İşadamlarının kriz paniği tavsiyelerimizle hafifledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA'DAN / Erdoğan KAHYA

antalya@dunya.com

Geçen hafta Antalya'da yazarımız Dr. Rüştü Bozkurt'un konuşmacı olduğu iki toplantıya katıldık. Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği'nin bir grup üyesi ile sabah kahvaltısında, Antalya Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) faaliyet gösteren işadamlarının isim değiştirerek yeni kurduğu Organize Sanayici ve İşadamları Derneği (OSİAD) üyeleri ile de akşam yemeğinde bir araya geldik.

Öncelikle şunu söylemeliyim ki, işadamları küresel krizden kurtulma konusunda DÜNYA Gazetesi'ne ve yazarlarına güveniyor; bu güvenin doğal sonucu olarak da tavsiyelerini dinlemek istiyor. Bu nedenle her iki toplantıda da izleyici sayısı bir hayli fazlaydı. Bozkurt önce DÜNYA'yı diğer gazetelerden ayıran beş özelliği anlattı: "Öncelikle belli alana yönelmiş yapısı ile bir ihtisas gazetesi; bilgiyi anlamaya ve analize yönelen bir gazete; aboneye ulaşan bir gazete; küçük bir gruba ait olduğu için bağımsız bir gazete; okuyucusu ile her zaman bir arada olan interaktif bir gazete" dedi. Tüm bu vasıfları ile Nezih Demirkent'in çizdiği yolda, Anadolu'ya da sahip çıkarak yürüyen DÜNYA, içinde bulunduğumuz ekonomik krizden işadamlarımızın zararsız çıkmaları, hatta kriz tehlikesini fırsata çevirmeleri için önerileri ile her zaman olduğu gibi yanlarında olduğunu hissettiriyor. 

Krizden kurtulmanın çarelerini arayan işadamlarının, "Kabuğumuza çekildik, ölmeyi bekliyoruz" sözleri ile bir panik yaşadığını gözleyen Bozkurt'un tavsiyeleri ve ortaya koyduğu örnekler, toplantıların sonunda işadamlarını oldukça rahatlattı. Verimlilikten, borçların yapılandırması, maliyet girdilerinin düşürülmesinden tasarruf tedbirlerine; ortaklıkların ve şirket evliliklerinin gelişiminden kriz dönemlerinde yatırımın önemine kadar birçok konuda görüşlerini açıklayan Bozkurt'un işadamlarını rahatlatan tavsiyeleri de şunlardı: "Yatırım kriz döneminde yapılır. Aklı başında işletmeler yatırımı kriz döneminde yapar. Müşterilerle inter aktif ilişki kurun. İş yerinizin ve iş kollarınızın yapısal ve ekonomik özelliklerini gözden geçirin.Süreç analizi yapın. İş gücü profiline bakın ve işi iyi yapan istihdamı koruyun. Şirketinizde en aykırı adamlarla krizi konuşun ve tartışın. Kendi kendinizi sorgulayın. İş alanınızdaki örgütler karşısında tutumunuzu gözden geçirin. Sektörle ilgili ortaklama çözülebilecek alanları belirleyin. Tanıtım ve tutundurma etkinliklerine hız verin."

Toplantıların sonunda işadamlarının DÜNYA yönetiminden istedikleri, DÜNYA yazarlarının Anadolu'yu daha sık ziyaret etmeleri oldu.