon yöneticileriyle görüştüklerini ifade etti.

Yatırımcıların en çok THY'ye "büyüme istikrarına ilişkin" sorular yönelttiğini ifade eden Erol, İstanbul'un bu çerçevedeki önemine ve İstanbul'un uçuşların yakıt tasarrufu açısından fırsat sağladığına, kalabalık nüfusuna ve önemli bir potansiyel olduğuna dikkati çektiklerini kaydetti.

Erol, İzlanda'daki yanardağda meydana gelen patlama sonucu oluşan kül bulutlarının özellikle Avrupa hava sahasını olumsuz etkilemesinin THY'ye zararına ilişkin bir soruya ise, THY'nin çok büyük bir kaybı olmadığını vurguladı.

"Türkiye krizle baş edebildi"

Konferansta yer alan 90'a yakın fon şirketinden Griffin şirketinin portföy yöneticisi Aziz Ünan da,  şirket bazında yatırım yaptıklarını anlattı. Ünan, yatırım yaparken şirket yönetiminin kalitesine, şeffaflığına, kendi sektöründe lider konumunda olmasına, nakit yaratıyor olmasına ve büyüme potansiyeline baktıklarını kaydetti.

"Türkiye, bu krizle çoğu ülkeye göre baş edebildi" diyen Ünan, şu anda Türkiye'nin ekonomik olarak avantajlı bir konumda olduğunu belirtti. Türkiye'deki bankacılık sektöründeki teknolojik altyapının çok iyi olduğunu belirten Aziz Ünan, bu konuda Türkiye'nin dünyada ilk üçe girebileceğini ve dünyaya bu teknolojiyi pazarlayacak durumda olduğunu söyledi.

İstanbul'da bir portföy yönetim şirketi kurmayı planladıklarını da ifade eden Ünan, "İstanbul hızlı davranırsa, dünyanın finans merkezi olabilir. Ancak tebliğ düzenlemeleri yapılması gerekiyor, tanıtım gerekiyor. Örneğin İstanbul zaman dilimi bakımından Londra'dan daha avantajlı durumda" diye konuştu.

Rus Otkiritie Securities yatırım şirketinin Genel Müdürü Vladimir Savov da konferans çerçevesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya'nın yatırım anlamında en ucuz pazarlardan biri olduğuna dikkati çekerek, özellikle Türkiye ile Rusya arasında emlak ve turizm konularında artan yatırımlar olduğunu belirtti. 

"Hidden Riches 2010" konferansı, gelişmekte olan ülkelere yatırım yapan fon yöneticileri ile yatırım potansiyeli yüksek halka açık şirketlerin temsilcilerini bir araya getirdi.

İş Yatırım ilk yatırımcı konferansını 2007 yılında İstanbul'da gerçekleştirmiş, geçen yıl da Türk şirketlerinin yanı sıra İsrail, Yunanistan ve Romanya'nın önde gelen finans kurumlarının katılımıyla konferansın ikincisi yine Londra'da yapılmıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir